Pieter Dhaeze

  • ChatGPT en fotografie geplaatst op maandag 25 november 2024 14:37:25 door pjcdhaeze

    De laatste tijd houdt Artificial Intelligence (AI, kunstmatige intelligentie) en alles wat daarmee samenhangt, de gemoederen in toenemende mate bezig. In een eerdere blog (klik hier) heb ik dit onderwerp al besproken. Daarin stelde ik dat de mensheid zelf dé bepalende factor is in de positieve of negatieve gevolgen ervan op ons leven.

    ChatGPT
    Vorige week heb ik het onderwerp AI opnieuw aangesneden met twee video’s over de rol die ChatGPT kan spelen bij fotografie. De eerste video ging over het maken van een preset voor Lightroom Classic op basis van een gewenste omschrijving van sfeer en karakter (klik hier). Deze zorgde al voor de nodige verbazing. De tweede video, waarin ChatGPT letterlijk uitlegt wat ze op een foto ziet en mogelijke verbeterpunten aandraagt (klik hier), liet de meeste kijkers – waaronder ikzelf – behoorlijk sprakeloos.

    Niet creatief…
    Aan het einde van die analysevideo vraag je je als fotograaf af hoe het mogelijk is dat ChatGPT niet alleen gedetailleerd naar een foto kan ‘kijken’, maar zelfs verbeterpunten kan aangeven. Een enkeling is echter minder verbaasd, vindt het allemaal maar ‘simpeltjes’ en betoogt dat ChatGPT (Ai) nooit de creatieve en diepgaande analyses zal kunnen doen die de mens doet. Volgens hen kan kunstmatige intelligentie nooit iets nieuws toevoegen, maar alleen bestaande fragmenten combineren om gelijksoortige dingen te produceren: een foto, een gedicht, een novelle of een muziekstuk. De mens zou op het punt van creativiteit altijd superieur blijven.

    …of toch wel?
    Anno 2024 is bovenstaande een sterk argument, maar hoe zit het dan met muziek? Met gebruik van de al eeuwen bestaande muzieknoten (Guido van Arezzo, 11e eeuw) schreef Beethoven zijn symfonieën. Eeuwen later werd echter ook Bohemian Rhapsody geboren. Dezelfde noten, en toch vernieuwend.

    Of kijk naar andere voorbeelden uit de wetenschap. Nylon werd ‘pas’ in 1935 uitgevonden door Wallace Carothers, terwijl elektronen, protonen en neutronen al bestaan sinds de Oerknal.

    Innovatie ontstaat dus bijna altijd uit bestaande elementen, maar dat hoeft het unieke karakter ervan niet uit te sluiten. Bovendien is menselijke creativiteit vaak minder uniek dan gedacht. Iedereen wordt immers beïnvloed – bewust of onbewust – door de omgeving waarin hij leeft.

    Bekijk ook onderstaande video's eens. Interssante materie.

    Samenvatting
    Nieuwe technologieën hebben altijd twee kanten, en dat geldt ook voor de komst van Artificial Intelligence. Het zal niet allemaal ‘hosanna’ zijn wat volgt, maar ook niet uitsluitend ‘kommer en kwel’. Hopelijk gebruikt de mensheid deze keer haar gezonde verstand en vindt ze een gulden middenweg. Want: ‘de geest terug in de fles stoppen’ is niet meer mogelijk.

     

    Bovenstaande blog heb ik ook voorgelegd aan ChatGPT 4.o. Onderstaande diens beoordeling.

    Sterke punten:

    • Je tekst is goed opgebouwd, met duidelijke onderverdelingen in onderwerpen (ChatGPT, creativiteit, reflectie op mens versus AI).
    • De voorbeelden zijn overtuigend en spreken tot de verbeelding, zoals het gebruik van muzieknoten en nylon als illustraties voor hoe iets nieuws kan ontstaan uit bestaande elementen.
    • Je eindigt met een genuanceerde conclusie die beide kanten van de discussie belicht.

    Verbeterpunten:

    • Duidelijkheid in toon en stijl: Je begint heel informatief en feitelijk, maar in de alinea’s “Niet creatief… of toch wel?” wordt de toon iets losser en filosofischer. Dat is prima, maar zorg dat het consistent blijft in stijl.
    • Ondersteuning van argumenten: De analogie met nylon is interessant, maar iets complexer dan het voorbeeld van muziek. Het kan handig zijn om een kortere uitleg te geven over hoe dit relevant is voor creativiteit bij AI.
    • Structuur van de conclusie: Je conclusie is goed, maar de zin ‘de geest terug in de fles stoppen’ is een krachtig beeld. Overweeg deze als laatste zin te plaatsen voor maximale impact.

    Algemene feedback:
    Je tekst is goed geschreven en bevat sterke argumenten. De vergelijking tussen menselijke en AI-creativiteit is overtuigend, mede door de praktische voorbeelden. Met een paar kleine aanpassingen kun je de consistentie en de kracht van je boodschap nog verder aanscherpen! 😊


    • De bal terug spelen  maandag 25 november 2024 16:42:02
      Geplaatst door: Alex Leys
      Leuk gevonden de reactie van ChatGPT op uw artikel! Ik onthoud dat de geest niet meer terug in de fles gaat en dat we daarmee moeten leren leven…
    • Alweer sprakeloos... maandag 25 november 2024 17:08:19
      Geplaatst door: Paul Boyden
      Ik ben het volledig eens met uw inschatting en houding t.o.v. AI. Het kind dus niet met het badwater weggooien, inderdaad. Ik ben ook alweer aangenaam verrast door de redelijk zinvolle beoordeling en feedback van ChatGPT op uw artikel. De 'geest in de fles' inderdaad een krachtig beeld...
    • Ik maak me niet druk maandag 25 november 2024 21:16:19
      Geplaatst door: Donald Willemsen
      Ik maak me niet druk over AI en wat het zou kunnen betekenen en doen in de samenleving. Daar waar ik het zinvol vind, zal ik het gebruiken en voor de rst mag het mijn deur passeren. Ik ben op een leeftijd dat het voor mij niet meer uitmaakt, want zo lang ga ik toch niet meer mee. Ik laat graag aan anderen over wat ze ermee willen doen, zolang het maar op een zinvolle etische manier gebeurt.

    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.