In februari 2017 presenteerde Canon twee nieuwe EOS-camera’s. De EOS 800D was geen echte verrassing en is de logische opvolger van de EOS 750D/760D. De EOS 77D was meer opmerkelijk en vindt zijn plekje tussen de EOS 800D en de EOS 80D (review: klik hier). We zijn met de twee nieuwe EOS-modellen op pad geweest, waarvan hier onze ervaringen.
Ontwerp en uitvoering
De EOS 800D past qua ontwerp en uitvoering perfect in de bekende EOS xxxD-serie. Relatief compact en lichtgewicht en met de vierwegnavigator op de achterzijde. Het formaat en gewicht van de EOS 77D is bijna identiek aan die van de EOS 800D, maar is toch meer een model uit de xxD-serie als je kijkt naar het kleine instelwiel in plaats van de vierwegnavigator en naar het lcd-display op de bovenzijde. Ze is daarmee een soort kleine EOS 80D, die duidelijk groter is en bijna 200 gram zwaarder is.
Dat de EOS 800D en EOS 77D relatief kleine camera’s zijn, doet echter geen afbreuk aan het houvast en de ergonomie. Ze liggen prima in de hand en alle knopjes zijn binnen vingerbereik. De variangle lcd-schermen zijn aanraakgevoelig en gecombineerd met de aanraakgevoeligheid en snelle Dual Pixel AF in live view (touch-shutter), kun je vanuit elk denkbaar standpunt een geslaagde foto maken.
Door het lage gewicht en compacte afmetingen lijken en voelen beide camera’s minder robuust dan de EOS 80D, maar voor de vrijetijdsfotograaf zijn deze twee kleine alleskunners toch heel solide, aangezien die niet in de regen met andere fotografen in strijd zijn voor het beste plekje bij de finish van een cyclocross.
Mogelijkheden en bediening
Voor de mogelijkheden van de EOS 800D en EOS 77D verwijzen we graag naar de specificaties op de site van Canon (EOS 800D: klik hier. EOS 77D: klik hier). De specs van nieuwe camera’s zijn tegenwoordig zo uitgebreid en divers, dat iedere fotograaf hieruit zijn eigen belangrijke punten moet kiezen.
Significant voor elke fotograaf vinden wij wel de upgrade van de sensor naar 24 Mp met Dual Pixel-technologie. Dat verhoogt de creativiteit tijdens het foto’s nemen tijdens live view én je kunt veel eenvoudiger filmen. Ook de vereenvoudiging van de draadloze verbinding met een smartphone of tablet, dankzij NFC in combinatie met Bluetooth zijn een grote stap voorwaarts bij het delen van foto’s met de rest van de wereld. Hoe dit werkt zie je in de clip van de PowerShot G9X II (rechter kolom), de eerste Canon-camera met deze Wifi/NFC/BTLE technologie: klik hier.
Bijzonder aan de EOS 800D en EOS 77D is dat je als ‘beginnende’ gebruiker in de P-, Av, Tv- en M-stand een aparte opnameweergave kunt oproepen, waarin de gevolgen van bepaalde instellingen visueel worden weergeven, zoals scherptediepte, bewegingsonscherpte en belichtingscompensatie. Met een duidelijke illustratie wordt bijvoorbeeld getoond of je een groot of klein diafragma moet instellen voor een kleine scherptediepte. Zo krijg je sneller gevoel bij de getalletjes en kun je na enige tijd weer de standaardweergave kiezen. Canon heeft voor deze en andere ‘hulpjes’ zelfs een aparte menuknop (cyaan, Display Level) toegevoegd aan de reeds bestaande menu’s.
Verder is het een prima ontwikkeling dat verschillende ‘geavanceerde’ functies nu doorgedrongen zijn tot elk segment EOS. We noemen in dat verband Lenafwijkingscorrectie, draadloos flitsen, Anti-knipperopname en Auto-HDR en - bij video - 1080p met 60fps en time-lapsemovie. Opgemerkt dient te worden dat de EOS 800D echter nog niet beschikt over een ingebouwde Bulbtimer (klik hier) en Intervaltimer (klik hier), die je wel aantreft in de EOS 77D en EOS 80D. Een gemis in de EOS 800D en EOS 77D ten opzichte van de EOS 80D is dat de ISO alleen met een stopgrootte te veranderen is (ISO 100-200-400-800 etc.) en dat de Auto ISO van beide nieuwe camera’s heel basic is. Je kunt geen minimale sluitertijd kiezen en er kan ook geen rekening gehouden worden met beeldstabilisatie. En dat is jammer, want met bewuste keuzes bij het werken met Auto ISO krijg je veel meer tijd en aandacht voor je onderwerp en dus betere foto’s (klik hier).
Prestaties
Het autofocussysteem van de EOS 800D en EOS 77D is vergelijkbaar met dat van de EOS 80D en dus zowel bij normale opname met de oogzoeker als in live view, supersnel. Het AF-systeem is weliswaar niet te vergelijken met sportcamera’s als de EOS 7D mark II en EOS 1DX mark II, maar het is geen probleem om je rennende zoon of dochter bij de voetbal of hockey scherp op de foto te krijgen. Ook een kruipende peuter blijft haarscherp in beeld (instellingen: klik hier). Niet alleen de autofocus is snel, maar ook de alertheid van de gehele camera laat niets te wensen over. De camera’s laten je nooit wachten. Zorg dan wel voor snelle SD-kaartjes, dus >95 MB/s.
|
|
|
ISO 800 (JPEG NR: zwak) |
ISO 1600 (JPEG NR: zwak) |
ISO 3200 (JPEG NR: zwak) |
De beeldkwaliteit is identiek aan die van de EOS 80D en dat betekent registratie van veel detail door 24 miljoen pixels (6000 bij 4000 pixels). Ook de kleuren zijn aansprekend en opvallend is dat de automatische witbalans in bijna alle lichtomstandigheden de juiste kleurtemperatuur weet te kiezen. Een behoorlijke verbetering ten opzichte van een aantal jaren geleden. Ook de lichtmeting en de interpretatie ervan zorgt in 80% voor een aansprekende helderheid van het onderwerp. Gekoppeld aan RAW en het zeer goede schaduwherstel kan ook hoog contrast in een landschap of interieur prima in balans gebracht worden met de werkelijkheid.
Video Dankzij Dual Pixel AF kun je tijdens video prima een onderwerp volgen en ook via het aanraakscherm een focus pull uitvoeren. De EOS 77D heeft als eerste EOS bovendien een interne videostabilisatie, zodat je samen met de beeldstabilisatie van de lens, redelijk vloeiend kunt filmen zonder statief. |
Samenvatting
Met de komst van de EOS 800D en EOS 77D zijn nu bijna alle courante APS-C EOS-modellen uitgerust met een 24 Mp DPAF sensor met groot dynamisch bereik en zijn deze camera’s nog veelzijdiger inzetbaar. Ook wordt de bediening steeds beter en is draadloze communicatie met een telefoon of tablet steeds eenvoudiger. Beide modellen kunnen in de meeste behoeften voorzien van de meereisende vrijetijdsfotograaf. Het zijn kleine onderlinge verschillen in bediening en functies die doorslaggevend zullen zijn bij de individuele keuze van aspirant kopers in de doelgroep ‘doorstappende’ fotograaf, hoewel ook de ‘overstapper’ van telefoon of compactcamera snel aan de slag kan met de EOS 800D of EOS 77D.
Specificaties EOS 800D: klik hier
Specificaties EOS 77D: klik hier