In maart 2013 werd de EOS 100D geboren als Benjamin van de EOS DSLR-familie. Die ‘titel’ viel hem niet zo zeer ten deel omdat hij de jongste was, maar vooral omdat hij de kleinste EOS DSLR was. Ondanks dat het een zeer bekwame camera is, heeft hij - onterecht - altijd in de schaduw gefigureerd van zijn grote broers.
In juli 2017 is zijn opvolger gepresenteerd, de EOS 200D. Nog steeds een kleine DSLR, maar met nog grotere aspiraties. Een korte review.
Ontwerp en constructie
Als je ‘de buurvrouw’ naar EOS spiegelreflexcamera’s laat kijken, dan zal ze zeggen dat ze er allemaal hetzelfde uitzien. En daarin heeft ze gelijk, want Canon houdt met zijn EOS-ontwerp vast aan een beproefd concept. Bij de EOS 100D werden ten behoeve van het compacte formaat kleine concessies gedaan, maar de EOS 200D is weer een volbloed EOS DSLR. Weliswaar een klein raspaardje, maar grip en knopjes zijn weer 100% vertrouwd. Daardoor is de camera wel 5mm breder geworden. Daarmee is hij echter altijd nog 10 mm smaller dan een EOS 760D en zelfs 17mm dan een EOS 80D. Ook is de EOS 200D niet zo ‘hoog’. Zijn ‘slanke’ bouw zie je ook terug in zijn gewicht, 450g (EOS 100D: 410g). Hij weegt daarmee 115g minder dan de EOS 760D en zelfs 280g minder dan de EOS 80D.
Verder zijn alle bekende knopjes aanwezig en heeft hij aansluitingen voor USB2, HDMI, afstandbediening en microfoon. Mooie toevoeging is dat het vaste aanraakscherm van de EOS 100D nu een variangle-scherm is, zodat je samen met de snelheid van de Dual Pixel-sensor in live view en tijdens video met een tip van je vinger razendsnel kunt scherpstellen vanuit elk denkbaar camerastandpunt.
Kleurtje Om ‘de buurvrouw’ toch onderscheid te laten zien in EOS-camera’s, is de EOS 200D ook verkrijgbaar in wit en in zilver met kunstleder accenten. Als je daar een passende kleur lens opzet, dan is ‘saai’ geen reden meer om niet met een EOS op stap te gaan. |
Mogelijkheden en bediening
De belangrijkste verandering ‘onder de motorkap’ is natuurlijk zijn Dual Pixel-sensor, die garant staat voor supersnelle autofocus tijdens live view en video. Ook is het dynamisch bereik verhoogd, dus kun je redelijk ongestraft een schaduw lokaal verhelderen.
Het aantal AF-punten is gelijk gebleven (9), maar dankzij de Digic 7-processor (EOS 100D: Digic 5) zijn de scherpstelling en motordrive (4 fps naar 5 fps) sneller en is de tracking van bewegende onderwerpen beter. Daarmee is het geen sportcamera, maar je (klein)zoon op zijn driewieler kun je zonder problemen scherp in beeld houden.
Behalve P-, Av-, Tv- en M-stand zijn er veel speciale programma’s beschikbaar, zoals Sport en Landschap, en kun je veel effecten toepassen, waaronder HDR (JPEG) in verschillende versies.
Het is haast vanzelfsprekend dat een camera tegenwoordig wifi heeft om zo snel foto’s te kunnen delen via de mail en social media. Ten behoeve van een eenvoudige - en permanente - koppeling heeft de EOS 200D ook NFC en Bluetooth LE. Samen met de Camera Connect app wordt je telefoon dan een verlengstuk van je camera. Foto’s terugkijken en versturen, maar ook als afstandbediening met live view. Zo maak je selfies op ‘the next level’.
De bediening is eenvoudig en intuïtief. Voor wie liever geholpen wil worden, beschikt de EOS 200D bij veel opties over een ‘on-screen’ uitleg en kun je zelfs het uiterlijk van de menu’s aanpassen, zodat de keuzes voor de juiste instellingen nog simpeler worden. Wil je hier een filmpje over zien, kijk dan op YouTube (klik hier).
Hoe je de camera ook bedient, het Quick-menu op het aanraakscherm van de EOS 200D is superhandig en je hebt snel de benodigde instellingen gedaan. Je hebt dan desgewenst de beschikking over een zelf samen te stellen My Menu.
We zijn met de EOS 200D te gast geweest op de Historic Grand Prix op Zandvoort en dan is het met deze camera mogelijk om onderstaande meetrekkers te maken.
|
Video opnemen is natuurlijk ook mogelijk met de EOS 200D. Gewoon in full-HD (1080p) en met 50 fps dankzij de snelle Digic 7-processor. Met de microfoon-ingang kun je ook nog een behoorlijke kwaliteit geluid opnemen. Voor YouTube-weergave op tablet en telefoon zijn deze specs meer dan voldoende.
Auto ISO Wij zijn groot fan van Auto ISO, maar dan wel ‘slim’. Helaas ontbreekt die ‘intelligentie’ bij de EOS 200D, zoals we die wel aantreffen bij bijvoorbeeld de EOS 80D (klik hier). Je kunt zelfs geen 1/3 stopjes gebruiken, dus alleen sprongen van 1 stop van 100, 200, 400, 800 etcetera. Geen dealbreaker, maar toch wel een gemis als je doorgroeit met deze camera. |
Prestaties en beeldkwaliteit
De EOS 200D is een vlotte camera, zoals we van een EOS gewend zijn. Aanzetten, kaderen, scherpstellen en ontspanner indrukken. Dat kan allemaal ruim binnen één seconde. Zo hoef je geen moment te missen. De ‘klassieke’ autofocus door de oogzoeker is snel en ook de Dual Pixel AF vindt snel en nauwkeurig houvast op het onderwerp. Zelfs in de relatieve schemering kun je de scherpstelling maar zelden op een aarzeling betrappen.
|
|
|
EOS 200D @ ISO 100 |
EOS 200D @ ISO 800 |
EOS 200D @ ISO 3200 |
|
|
|
EOS 80D @ ISO 100 |
EOS 80D @ ISO 800 |
EOS 80D @ ISO 3200 |
Ook de snelheid van de motordrive met 5 foto’s per seconde is voor dit segment camera behoorlijk snel te noemen. In RAW loopt de buffer redelijk snel vol, maar in JPEG kun je met een snelle geheugenkaart langere tijd onafgebroken foto’s maken.
De beeldkwaliteit van de EOS 200D is niet verrassend. Die is gewoon goed voor een APS-C camera anno 2017. Bij ISO 800 wordt ruis zichtbaar, maar als je bij ISO 3200 goed belicht en je hoeft weinig aan te passen in Photoshop, dan zijn de foto’s prima bruikbaar voor beeldvullend op een monitor of een afdruk op A4. Op het gebied van ruis is hij dus ook hetzelfde als bijvoorbeeld de EOS 80D. Kijken we echter naar het dynamische bereik, of beter de mogelijkheid om de schaduwen te verhelderen, dan zien we dat de EOS 80D beter presteert. Bij die camera zie je alleen een korrel verschijnen (bij +6 Ev) en bij de EOS 200D ontstaat kleurruis en banding. In de praktijk is deze zes stops echter zelden aan de orde en voor het in balans brengen van het contrast in een landschap is het dynamisch bereik van de EOS 200D ruim voldoende en zie je detail in de wolken én in de schaduwgebieden.
Samenvatting
Dat een spiegelreflex EOS niet groot hoeft te zijn om toch een complete camera te zijn, bewijst Canon met de EOS 200D. En dat maakt deze camera tot een ideale reisgenoot. Samen met de EF-S 18-135mm STM kun je elk onderwerp de baas, van landschap tot candid portret en van architectuur tot close-up food. En dat op hoge EOS-kwaliteit. Dankzij de goede connectiviteit kun je die foto’s dan ook meteen via je telefoon met de rest van de wereld delen, want genieten van een mooie foto is leuker als je dat met anderen doet.
Meer informatie: klik hier.
Vergelijking specs op dpReview: klik hier.