Canon PowerShot SX740

Pieter Dhaeze vrijdag 10 augustus 2018

Met de komst van betere camera’s in smartphones leek het einde van de compactcamera in zicht. Toegegeven, een telefoon heb je altijd bij je en de beeldkwaliteit is geschikt voor schermweergave en kleine afdrukken. Maar het moet ook gezegd dat een telefoon als camera niet de beste ergonomie heeft en dat de bediening voor meer geavanceerde instellingen vaak erg omslachtig is. Twee redenen waarom je beslissende momenten mist en ze bij minder licht ook vaak niet echt scherp zijn. Die zaken zijn bij een compactcamera beter geregeld en voeg je daar 40x optisch zoom en 4K video toe, dan maak je meer onderscheidende foto’s dan met een telefoon. In dit artikel laten we je daarom kennismaken met de PowerShot SX740 van Canon.

PowerShot-SX740-product-klein

PowerShot SX740
In 2016 hebben we de PowerShot SX720 besproken (klik hier) en hebben we hem zelfs als enige vakantiecamera mee naar Italië genomen (klik hier). Het concept van 40x optisch zoom in zakformaat spreekt ons zeer aan. Je haalt verre onderwerpen heel dichtbij en ook voor candids (stadsreportages) en close-ups (natuur) is zo’n groot zoombereik ideaal. Het startpunt van 24mm stelt je ook in staat om een landschap of gebouw behoorlijk weids in beeld te brengen.

De PowerShot SX740 is weer een paar stapjes verder dan de SX720 (2016) en SX730 (2017) en we bespreken de laatste nieuwe opties van deze reiscamera:
• DIGIC 8
• 10 fps
• 4K video/timelapse
Klik hier voor een vergelijking van de PowerShot SX720/SX730/SX740 (dpReview)

Beeldkwaliteit
Als je RAW-bestanden van een EOS gewend bent op 100% in Photoshop, dan valt de beeldkwaliteit van een compactcamera tegen. Bedenk dan echter dat het altijd nog stukken beter is dan van een telefoon en dat voor de meeste publicatiedoeleinden (24”-beeldscherm, max. A4-print) een foto van 20 Mp zelden onscherpte of ruis laat zien tot ISO 800. Lees in dit kader ons artikel ‘De regel van 1/4’ (klik hier).

• DIGIC 8
Het een specificatie die nooit veel aandacht krijgt bij de introductie van een camera en dat is de rekenkracht van de beeldprocessor, DIGIC. Dat is vreemd, want het is eigenlijk de kwaliteit van de doka die in de camera ingebouwd is. De DIGIC-processor verzorgt niet alleen de interpolatie en het datatransport, maar bepaalt ook het cameraprofiel, witbalans, verscherping, ruisonderdrukking, lenscorrecties, scherpstellen, compressie en nog veel meer. Bij de PowerShot SX740 heeft de beeldprocessor een upgrade gekregen van versie 6 naar DIGIC 8. Uniek voor een PowerShot en zelfs nog zelden gebruikt in een EOS-camera.
Hoewel de aanwezigheid van een nieuwe processor niet altijd meteen opvalt, kun je ervan uit gaan dat door de DIGIC 8 de SX740 nog betere foto’s maakt dan zijn voorgangers. Onderstaand een vakantieserie met de PowerShot SX720.

zonder-raw-yt

• 10fps
Een snellere processor betekent natuurlijk ook dat de camera sneller geworden is. Aanzetten en scherpstellen gaat bij goede lichtomstandigheden zonder merkbare vertraging. Maar ook de motordrive heeft een ‘boost’ gehad naar 10 foto’s per seconde en dankzij een grote buffer houdt de PowerShot SX740 dat minstens drie seconden zonder vertraging vol. Je hebt dan wel een snelle Sandisk SD-kaart nodig (>95 MB/s). Dat lijkt dus op een EOS 1DX, maar dan zonder geratel van de spiegel en de sluiter. Indrukwekkend. En bij het fotograferen van actie en spelende kinderen verhoogt het de kans op een unieke voltreffer.

burst-sx740-klein

• 4K video/timelapse
De DIGIC 8 maakt het ook mogelijk om tijdens filmen een hoge datastroom te verwerken. De PowerShot SX740 is dan ook de eerste compactcamera van Canon die in 4K (3840x2160, 25 fps) kan filmen met 120 Mbps (15 MB/s). Wat dat betekent, lees je hier. Dat is in kwaliteit een factor vier minder goed dan een EOS 5D mark IV, maar beter dan een iPhone X. Én dan kun je met de SX740 40x keer zoomen, wat met een telefoon niet kan. De combinatie 4K met 40x zoom kan dus unieke video opleveren.
Behalve filmen in 4K (UHD) is het ook mogelijk om automatisch timelapsen te maken met een resolutie van 3840 bij 2160 pixels. Tegenwoordig een heel gewilde functionaliteit bij landschapsfotografen.

Filmen in 4K geeft een cropfactor, wat nodig is voor extra beeldstabilisatie.
crop-4k-klein
 
Bluetooth Wifi
Bijna alle camera’s beschikken over wifi om zo je telefoon als afstandsbediening met live view te kunnen gebruiken en om snel foto’s te kunnen delen via internet. Bij de PowerShot is dat ook het geval, maar deze camera heeft ook Bluetooth, zodat de verbinding permanent is, ook al heb je de camera uitgezet of in slaapstand. Kijk hier hoe dit werkt.

Praktijk
We zijn een week met de PowerShot SX740 op pad geweest en het was een déjà vu van ons uitstapje met de SX720. Het klapscherm is een duidelijke vooruitgang en ook de 10 fps bewijst zijn nut. We hebben zelfs met succes een wielerkoers gefotografeerd. De 40x zoom blijft ons nog steeds verrassen. Je kunt lekker candid werken en ook close-ups zijn eenvoudig van relatief grote afstand (2 meter) te maken. Vlinders en libellen blijven rustig zitten.

inzoomen-closeup-klein

inzoomen-veraf-klein

960mm
Fotograferen bij een brandpunt van 960mm kent enkele aandachtspunten. Zo wordt beweging van de camera sterk uitvergroot en ondanks de beeldstabilisatie, is enige ondersteuning welkom. Zelfs dan kan het kader verspringen omdat de beeldstabilisatie hard moet werken het beeld stil te houden. Ook kun je bij zo’n kleine beeldhoek eenvoudig je onderwerp letterlijk uit het oog verliezen. De PowerShot SX740 heeft voor het terugvinden van het onderwerp een tijdelijk uitzoomknopje. Tot slot heeft ook de autofocus het behoorlijk moeilijk bij 960mm. Ten eerste omdat de lichtsterkte gering is (f/6.9) en het beeld dus in principe donker is voor de contrastmeting. Ook kan het even duren voordat de scherpstelling zich aangepast heeft aan een nieuw brandpunt. Vooral als je snel inzoomt van 24 naar 960mm. Het zijn allemaal geen echte problemen, maar wel zaken om rekening mee te houden. Soms is minder ver inzoomen en later bijsnijden een betere methode.

De 4K-video is een leuke optie, maar zal slechts voor een enkele fotograaf voordelen hebben boven de standaard 1080p. Deze full-HD kwaliteit geeft kleinere bestanden en is toch prima geschikt voor kleinere beeldschermen. Bovendien kun je in full-HD ook filmen met 50 fps voor eventuele slow motion, terwijl de 4K maximaal in 25 fps is. De camera is met zijn opklapscherm ook geschikt voor vloggers, maar helaas ontbreekt een externe microfoonaansluiting.

IMG_1961-klein IMG_2023-klein
IMG_7649-klein IMG_7671-klein
IMG_7693-klein IMG_7738-klein

Samenvatting
De PowerShot SX740 blijft wat ons betreft de ideale reiscamera als je lichtbepakt wilt zijn én onderscheidende foto’s en video wilt maken. En dat voor nog geen 400 euro. Een echte aanrader.

Blijven er nog wensen over? Natuurlijk, want geen camera is perfect. Het lcd-scherm mag van ons de volgende keer aanraakgevoelig zijn en de sensor Dual Pixel. Dan kun je snel touch-AF uitvoeren, zoals bij de PowerShot G1X mark III (klik hier). Ook RAW zou welkom zijn en mag de lens iets lichtsterker zijn, maar dat zijn allemaal geen dealbreakers. De PowerShot SX740 blijft een alleskunner!

Naschrift
Hieronder een visualisatie van 4K-videokwaliteit van een PowerShot SX740 ten opzichte van 4K uit een EOS 5D mark IV en ten opzichte van full-HD uit een SX740. Als onderstaande video bekeken wordt op een telefoon of tablet bij 720p, dan zal de gemiddelde kijker amper kwaliteitsverschil zien.
Noot: de 4K resolutie is teruggeschaald naar 1080p.

YouTube-SX740

Meer productinformatie: klik hier.

Camera mee op vakantie

Welke camera neem jij mee op vakantie?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.