De gedachte om over te stappen naar het EOS R-systeem ging al langer door mijn hoofd. Wat me tot nu toe tegen heeft gehouden was de financiële investering en wetenschap dat ik er niet een beter fotograaf door zou worden.
Na het lezen van diverse reviews en ervaringen van collega fotografen gehoord te hebben, heb ik uiteindelijk toch de stap genomen om de EOS R6 aan te schaffen. Met 500 euro cashback, waarvoor mijn dank aan Canon. Mijn huidige camera’s de EOS 1Dx mark II en EOS 5D mark III heb ik echter niet ingeruild maar daarover later meer.
Bij het schrijven van dit blog markeert deze dag dus alweer mijn drie maanden durende blijdschap met mijn EOS R6. Ik dacht dat je het dus leuk zou vinden om een real-life update te krijgen over mijn werkrelatie met mijn nieuwe maatje, nadat ik een tijdje met hem heb mogen rondtrekken en werken.
Ik vond de overgang van DSLR naar spiegelloos eigenlijk heel eenvoudig. Als je eenmaal gewend bent geraakt aan de intuïtieve Canon menu en de plek van de knoppen, maakt het eigenlijk niet uit welke EOS-camera je in je handen hebt. Het enige dat even wennen was en nog altijd wel is, is het kleinere formaat. Maar dat is natuurlijk geen eerlijke vergelijking als je vaak met een EOS 1Dx mark II gefotografeerd hebt. En vergelijken is sowieso niet goed, het gaat meer om de meerwaarde van het nieuwe spiegelloze systeem. En die is er wel degelijk denk ik.
Waarom over naar de EOS R6?
De voornaamste reden om over te stappen lag vooral in mijn werk als bedrijfsfotograaf voor het Zuyderland Medisch Centrum. Hier liep ik namelijk tegen aan aantal beperkingen aan met mijn vertrouwde EOS 5D mark III, die ik hiervoor gebruikte.
Ten eerste is het DSLR-systeem van Canon niet sterk in het geluidloos fotograferen (zelfs niet met de Silent Shutter mode). Het is namelijk niet zo handig als je op een operatiekamer bent en de chirurg regelmatig het geluid van je camerasluiter hoort.
Met een spiegelloze camera heeft een chirurg geen hinder van het fotograferen wat sluitergeluid betreft.
|
|
Of bij het fotograferen van een golfspeler, voor wie er absolute stilte moet zijn, hoor je de EOS R6 nauwelijks.
|
|
Ten tweede moet ik vaak werken onder slechte lichtomstandigheden waarbij de ISO-waarden regelmatig richting 8.000 en daarboven gaan. Maar ook kom ik vaak in ruimten waar het contrastverschil tussen licht en donker behoorlijk groot is. Met de EOS R6 is dit al een aardige stap naar een hoger niveau qua beeldkwaliteit dan met mijn EOS 5D mark III.
Het is nooit goed om je oude schoenen weg te gooien, als je je nieuwe schoenen nog moet inlopen. Bij de aanschaf van een nieuwe camera is dat niet anders in mijn ogen (of je moet de oude camera in willen ruilen). Maar in mijn geval blijf ik mijn ‘oude vlam’ de EOS 1Dx mark II nog altijd trouw en gebruiken. Niet voor bedrijfsfotografie, want daar werk ik enkel nog maar met de EOS R6. Maar zeker wel bij mijn sport- en hondenfotografie activiteiten. Hoewel de EOS R6 qua mogelijkheden ook zeker geschikt is voor de snelle actie, is de EOS 1Dx mark II voor dat soort werk gewoon fenomenaal. Het is een forse jongen die tegen een behoorlijk stootje kan, wat regenbuien kan verdragen en daarnaast ook nog eens heel betrouwbaar is. Nu hangen we met z'n drieën rond en hebben we samen veel plezier bij onze fotoshoots.
Zelfs de honden zijn nog altijd onder de indruk van de EOS 1Dx mark II.
|
|
Functies van mijn spiegelloze camera waar ik steeds meer van ben gaan houden:
1. Intense focus
Ik zal de opmerkelijke efficiëntie van de EOS R6 nooit beu worden. Ik hoef met mijn wijsvinger de ontspanknop maar half in te drukken en hij gaat meteen aan de slag voor me. Met mijn EOS 1Dx mark II was ik al verwend, maar de autofocus van de R6 is altijd snel en nauwkeurig. Vanwege deze eigenschap werd ik op de allereerste dag verliefd op de EOS R6 en drie maanden later blijft dit nog steeds wat ik het leukst aan hem vind.
2. Klein maar fijn
De EOS R6 heeft ook een prettig aanvoelende body. Een cliënt keek mij eens argwanend aan toen ik binnenkwam en vroeg of ik een camera in mijn tas had. Ik word soms over het hoofd gezien vanwege het kleinere formaat van mijn uitrusting. Tussen jou en mij gezegd vind ik dit wel handig. Mensen hebben de neiging ons minder aandacht te schenken. En hoe minder aandacht we hebben, betekent meer vrijheid om te gaan en staan waar we willen zonder opgemerkt te worden.
Door de kleinere camerabody verbaast het me niet hoe prettig de EOS R6 in mijn handen ligt. Vooral de dieper gelegen grip voelt erg prettig aan. Dit is een grote verbetering met de toch wel wat vierkanter aanvoelende EOS 1Dx-serie. Met de EOS R6 kun je een hele dag lang fotograferen zonder dat je kramp aan je vingers krijgt.
3. Stil maar krachtig
Ik houd ervan om onder de radar te blijven. Daarom vind ik het absoluut geweldig dat de spiegelloze camera als de EOS R6 een heel rustige ‘partner in crime’ is. Ik kan nu vlak achter iemand staan en die persoon zal ons nooit horen. Zo kan ik het exacte moment vastleggen dat ik wil en de mensen zullen het nooit weten totdat ik ze de foto laat zien. Ik hou van de rauwe en echte momenten en die kunnen alleen worden vastgelegd door zo stil en subtiel mogelijk te zijn.
Maar ook met de in-camera beeldstabilisatie ben ik erg blij. Bij sportfotografie niet noodzakelijk (sterker nog, vaak ongewenst) maar voor mijn reportagewerk als bedrijfsfotograaf ideaal. Zeker als je met wat langere sluitertijden wil werken is dit een van grote waarde. Het scheelt als gauw 4-5 stops aan licht.
4. Resultaten
Zowel DSLR- als spiegelloze camera's produceren uitzonderlijke foto’s, laat dat duidelijk zijn. De kunst van het maken van een goede foto hangt voor een heel groot deel niet af van je camera, maar van de fotograaf zelf. Hij of zij bepaalt of een foto mooi is of niet. Je camera is slechts een stuk gereedschap om je hetgeen jij bedenkt en instelt te realiseren. Als het erop aankomt, blijft de sensor(grootte) het cruciale element van digitale fotografie en beeldkwaliteit.
Met name in de lichte en donkere partijen is er wel degelijk verschil, wat zichtbare details betreft. De EOS R6 is hier duidelijk in het voordeel ten opzichte van mijn EOS 5D mark III (en vergelijkbaar met de EOS 5D mark IV.)
|
|
Iets wat ik een goede keuze van Canon vind is de ‘slechts’ 20Mp sensor in de EOS R6. 20 Mp is voor mij ruim voldoende. Laten we eerlijk zijn, 95% van alle beelden die we maken blijft op een beeldscherm vertoond worden en worden vaak kleiner of gelijk aan een A4 formaat afgedrukt. In sporadische gevallen worden er grotere afdrukken gemaakt. Bijkomend voordeel van deze 20 Mp is dat het ruisniveau bij hoge ISO-waarden relatief lager is dan van mijn oude dame, de EOS 1Dx mark II.
5. De digitale zoeker
Wat ik ontzettend kan waarderen aan een spiegelloze camera is het feit dat je al voor je de foto maakt, in je zoeker (of op het display) kunt zien hoe de belichting is. Natuurlijk kan ik met mijn ervaring wel redelijk goed inschatten welke instellingen nodig zijn om een correct belichte foto te maken. Maar hoe handig is het om dit vooraf in je zoeker of op het display te zien.
Ook het reactievermogen van de EOS R6 is fenomenaal wat zoeker betreft. Geen na-ijlen meer bij snelle bewegingen met je camera. Daar was ik eerst namelijk best wel huiverig voor, ondanks alle goede berichten hierover.
Wel moet ik in alle eerlijkheid bekennen dat ik, bij fel zonlicht, mijn optische zoeker van een DSLR prefereer boven de digitale zoeker.
6. Personal touch
Een touchscreen was voor mij een heel nieuwe ervaring eerlijk gezegd. Tot nu toe ‘old school’ scherpstellen via de zoeker en de back button focus. Ik heb me een paar keer laten verleiden tot het scherpstellen via het display, maar volgens mij heeft dat pas nut als je met een statief werkt. Ook het wijzigen van instellingen tijdens het fotograferen doe ik liever via de instelwielen op de camera. Wat ik wel handig vind, is het aanpassen van menu-instellingen via het touchscreen. Dat gaat een stuk sneller dan voorheen.
7. Het display
Ik ben iemand die ook wel eens z’n camera boven zijn hoofd houdt om foto’s te maken. Met mijn EOS 1Dx mark II was ik dan eigenlijk blind bezig omdat ik mijn cameradisplay niet kon zien. Deze is namelijk fixed en kan niet gekanteld worden. Bij de EOS R6 en ondertussen meeste spiegelloze EOS R-camera’s kan dit ondertussen wel. Dus ben ik eindelijk verlost van het op de gok fotograferen bij het innemen van een hoog of laag standpunt. De live view doet hierbij perfect z’n werk en het display is in mijn ogen erg goed van kwaliteit.
8. Scherptediepte vooraf beoordelen
Hoe gaaf is het om zelfs de scherptediepte op je display te kunnen zien door het indrukken van de scherptediepteknop (rechts onderaan de camerabody). Verander je diafragma maar eens van bv. 2.8 naar 16 en je ziet duidelijk het verschil in scherptediepte. Dat was met de spiegelreflexcamera’s praktisch onmogelijk, of in ieder geval slecht te zien doordat je lensdiafragma ook daadwerkelijk naar f/16 ging.
9. Gebruik lenzen en flitser
Wat heerlijk dat ik (nog) geen nieuwe RF-lenzen of -flitser hoefde te kopen. Enkel de aanschaf van een ‘Control Ring Mount Adapter’ was nodig om met vertrouwde objectieven (lenzen) te kunnen blijven gebruiken. Wat trouwens best wel een gedoe was omdat deze al een tijdje uitverkocht was. Zoals verwacht functioneerde alle communicatie tussen camera body en lenzen zoals het hoorde.
De Canon Mount adapter EF-EOS R met control-ring geplaatst tussen camerabody en lens.
|
Van een collega fotograaf had ik eerst begrepen dat ik een flits adapter moest aanschaffen om mijn Canon-flitsers te kunnen gebruiken. Gelukkig is dit niet het geval en werkt de flitser op de EOS R6 zoals op mijn ‘oude’ EOS camera’s. Zelfs mijn accu’s van de 5D Miii kan ik gewoon blijven gebruiken in de EOS R6 … big smile! Hoewel je iets inboet op capaciteit (ca. 15-20%)
Zijn grillen en nukken
Zijn er dan ook minder fijne kanten aan een spiegelloze camera t.o.v. een DSLR?
Jazeker wel, neem bijvoorbeeld de accu. Doordat een DSLR minder gebruik maakt van de accu tijdens het fotograferen, zul je een stuk langer doen met de accu van een DSLR dan van een spiegelloze camera. Denk daarbij aan de digitale zoeker van een spiegelloze camera, dat feitelijk een tweede display is, alleen kleiner. De R6 heeft dus beduidend meer stroomverbruik dan mijn EOS 1Dx mark II of EOS 5D mark III.
Wat is ook al gemerkt heb is dat er sneller stofdeeltjes en andere vuiligheid op de sensor van een spiegelloze camera komt. Bij een DSLR beschermen de spiegel en de sluiter de sensor hier redelijk tegen. Na 3 maanden heb ik mijn EOS R6 al een keer moeten laten reinigen, terwijl ik dit met mijn EOS 1Dx mark II minder vaak hoefde te doen. Dit ondanks de zwaardere omstandigheden bij mijn sportfotografie.
Wat me wel al geruime tijd een beetje irriteert heeft niets met spiegelloze- of spiegelreflexcamera’s te maken maar is meer in z’n algemeenheid. Hoe onprettig vind ik nog altijd de vierkant aanvoelende linker onderkant van de meeste camera’s. Ik ben ervan overtuigd dat als deze een iets meer afgeronde vorm zouden hebben, de camera’s nog prettiger in de handen van een fotograaf zouden liggen.
Hoe zit het met de opvolger, de EOS R6 Mark II?
Ook al heeft Canon al een tijdje de EOS R6 mark II, mijn liefde voor de EOS R6 is nog altijd vers. En ik ben er nog niet klaar voor om deze in te ruilen. We leren nog steeds met elkaar om te gaan en werken eraan om het best mogelijke duo te worden. Zeker, de nieuwkomer heeft veel geweldige dingen te bieden en – natuurlijk – ik ben benieuwd naar zijn verbeterde prestaties.
Mijn standpunt
Drie maanden nadat ik in een nieuwe camera heb geïnvesteerd, heb ik zeker geen spijt. Ik heb een extreem hoge beeldkwaliteit en ik ben dol op wat ik in de nabewerking kan bereiken met mijn RAW-bestanden. Ik ben ook heel benieuwd om te zien waar de technologie naartoe gaat en hoe ik door de jaren heen mijn uitrustingscollectie kan blijven upgraden (RF lenzen) en uiteindelijk nieuwe camerabehuizingen - vertel het alsjeblieft nog niet aan mijn maatje de EOS R6). In het begin was het een aardige investering, maar ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat het voor mij toch elke cent waard is.
De keuze tussen spiegelloos gaan of bij een DSLR blijven, zal uiteindelijk afhangen van jouw beurs, comfortniveau en specialiteit. Als je een reisfotograaf bent die er waarde aan hecht om licht en mobiel te blijven, zijn spiegelloze camera's wellicht de beste keuze. Aan de andere kant geeft een avontuurlijke fotograaf die op zoek is naar robuuste duurzaamheid en een lange batterijduur wellicht de voorkeur aan een DSLR.
Naarmate de tijd verstrijkt, wordt de kloof tussen de twee systemen echter steeds kleiner. Terwijl spiegelloze camera's ooit moeite hadden om de autofocusmogelijkheden van een DSLR te evenaren, zijn ze sindsdien met grote sprongen verbeterd. Terwijl fabrikanten blijven investeren in spiegelloze systemen, hebben ze zelfs opties kunnen bieden die die van een gemiddelde DSLR overtreffen, zoals oog-AF-tracking voor wildlife-, honden- en sportfografen.
Tegenwoordig is het moeilijk om met beide systemen fout te gaan. Als je vertrouwd en tevreden bent met jouw bestaande DSLR, en niet tegen beperkingen aanloopt, is het misschien niet de moeite waard om al je spullen over te zetten naar een ander systeem. Als je daarentegen graag over de nieuwste uitrusting beschikt, is spiegelloos misschien de beste keuze. Dit systeem met nieuwe technologieën ontwikkelt zich in rap tempo.
Ieder z’n eigen mening
Dit verhaal is heel persoonlijk. Een andere fotograaf zou zijn/haar ervaring over de overstap van DSLR naar spiegelloos kunnen opschrijven en een totaal andere ervaring kunnen delen.
De behoeften van mij zijn niet de behoeften van een ander. Ieder van ons heeft een unieke achtergrond en stijl. Met elk type camera kun je geweldige foto’s maken ... En wat het verschil maakt, is wie de camera vasthoudt of de kwaliteit van je lens. Een nieuwe dan wel betere lens aanschaffen is dan vaak slimmer dan een nieuwe camerabody kopen.
Huub Keulers
25 maart 2024
https://huubkeulers.nl/