Jaaroverzicht 2018-2019

door pjcdhaeze op woensdag 16 januari 2019

Ook dit jaar kijk ik weer even terug naar de producten die Canon in 2018 heeft gepresenteerd. Tevens sta ik even stil hoe mijn gereedschapsjaar eruit gezien heeft en wat er op mijn wensenlijstje staat voor 2019.

Overzicht Canon Producten
In 2018 is het aantal nieuwe Canon-producten voor de vrijetijdsfotograaf toch weer behoorlijk uitgebreid met maar liefst vier nieuwe EOS-modellen, twee PowerShots, negen lenzen (EF, EF-M en RF), een bijzondere Speedlite en nog verschillende printers. De meeste producten hebben we in de studio gehad om een indruk te krijgen van de kwaliteit en toepassing.

Camera’s
• EOS 4000D (review)
• EOS 2000D (review)
• EOS M50 (review)
• EOS R (review)
• PowerShot SX740 (review)
• PowerShot SX70 (review)

Lenzen
• EF 70-200mm f/2.8L IS III (review)
• EF 70-200mm f/4L IS II (review)
• EF 400mm f/2.8L IS III
• EF 600mm f/4L IS III
• EF-M 32mm f/1.4
• RF 28-70mm f/2L (review)
• RF 50mm f/1.2L (review)
• RF 24-105mm f/4L IS (review)
• RF 35mm f/1.8 Macro

Overig
• Speedlite 470EX AI (review)
• PIXMA G4500 (review)
• PIXMA TS-multifunctionals
• Zoe Mini (review)

De hoofdrol in het rijtje camera’s wordt gespeeld door twee spiegelloze systeemcamera’s: de EOS M50 met een APS-C sensor en de langverwachte EOS R met een full-frame sensor. Beide camera’s zitten vol met nieuwe snufjes en bieden daarmee weer extra mogelijkheden voor de vrijetijdsfotograaf. Vooral de EOS M50 is voor veel ‘telefoon’-fotografen dé camera om laagdrempelig in te stappen in de wereld van ‘echte’ fotografie. Zeker gezien zijn zeer interessante prijs van rond de 550 euro (body, januari 2019). Met de nieuwe EF-M 32mm f/1.4 (480,-) of de bekende EF-M 22mm f/2 heb je dan echt een ‘killer’-combi voor reportages en vlogging.

Ook willen we de twee PowerShots niet vergeten. De PowerShot SX70 is dé beste alleskunner van álle Canon camera’s (ideale vakantiecamera met RAW!). De SX740 heeft ongelooflijk veel mogelijkheden in zakformaat (stedentrip) en je kunt er zelfs 4K mee filmen. Die 4K is trouwens ook aanwezig op de SX70, EOS R en EOS M50, dus het begint standaard te worden.

Het lijstje van nieuwe lenzen bestaat eigenlijk uitsluitend uit technische hoogstandjes. Er gaat altijd veel aandacht naar nieuwe camera’s, maar de laatste jaren is de lenstechniek met grote sprongen vooruit gegaan. Wij waren zeer aangenaam verrast door de EF 70-20mm f/4L IS II. Zo klein en optisch zo goed. Waanzinnig. Ook de vier RF-lenzen geven aan dat de volgende stap in pro-fotografie niet zozeer gezocht moet worden in nieuwe camera’s (met of zonder spiegel), maar in de lenzen. We hebben optisch nog nooit zo’n goede lens gezien als de RF 50mm f/1.2L.

Een speciale vermelding wil ik ook maken voor de EF-M 32mm f/1.4, want al jaren vraag ik om (kleine) lichtsterke vastbrandpuntlenzen voor het EOS M-systeem. Na de EF-M 22mm f/2 is deze nieuwe lens met een equivalent van 50mm dus heel erg welkom voor reportagewerk. We hopen hem snel te kunnen testen. 

Van de overige producten is de Speedlite 470EX Ai misschien wel het meest opvallende product van Canon in 2018. Niet alleen omdat het een goede flitser is, maar omdat Canon met de ‘zelfdenkende’ bounce laat zien nog steeds ‘leading’ te zijn in innovaties.

Met de nieuwe printers geeft Canon tevens aan dat een fotoafdruk nog steeds dé manier is om foto’s intens te beleven en dus momenten te herbeleven. Niet alleen duurzaam aan de muur of in een fotoboek met een PIXMA, maar ook ‘on demand’ met de superleuke Zoe Mini.

Mijn 2018
Je ziet aan het grote aantal reviews, dat ik ook in 2018 behoorlijk verwend ben geweest in mijn ontdekkingsreis door de wereld van fotografie. Het is toch nog steeds spannend om voor de eerste keer met een nieuw product aan de slag te gaan. Maar ook dit jaar heb ik gemerkt dat voor mijn fotografie er niet echt iets is waarmee mijn foto’s radicaal zouden verbeteren. Daarom heb ik al die nieuwe producten weer netjes teruggestuurd naar Canon en heb ik zelf niet echt iets nieuws aangeschaft. Met mijn EOS 80D en EOS 5D mark IV en bijbehorende lenzen en flitsers (en ‘stealthy’ PowerShot G7X) heb ik nog steeds geen behoefte aan een radicale vernieuwing. De enig wissel die ik 2018 maakt heb, is mijn EF 85mm 1.2L II omgeruild voor de EF 85mm 1.4L IS. Verder ben ik vooral bezig geweest om mijn eigen ‘skills’ te verbeteren. Want in 95% van de gevallen is het de fotograaf die de foto maakt en is de camera of lens zelden de beperking.

Mijn wensen voor 2019
Als groot fan van de PowerShot GX-serie hoop ik op een opvolger van de PowerShot G5X met 1” DPAF, DIGIC 8, 20Mp, e-sluiter, 24-100mm, 1.8-2.8, RAW, 4K, variangle touch-LCD, BT-wifi. Dat is pas echt ‘pocketable’ kwaliteitsfotografie om áltijd bij je te hebben. Ook de EOS 7D mark II komt wat mij betreft in aanmerking voor een nieuwe versie, misschien spiegelloos.

En als ik mijn fantasie de vrije loop laat, dan zou ik graag een instapsysteemcamera van Canon zien à la de EOS M100, maar dan met de beeldalgoritmes, kunstmatige intelligentie (Ai) en 4G/5G-connectie zoals die in smartphones worden toegepast. Misschien wel in samenwerking met Google? Als je dan overstapt van een telefoon, dan word je niet meteen lastig gevallen met ‘getalletjes’ en stopjes, maar kun je op de Automaat meteen profiteren van de grote sensor van een systeemcamera (minder ruis), een echte optische zoom ter beschikking hebben (meer detail) en een betere houvast hebben (minder bewegingsonscherpte). Drie facetten om betere foto’s te maken en je technisch te onderscheiden van de 'telefoonfotograaf'.

Tot slot wens ik alle lezers een gezond en fotogeniek nieuw jaar en ben ik benieuwd wat jouw fotografie-wensen zijn voor 2019? Laat het weten in de reacties onder deze blog.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.