Gastblog

  • Indoorfotografie met de EOS 1DX geplaatst op woensdag 4 januari 2017 10:30:00 door pjcdhaeze

    Er zijn veel manieren om een camera te te leren kennen maar deze keer heb ik echter gekozen voor een situatie waarvoor je niet meteen een sport- en actiecamera gebruikt. Ondanks dat de Canon 1DX ondertussen een opvolger heeft in de vorm van de 1DX Mark II schrijf ik toch regel-matig over de Canon 1DX Mark I. Vooral omdat met name de sport- en actiefotografen zullen overwegen om de 1DX als occasion aan te schaffen. Deze camera kom je op Marktplaats of als inruil bij fotowinkels tegen voor een prijs tussen de €3.000 en €4.000. Nog een aardig prijs-kaartje voor een gebruikte camera, maar mijns inziens toch zeker het overwegen waard is.

    Woensdag 19 oktober j.l. togen mijn vrouw en ik naar Aken om een fascinerende expositie van Körperwelten met als thema “Eine Herzenssache” van Gunther von Hagens en Angelina Whalley te mogen aanschouwen. Geen snel bewegende onderwerpen deze keer maar een unieke collectie van meer dan tweehonderd authentieke menselijke preparaten, waaronder plastinaten van het volledige lichaam, organen en transparante lichaamsdoorsneden. 

    Op deze expositie werd de nadruk op cardiologie en het hart (de motor van ons leven) gelegd. De plastinatietechniek is een baanbrekende konserveringsmethode die het mogelijk maakt om de complexiteit, de veerkracht en de kwetsbaarheid van onze lichamen en dieren in alle facetten te tonen. Door de verschillende doordachte poses zijn ze ook herkenbaar voor eenieder. Een zeer leerzame expositie voor alle leeftijden om mensen bewuster van hun eigen lichaam te maken en er daarom ook gezonder mee om te gaan en niet pas aandacht aan te besteden als ze ziek zijn.

    Bij binnenkomst zagen wij tientallen rode vaten die ons direct duidelijk moesten maken hoeveel bloed ons hart enkel al in rust iedere dag rond pompt, te weten 7000 liter. Onze harten sloegen waarschijnlijk al iets sneller, want ondanks het vroege tijdstip waren er reeds veel bezoekers en stroomden er nog steeds binnen, het nodige in vitrines, veel mooie plekjes reeds bezet en last but not least was er weinig licht. Als ik zeg weinig licht dan bedoel ik ook echt weinig licht. Iedere keer als ik het licht van het bovenste cameradisplay activeerde keken mensen direct naar me. Een zaklamp zou erg handig zijn geweest maar deze slimmerik had daar natuurlijk niet bij stilgestaan.

    Maar goed, dan maar in het bijna-donker fotograferen. Gelukkig waren alle objecten wel mooi verlicht met spotjes die een redelijk neutrale lichtkleur uitstraalden. Daar kwam ik na het maken van een testfoto al snel achter. Ondanks dit gegeven hadden we toch maar eerst een grijskaart bij ons eerste object geplaatst. Ik schrijf nu wel object en dat komt niet respectvol over want ooit was dit een levend persoon. Nu zat hij als een professioneel wielrenner op een sportfiets van zo’n 30 jaar terug. Hoe vreemd keken mensen trouwens toen ik met mijn lichtmeter bij deze, vast te vroeg gestorven man, het licht mat.

    In deze donkere omgeving voelde ik me weer de soldaat die ik ooit in militaire dienst was met een luitenant die me schreeuwend mijn geweer in het donker in elkaar liet zetten. Je camera op statief plaatsen en instellen is niet bepaald handig in het donker.

     

    Onder deze omstandigheden merk je echter hoe belangrijk goed gereedschap is. De Canon 1DX levert kwaliteitsfoto’s die je mag verwachten voor een camera met een prijskaartje van een goede tweede hands auto. Voor alle duidelijkheid; mijn auto en mijn Canon 1DX zijn beide tweedehands aangekocht.
    Om dit artikel wat korter te houden benoem ik een aantal aspecten waar de Canon 1DX onder moeilijke lichtsituaties het verschil maakt en enkele verbeterpunten.

    Enkele voor mij belangrijke pluspunten van de Canon 1DX:
    • Op het moment dat je de 1DX vast hebt voelt het aan alsof hij met je hand samensmelt. Alle knopjes zitten bovendien op logische plekken waardoor ze ook in het donker snel en gemakkelijk benaderbaar zijn.
    • Grote accucapaciteit. Ik heb met de 1DX nog nooit van accu hoeven te wisselen omdat hij leeg was. Met dit beest kun je de hele dag continu fotograferen, zelfs als je meerdere beelden per seconde schiet. De tweede accu die ik heb is puur uit zekerheid.
    • Helder zoekerbeeld. Het beeld welke je door de zoeker ziet is in zowel heldere als donkere omstandigheden een verademing om mee te werken.
    • De kwaliteit en precisie van het focussysteem van deze camera is absoluut geweldig, het ziet beweging en kleuren. Of het nu onder moeilijke lichtomstandigheden of bij snel bewegende onderwerpen, deze camera biedt waar voor zijn geld. De 1DX heeft zoveel voorinstellingen voor diverse situaties dat je er bijna een compleet boekwerk alleen al van kunt maken. (wat ook al gebeurd is)
    • De kwaliteit van de foto’s die je met deze full-frame camera maakt is hoog, vooral als je je foto’s afdrukt. De prints zijn rijk aan kleur, helderheid en springen bij wijze van spreken zo van het papier af.
    • Hoge-ISO / Laag ruisnivo. Wat heerlijk aan deze camera is dat je gemakkelijk met ISO 8000 kunt fotograferen zonder al te veel last van ruis te hebben. Dit is vooral handig als je niet wil of kunt flitsen.
    • Op de achterzijde van de 1DX bevind zich een kleine joystick waarmee je heel snel en nauwkeurig een gewenst focuspunt selecteert. De locatie van deze joystick is perfect voor bediening met je duim.
    • 100% view gemaakte foto. Door op de OK-button aan de achterzijde van deze camera te drukken kun je in één keer naar een 100% vergroting van je foto op het scherpstelpunt springen. Ideaal om heel snel de scherpte van je foto te beoordelen.
    • Op het moment dat je het focuspunt van de 1DX verplaatst volgt de spotlichtmeter mee. M.a.w. je spotmeter is gekoppeld aan je focuspunt, iets wat heel handig is bij bijvoorbeeld tegenlicht fotograferen op het gezicht van een persoon die je niet in het midden van je foto wil hebben staan. Bij de meeste camera’s is de sportmeter enkel gekoppeld aan je middelste focuspunt.
    • Voice-recorder. De 1DX heeft de mogelijkheid om bij iedere gemaakte foto een notitie in te spreken van max. 30 sec. Ideaal als je opmerkingen wil toevoegen aan enkele foto’s. De geluidsbestanden worden met dezelfde bestandsnaam in WAV-formaat opgeslagen.

    Natuurlijk zijn er ook aspecten aan deze camera die ik liever anders had gezien maar welke camera is perfect. Wat ik mis bij de 1DX Mark I:
    • Een echte stille modus. Als je met deze camera een bruiloft of in een serene omgeving als Körperwelten fotografeert zal hij altijd opvallen, zelfs in de stille modus. Ik heb het idee dat degene die deze camera ontworpen heeft iets aan de dove kant is. Je hoort het bedienen van de spiegel in in een rustige omgeving nog op 20 mtr. afstand, iets waar je zeker rekening mee moet houden. Je hebt als fotograaf dan zeker alle aandacht, iets dat ik niet wil. Een fotograaf wil liefst zo onopvallend als mogelijk fotograferen. Een elektronische sluitermode zou zeer welkom zijn geweest in deze camera.
    • De meeste camera’s (inclusief Nikon) geven heel duidelijk tijdens het scherpstellen aan welke van de focuspunten je geselecteerd hebt. Je focus zou rood op moeten lichten. Deze versie van de Canon 1DX doet dit helaas niet. Als ik ergens op scherpstel wil ik wel heel graag weten waar mijn camera-focuspunt ligt. Volgens mij hebben ze dit gedaan omdat men bang is dat het rood oplichten van je focuspunt de lichtmeting beïnvloedt.
    • Het gewicht. Deze camera weegt zoveel als een gemiddelde baksteen. Het ‘ding’ is zo zwaar dat je hem gemakkelijk als zelfverdedigingswapen kunt gebruiken. Handig maar niet de bedoeling als fotograaf, anders was ik wel politieagent of beroepssoldaat geworden, of als journalist in een oorlogsgebied. Een lichtere camera zonder concessies aan de kwaliteit te doen zijn mooi zijn. Het voordeel is echter wel dat deze camera door zijn gewicht stabieler in je hand ligt. Het is echter geen camera voor mensen met een fysieke beperking of voor de meeste vrouwenhanden.
    • Het zeer snel kunnen wisselen van de belichtingsmodus tussen bv. matrixmeting en spotmeting. Deze situaties doen zich best vaak voor. Zou handig zijn als je de spotmeting kunt toewijzen een van de functieknoppen aan de voorkant van de camera.

    Ik kan alleen maar zeggen dat als je het budget hebt de Canon 1DX je absoluut niet zal teleurstellen.

    Het is een must voor fotografen die sport- en actiefotografie serieus nemen maar ook een camera die doet wat je mag verwachten als je evenementen als Körperwelten wil fotograferen.
    Körperwelten reist rond de wereld en wordt continu geactualiseerd maar er is ook een permanente expositie in Amsterdam onder de naam Body Worlds met als thema The Happiness Project. Wij zijn in ieder geval zeer geïnteresseerd om ook daarvan al het moois van ons menselijk lichaam te genieten en te leren.

    Huub Keulers
    www.huubkeulers.nl


    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.

Laatste reacties