Koopwijzer EOS R6 mark II

door Pieter Dhaeze op dinsdag 08 november 2022

Twee jaar na de komst van de immens populaire EOS R6 (juli 2020, review) heeft Canon begin november 2022 de EOS R6 mark II geïntroduceerd. Als je naar de specificaties kijkt van deze nieuwe camera (klik hier), dan is de EOS R6 mark II op het moment van verschijnen het snelste model in het EOS R-systeem met het AF-systeem van de EOS R3 en ongekend veel mogelijkheden. Als je 3000 euro beschikbaar hebt, is de EOS R6 mark II dan dé camera om naar over te stappen of zijn er goede alternatieven? Een korte (subjectieve) koop-‘wijzer’, er vanuit gaande dat niet iedereen een onbeperkt budget heeft.

EOS R-systeem-visual

EOS R6 mark II
De EOS R6 mark II is volgens Canon op 60 punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. De blikvangers in deze lijst zijn een nieuwe sensor met een hogere resolutie (24 Mp vs. 20 Mp), hogere opnamesnelheid (40 fps vs. 20 fps met e-sluiter), minder rolling shutter (klik hier) met e-sluiter, automatische herkenning AF-onderwerp, 50% langere accuduur. Bovendien heeft de EOS R6 mark II diverse functies overgenomen van de EOS R7, zoals in-camera focus stack (klik hier), RAW-burst met Vooropname (klik hier) en veel handige bedieningsopties (klik hier). Tenslotte zijn er enkele video-upgrades, zodat de EOS R6 mark II nog meer een volwaardige hybride-camera is. Een review van de EOS R6 mark II volgt zo spoedig mogelijk.

EOS R6 mark II

Noot
Veel verbeterpunten van de EOS R6 mark II zijn dus gerelateerd aan het werken met de elektronische sluiter en hoe dat in de praktijk invloed heeft op het fotograferen van snelbewegende onderwerpen (sport en actie) zullen we uitzoeken in onze aankomende review.

Overstappen
Mocht de EOS R6 mark II zijn uitzonderlijke specificaties en hoge verwachtingen waarmaken, is het dan de camera waar je naar over moet stappen? Een korte beschouwing.

Van APS-C DSLR
EOS 100D tot 850D.
Als je al jaren fotografeert met een spiegelreflexcamera van Canon (EOS D-systeem) met een APS-C sensor en je overweegt de overstap naar het spiegelloze EOS R-systeem (MILC), dan kun je in het APS-C segment blijven door voor de EOS R10 te kiezen (1000 euro, review). Een prachtige en veelkunnende instapcamera, die je prima kan begeleiden bij je weg naar het ‘nieuwe’ fotograferen.

EOS 40D tot EOS 90D, EOS 7D, EOS 7D mark II. Heb je een DSLR APS-C in het hogere EOS-segment, heb je meer budget en stel je hogere eisen aan bediening en mogelijkheden, dan is de EOS R7 (1500 euro, review) een fantastische keuze: ongelooflijk snel, intelligente autofocus en veel, heel veel mogelijkheden. In beide gevallen kun je je EF-S lenzen blijven gebruiken en komen er steeds meer RF-S lenzen.

Wil je van de genoemde EOS APS-C modellen naar een spiegelloze camera met een full-frame sensor (FF), kijk dan eens naar de EOS RP (1100 euro, review). We zijn er een jaar mee op pad geweest als kennismaking met het EOS R-systeem en dat heeft prachtige foto’s opgeleverd (klik hier). Is je budget iets ruimer en heb je semi-pro aspiraties, overweeg dan eens de EOS R (1800 euro, review). Het is de ‘moeder’ van alle modellen in het EOS R-systeem, maar levert een hoge beeldkwaliteit, veel controle en na enkele firmware-updates (o.a. nov. 2019) ook een heel goed AF-systeem. Bij een overstap van APS-C DSLR naar FF MILC dient wel opgemerkt te worden dat voor optimaal gebruik van de sensor je moet werken met EF- of RF-lenzen. EF-S lenzen passen wel, maar je gebruikt slechts de APS-C uitsnede van de grote sensor, waarbij je beeldhoek en pixels verliest. 

Geen EOS R3
Hoewel op papier de EOS R6 mark II sprekend lijkt op zijn grotere broer, de EOS R3, is dat alleen aan de buitenkant. De EOS R3 heeft dankzij een supersnelle BSI Stacked-sensor nagenoeg geen rolling shutter, zodat zijn e-sluiter te gebruiken is als een mechanische sluiter. Je kunt zelfs flitsen met de elektronische sluiter. De DIGIC X processor van de EOS R3 heeft wel dezelfde naam als bij andere modellen in het EOS R-systeem, maar heeft toch sneller chips, zodat de processing en buffering van de EOS R3 die van de EOS R6 mark II overklast. Vandaar ook de CFexpress-kaarten in de EOS R3. Tevens zijn de video-specs beter en is de EOS R3  betrouwbaarder voor pro-werk. Ook heeft het diverse pro-instellingen (o.a. netwerk en video), die je op een EOS R6 mark II niet zult vinden.

EOS R-systeem-front-groot

Van FF DSLR
Als je als DSLR-fotograaf al aan full-frame gewend bent, dan is de EOS R6 mark II een heel aantrekkelijke camera. Maar je moet je afvragen of de EOS R6 mark II niet ‘over-spect’ is en er misschien voordeliger alternatieven zijn die beter aansluiten bij jouw behoeften als fotograaf. We lopen ze even stuk voor stuk langs.

EOS 6D en EOS 6D mark II. Twee onderschatte camera’s met een geweldige beeldkwaliteit bij hoge ISO’s. Perfect voor landschappen, architectuur, studiowerk (portret, product) en low-light reportages. Als dat de onderwerpen zijn die jij fotografeert, dan kun je bij een overstap naar MILC FF ook de EOS R overwegen. Je zult dan een grote sprong vooruit maken in je fotografie zonder overweldigd te worden door de vele nieuwe mogelijkheden en geheel andere bediening van een spiegelloze camera zoals de EOS R6 mark II. Durf je die uitdaging toch aan, kijk dan eens naar de EOS R6 (nov. 2022: 2500 euro, review), een geweldige all-rounder.

EOS 5D, EOS 5D mark II en EOS 5D mark III. Als je van deze drie camera’s nog niet overstapt bent en je acht nu de tijd rijp voor ‘the next step’, dan is de EOS R6 mark II (2900 euro, review volgt) zeker te overwegen. Ze staat garant voor weer vele jaren onbezorgd fotoplezier. Je kunt wel een paar honderd euro besparen door voor de originele EOS R6 te kiezen, maar dan mis je als ervaren fotograaf misschien toch enkele functies waar je misschien later spijt van kunt krijgen. Ben je op zoek naar meer pixels, dan is een overstap naar de EOS R5 (4500 euro, review) wellicht interessant.

EOS 5D mark IV en EOS 5DsR. Deze camera’s zijn nog steeds toppers en als je geen supersnelle opnamesnelheid, geen ‘intelligente AF’ of 4K video nodig hebt, dan maak je met deze twee EOS 5D-versies nog steeds ongeëvenaarde foto’s. Heb je toch het gevoel dat je ‘iets’ mist, dan zou je kunnen kiezen voor de EOS R6 mark II, maar de EOS R5 is dan de betere pro-keuze. Misschien heeft de EOS R5 iets minder snelheid en snufjes dan de EOS R6 mark II, maar het blijft anno 2022 ons inziens de meest veelzijdige FF MILC-keuze voor de (semi) professional. Zoals de EOS 5D mark IV dat sinds september 2016 voor de DSLR-fotograaf altijd het geval geweest is.

EOS 1D- en EOS 1Ds-serie. De keuze is simpel. Een EOS R3 (6000 euro, review). Of als je echt veel compacter wil, de EOS R5.

Tabel vergelijking specs

Noot
Als je van welke camera of systeem dan ook wilt overstappen naar een full-frame model in het EOS R-systeem en graag de ‘nieuwste’ specificaties wil, waaronder beeldstabilisatie in de camera, snelle ‘motordrive’ en 4K video, kies dan de EOS R6. Dat is nog steeds een topcamera, heeft bewezen kwaliteit en is toch voordeliger dan zijn opvolger. Mogelijk dat de EOS R6 met de komst van de EOS R6 mark II ook tweedehands (lees: voordeliger) aangeboden gaat worden.

Van oud naar nieuw FF MILC
EOS RP. Je bent met de EOS RP al helemaal thuis in het spiegelloze systeem, maar je wilt nu een stapje hoger. Dan zou je voor de EOS R kunnen kiezen. Hoewel dat een prima keuze zou zijn, dan moet je voor een paar honderd euro extra toch ook eens kijken naar de EOS R6. Dat is een model van de tweede generatie spiegelloze EOS-camera’s en zal daarmee de komende jaren niet beperkend zijn in je fotografische behoeften. Dat zou bij EOS R wel het geval kunnen zijn.

EOS R. Hoewel de EOS R een prachtige camera is en je er ook tevreden over zult zijn, is hij als ‘eerste generatie’-model in 2022 toch wel een beetje bedaagd. Wat ons betreft is daarom de EOS R6 mark II dan dé camera om naar over te stappen. Je hebt destijds als pionier voor de EOS R gekozen en ook nu wil je een trapje hoger dan de rest en kun je niet om de EOS R6 mark II heen. Misschien lonkt de EOS R5 met zijn hogere resolutie en 8K-video, maar met de EOS R6 mark II beschik je gewoon over het nieuwste van het nieuwste in het EOS R-systeem. Op alle fronten.

EOS R6. Veel fotografen zijn blij met hun EOS R6, gezien de populariteit van die camera. Canon heeft met firmware de camera redelijk actueel gehouden en waarschijnlijk laat de camera weinig te wensen over. Zoek je toch meer snelheid, dan zou je over kunnen stappen naar zijn opvolger, de EOS R6 mark II, maar dan zou je ook een tweede body kunnen overwegen in de vorm van de EOS R7. Je krijgt dan naast de kwaliteiten van je vertrouwde EOS R6 meer snelheid, meer mogelijkheden, meer pixels en een echte 1.6x crop. Perfect voor vogels, wildlife, buitensporten, macro en product.

EOS M-systeem
In de bovenstaande ‘koopwijzer’ ontbreken camera’s uit het EOS M-systeem. Dit is het eerste spiegelloze systeem van Canon. Destijds (2012) is dat ontwikkeld voor APS-C sensor en een kleine lensvatting. Zo kun je heel compacte camera’s en lenzen maken. De EOS M50 mark II en de EOS M6 mark II zijn erg goede reportage- en reiscamera’s en lenzen als de EF-M 22mm, EF-M 35mm en EF-M 18-150mm zijn stuk voor stuk toppers. Overstappen naar het EOS R-systeem is niet echt nodig, maar omdat beeldstabilisatie in de camera en intelligente autofocusfuncties ontbreken in het EOS M-systeem, zou overstappen in enkele gevallen toch interessant kunnen zijn. Helaas kun je dan je EF-M lenzen niet meer gebruiken. Ook niet met een adapter.
 
IN ÉÉN OOGOPSLAG
 Van DSLR APS-C NAAR
 • EOS 100D tot 850D  • EOS R10 (APS-C) of EOS RP, EOS R (FF)
 • EOS 40D tot EOS 90D, EOS 7D-serie  • EOS R7 (APS-C) of EOS R, EOS R6 (FF)
   
 Van DSLR FF  NAAR
 • EOS 6D en EOS 6D mark II  • EOS R of EOS R6
 • EOS 5D, EOS 5D mark II en EOS 5D mark III  • EOS R6 mark II of EOS R5
 • EOS 5D mark IV en EOS 5DsR  • EOS R5 of EOS R3
 • EOS 1D- en EOS 1Ds-serie  • EOS R3 of EOS R5
   
Van MILC FF  NAAR
• EOS RP  • EOS R6 of EOS R
• EOS R  • EOS R6 mark II of EOS R5
• EOS R6  • EOS R5 of + EOS R7 (APS-C)
   

Samenvatting
Overstappen naar een nieuwe camera doe je niet zo maar. Enerzijds is het leuk om met nieuw gereedschap aan de slag te gaan en – waarschijnlijk – betere foto’s te maken, maar het is ook een hele investering. Niet alleen financieel, maar ook voor wat betreft kennis en ervaring.
Bovendien is het camera-aanbod tegenwoordig zo groot, dat het niet eenvoudig is om daaruit voor jóu de beste keuze te maken, want dat hoeft niet per se de nieuwste of duurste camera te zijn. Hopelijk heeft het bovenstaande overzicht meer inzicht en duidelijkheid gegeven of overstappen voor jou interessant is en zo ja, naar welke EOS R-camera dat dan zou kúnnen zijn.
Mocht je nog vragen hebben, bekijk dan onze reviews van de diverse EOS R-modellen (klik hier) of laat hieronder een reactie achter.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.