Pieter Dhaeze

  • Jaaroverzicht 2017-2018 geplaatst op dinsdag 9 januari 2018 14:27:57 door pjcdhaeze

    Ook dit jaar kijk ik weer even terug naar de producten die Canon in 2017 heeft gepresenteerd. Ook sta ik stil hoe bij mijn gereedsschapjaar eruit heeft gezien en wat er op mijn wensenlijstje staat voor 2018.

    Overzicht Canon Producten
    In de loop van 2017 zijn behoorlijk wat nieuwe Canon-producten verschenen. Zo is het een bijzonder jaar voor EOS. Ten eerste omdat het merk 30 jaar bestaat, maar ook omdat er wel zes nieuwe modellen aan de line-up zijn toegevoegd:

    Met de EOS M5 in 2016 is wat ons betreft de spiegelloze EOS-camera van Canon volwassen geworden. De EOS M6 borduurt daar naadloos op verder en is door zijn compactheid nog meer de ideale camera voor onderweg (reportage, reis, vakantie). We hopen dat in 2018 het assortiment van EF-M lenzen wordt uitgebreid, zodat het een volwaardig systeem wordt.

    De nadruk bij de genoemde EOS 800D en EOS 77D ligt vooral op connectiviteit en introductie van de 24 Mp Dual Pixel-sensor. Dit middensegment EOS-DSLR heeft nu samen met de EOS 80D een breed keuzeveld voor de enthousiaste vrijetijdsfotograaf, dus voor elke portemonnee en elk wensenlijstje.

    In het segment ‘daaronder’ - de instapmodellen - heeft de EOS 200D ons heel positief verrast. Bijna net zo klein als zijn voorganger, maar veel moderner en bijna gelijkwaardig aan de EOS 800D.

    Een stapje boven het middensegment maakte de EOS 6D mark II zijn langverwachte opwachting en over het geheel genomen zal elke fotograaf die overstapt op full-frame heel veel plezier beleven aan deze camera. Er zijn weinig onderwerpen die je met de EOS 6D mark II niet perfect in beeld zult kunnen brengen.

    In het najaar is de EOS M100 geïntroduceerd, die door zijn compactheid en zijn bedieningsgemak heel aantrekkelijk is voor telefoonfotografen die meer controle en kwaliteit willen, zoals jonge ouders. De EOS M100 bewijst dat je met een spiegelloos systeem een heel breed spectrum van camera’s kunt ontwikkelen, van een EOS M5 voor de serieuze vrijetijdsfotograaf tot de ‘happy snapper’.

    Op het gebied van lenzen was 2017 een rustig jaar, maar daardoor niet minder spectaculair:

    • EF-S 35mm 2.8 Macro IS STM (review)
    • EF 85mm 1.4L IS (review)
    • TS-E 50mm, 90mm en 135mm (review volgt)

    De EF-S 35mm is heel welkom als reportagelens. De macrofunctie en het ringlicht zijn leuke bijkomstigheden, maar alleen daarvoor zou ik deze lens niet voor aanschaffen. Voor macro is de EF-S 60mm met een los LED-lampje mijns inziens een betere keuze.

    Hoewel de EF-S 35mm een leuk en uniek lensje is, zit het spektakel van 2017 toch vooral in de nieuwe EF 85mm 1.4L IS en drie nieuwe TS-E L-lenzen. Stuk voor stuk zijn deze vier lenzen optische pareltjes en zullen ze vooral excelleren op camera’s als de EOS 5D mark IV en EOS 5DsR. Ze hebben een behoorlijk prijskaartje, maar dat wordt moeiteloos ‘terugbetaald’ door de perfecte pixels die deze lenzen genereren. Bovendien zijn ze bovengemiddeld waardevast.

    Canon is meer dan EOS en ook in het segment compactcamera’s hebben we twee pareltjes te melden:

    • PowerShot G9X mark II (review)
    • PowerShot G1X mark III (review)

    Zoals je weet ben ik groot fan van de 1-inch PowerShot GX-serie. De PowerShot G9X mark II was begin 2017 al een leuke upgrade van de kleinste telg in deze productgroep en biedt hoge beeldkwaliteit in zakformaat, maar de echte klapper kwam in het najaar met de aankondiging van de PowerShot G1X mark III. Zonder enige schroom kunnen we stellen dat dit een volwaardige EOS is die in je jaszak past. Zit bij het EOS M-systeem de lens soms nog wel eens ‘in de weg’, bij deze nieuwe PowerShot is dat niet het geval, terwijl je toch 3x kunt zoomen. Voor straat- en travelfotografie zou ik de PowerShot G1X mark III als eerste camera kiezen en er zelfs volledig stil een ceremonie bij bestaand licht mee fotograferen!

    Tot slot zijn ook in de andere productgroepen nieuwe modellen verschenen, die we hier slechts kort vernoemen, maar voor de doelgroep zeker interessante producten zullen zijn.

    • Speedlite MT-26EX-RT (review volgt)
    • PIXMA TS205/TS305/TS5150/TS6150/TS8150/TS9150 (review)
    • PIXMA TR7550/TR8550/G4500 (review)
    • SELPHY CP1300 (review)
    • Legria GX10 (review volgt)
    • Legria HF R806/R86/R88
    • XEED 4K600Z

    De belangrijkste mijlpaal voor EOS in 2017 was zonder twijfel zijn 30-jarige bestaan, maar vermeldenswaard zijn toch ook het bereiken van de volgende productieaantallen: 90 miljoen EOS-camera’s en 130 miljoen EF-lenzen. Letterlijk onvoorstelbaar!

    Mijn 2017-2018
    De wereld van fotografisch gereedschap is nog steeds flink in beweging en wekelijks passeren vele ‘verleidingen’ van nieuwe camera’s, lenzen en accessoires. Toch heb ik in 2017 slechts één nieuwe aanschaf gedaan en dat is een R80N3-afstandsbediening voor mijn EOS 5D mark IV als vervanging van mijn oude exemplaar, die in de opruimwoede van oude kabels en snoeren bij een kringloper terecht gekomen was.

    Dat ik dus vorig jaar niet erg kooplustig ben geweest, heeft twee redenen.

    • Allereerst ben ik met EOSzine in de gelukkige omstandigheid dat ik nieuwe camera’s, lenzen, printers en accessoires van Canon kan testen. Zo wordt mijn behoefte van ‘unboxing’ volledig bevredigd met doosjes die ik allemaal terug mag/moet/kan sturen en kan ik tijdens het praktisch gebruik van nieuwe apparatuur veel ‘toeters en bellen’ relativeren, waarna er weinig het predicaat ‘must have’ krijgen. Zo ben ik echt superenthousiast over de PowerShot G1X mark III, maar uiteindelijk heb ik al een EOS 80D en een PowerShot G7X, en die geven me samen nagenoeg dezelfde mogelijkheden. En dat is met meer camera’s en lenzen. Zo droom ik al jaren van een EF 200mm 2L IS, maar wat voegt die toe boven mijn EF 70-200mm 2.8L IS II? Voor mij persoonlijk zal een nieuwe camera of lens dus niet altijd tot betere foto’s leiden, maar zal ik zelf beter moeten timen, voorbereiden of inleven. Voor slechte foto’s kun je je camera of de lens de schuld geven, maar vaak ben je zelf de oorzaak.

    • De tweede reden voor mijn gematigde aankoopbeleid is dat ik in de afgelopen 15 jaar een redelijk compleet arsenaal aan goede lenzen en camera’s bij elkaar heb gesprokkeld. De meeste L-lenzen heb ik al meer dan 5 jaar en daar heb ik elke dag nog plezier van. Soms vervang ik een lens door een nieuwere versie, maar met inruil en cashback is de extra investering dan toch vaak heel beperkt. Dus daarom geen nieuwe camera of lens in 2017. Om eerlijk te zijn is dat ook omdat de nieuwe EF 85mm 1.4L IS nog niet verkrijgbaar was in het oude jaar. Want na deze lens in december getest te hebben, zei mijn verstand dat ik - weliswaar met pijn in mijn hart - mijn veelgeprezen (maar soms ook verguisde) EF 85mm 1.2L II moést inruilen (met een relatief kleine bijbetaling).

    Is met de nieuwe EF 85mm 1.4L IS mijn koopwoede voor 2018 gestild? Zoals ik het nu zie wel, hoewel ik meer in het veld wil gaan doen met mijn Speedlite 600EX RT en ST-E3. Dus misschien op de korte termijn nog een statiefje en een softboxje. En camera’s of lenzen? Ik ga de drie nieuwe TS-E lenzen nog testen en persoonlijk ben ik echt heel benieuwd naar de 135mm-versie voor product-, food- en portretfotografie. Ik hoop dat ik de verleiding kan weerstaan. Wat camera’s betreft ben ik voorzien. Oorspronkelijk had ik in 2017 gehoopt op een spiegelloze full-frame systeemcamera van Canon, maar nu ik ruim een jaar met de EOS 5D mark IV rondloop, gaat zo’n spiegelloze camera niet veel concreets toevoegen aan mijn fotografie. Zoals gezegd ga ik waarschijnlijk niet veel betere foto’s maken met een leuk nieuw ‘speeltje’, maar moet ik meer aan mijn eigen ‘skills’ werken. En bovendien koop ik niet een bepaalde camera omdat mijn ‘buurman’ er ook een heeft of omdat het op internet een hype is. Dat slaapt wel zo rustig en dan kan ik tevens op mijn gemak dromen van wat gaat komen in 2018. Canon, verras ons!

    Tot slot wens ik alle lezers een gezond en fotogeniek nieuw jaar en ben ik benieuwd wat jouw fotografie-wensen zijn voor 2018? Laat het weten in de reacties onder deze blog.


    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.