Dynamisch bereik en EOS-fotografen

Pieter Dhaeze maandag 04 december 2017

Toen we 15 jaar geleden onze eerste digitale camera aanschaften, wisten we niet dat de techniek de mogelijkheden van fotografie en de kwaliteit van de foto’s tot een zo grote hoogte zou kunnen stuwen. De digitale fotograaf anno 2017 mag zich in een fotografisch Walhalla wanen met werkbare ISO’s van 3200 en hoger, met 24 miljoen pixels en meer, met 14 opnamen per seconde, met 4K video. Gecombineerd met ‘analoge’ hulpmiddelen (filters, flitsers) en de kracht van 14-bits RAW heb je als fotograaf tegenwoordig nog weinig te wensen meer over.

collage-bloggers-klein

Toch zijn er altijd verbeterpuntjes en de laatste tijd wordt door de reviewmedia - bij gebrek aan andere kritische puntjes - sterk de nadruk gelegd op het belang van een groot dynamisch bereik van de sensor, waarbij klinische testomstandigheden met het verhelderen van schaduwen met vijf tot zes stops blijkbaar ineens de maat zijn.

Als argeloze kijker zijn deze testjes heel indrukwekkend, maar hoeveel zeggen de resultaten iets over de inzetbaarheid van een camera en over zijn praktische beeldkwaliteit. Het antwoord op die vraag laten we geven door onze vijf bloggers, die elk in hun vakgebied vertellen hoe zij omgaan met hoog contrast en welk belang zij hechten aan een sensor met een groot dynamisch bereik. Lees hun verhaal en laat natuurlijk ook jouw mening weten:

• Bas Meelker, Landschap: klik hier

• Johan van de Watering, Natuur: klik hier

• Huub Keulers, Sport: klik hier

• Tony Vingerhoets, Architectuur: klik hier

• Pieter Dhaeze, Portret: klik hier

Dynamisch bereik

Hoeveel praktische waarde hecht jij aan een sensor met een groot dynamisch bereik?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.