Begin maart 2025 heb ik via Canon Nederland de EOS R5 mark II een weekje op de redactie gehad en in dit artikel mijn bevindingen met deze veelgeprezen camera. Dus geen uitgebreide review, want daarvoor is een week – maar zelfs ook een jaar – te kort. De EOS R5 mark II is de opvolger van de al zeer goede ‘all round’ EOS R5 (review) en heeft nog meer nieuwe technologie en mogelijkheden gekregen, zodat het toepassingsgebied nog ruimer geworden is dan van zijn voorganger. En dan niet alleen om foto’s te maken, maar ook om te filmen. Dat is duidelijk teveel om door één persoon in één artikel diepgaand te bespreken. Daarom ‘slechts’ mijn bevindingen na mijn korte samenzijn met de EOS R5 mark II.

Reviews Ben je op zoek naar een meer uitgebreide review van de EOS R5 mark II, dan heb ik daarvan een overzichtje gemaakt, zodat je alles te weten kunt komen over wat de experts van deze camera vinden (klik hier). |
 |
Mijn bevindingen
De EOS R5 mark II herbergt alle kwaliteiten van de EOS R5 en doet daar nog een schepje bovenop. Een al heel goede camera is daardoor nog beter geworden. Voor de onderwerpen die ik voor de lens gehad heb (carnaval, vuurwerk, vogels, klik hier) heeft de camera optimaal gepresteerd. De resolutie en de beeldkwaliteit zijn in perfecte balans en ook het dynamische bereik overbrugt eenvoudig hoog contrast. De bediening is heel toegankelijk voor een EOS-fotograaf en bijna alle knoppen en wielen kunnen worden gepersonaliseerd. Zowel de oogzoeker als het lcd-scherm zijn haarscherp en laten je het onderwerp goed kaderen. De camera is zeer responsief en laat je zowel bij opname als terugkijken zelden wachten.
Graag benoem ik een enkele verbeteringen die zijn opgevallen:
• AF-systeembeheer
• Rolling shutter
• Pre-continue opname
• AF-systeembeheer
Hoewel je de autofocus van de EOS R5 prima kunt instellen voor de meeste onderwerpen, gaat dat met de EOS R5 mark II beter en intuïtiever. Je kunt in deze camera namelijk de AF-werking (One shot/Servo), AF-gebied, Volgen en Herkenning (onderwerp, oog) los van elkaar combineren. Ik ben het al enige tijd gewend met mijn EOS R7 en het is jammer dat AF-systeem van mijn EOS R6 (en ook de EOS R5) op de ‘oude’ manier werkt.
• Rolling shutter Spiegelloze camera’s behalen hun hoogste opnamesnelheid (motordrive) als gewerkt wordt met de elektronische sluiter (ES). Nadeel van dit sluitertype is dat beweging van de camera (meetrekken) of van het onderwerp kan leiden tot vervorming van het onderwerp (rolling shutter, klik hier). Dit fenomeen was bij de EOS R5 duidelijk aanwezig, waardoor in geval van beweging alleen met de EFCS-sluiter (Electronic First Curtain Shutter) gewerkt kon worden met een maximale opnamesnelheid van 12 fps. Bij de EOS R5 mark II is de uitlezing van de sensor nu zo snel geworden dat met de elektronische sluiter bij bewegende onderwerpen nog zelden vervorming te zien is. De hoogste opnamesnelheid wordt daarmee 30 fps, in full-RAW van 45Mp! |
 |
• Pre-continue opname
Met de EOS R7 werd de RAW-burstmodus geïntroduceerd oftewel foto’s maken voordat je de ontspanner helemaal ingedrukt hebt (klik hier). Ideaal voor onverwachte momenten, zoals het wegvliegen van een vogel of het contactmoment tussen club en golfbal. De implementatie op de EOS R7 is goed, maar op de EOS R5 mark II komt deze functie onder de naam Pre-continue opname pas echt praktisch tot zijn recht. Je kunt het resultaat meteen terugzien en de snelheid kan (enigszins) geregeld worden. En dankzij het nagenoeg ontbreken van rolling shutter, vertonen bewegende onderwerpen geen zichtbare vervorming. Dus geen kromme golfclub, ellipsvormige bal of een vleugel in S-vorm.
Gebruik je deze functie voortdurend, wees er dan op bedacht dat je met veel, heel veel foto’s thuiskomt, die bovendien in technisch opzicht bijna allemaal goed zullen zijn.
Onderstaand enkele fysieke verschillen in het ontwerp van de EOS R5 en de EOS R5 mark II.
 |
 |
 |
Meervoudige belichting Gebruik je op je EOS R5 vaak de optie Meervoudige belichting, waarbij het resultaat een RAW-bestand is, dan is dat op de EOS R5 mark II helaas niet meer mogelijk. Het resultaat van meervoudige belichting wordt op dit nieuwe model als JPEG-bestand opgeslagen, ook al staat de camera op RAW. De deelfoto’s worden wel als RAW opgeslagen om eventueel later in Photoshop te worden samengevoegd. |
Drie innovaties
Behalve alle bekende instellingen en functies aangaande de autofocus heeft de EOS R5 mark II nog enkele andere ‘trucjes in zijn mouw’, zijnde Ooggestuurde AF, AF Geregistreerd persoon en AF Actieprioriteit. Hiermee kun je respectievelijk
- het AF-punt in de zoeker sturen door naar het gewenste onderwerp te kijken.
- kun je maximaal tien personen (bruid, bruidegom etc.) vooraf registreren en rangschikken, zodat wanneer iemand van deze groep in beeld komt het focuspunt naar die persoon zal springen.
- de autofocus kan bij voetbal, basketbal en volleybal de bal volgen en weet zo wie de bal zal ontvangen, om daar meteen op scherp te stellen.
Ron Baltus Mijn positieve bevindingen met de EOS R5 mark II heb ik ook voorgelegd aan professional en EOS-fotograaf van het eerste uur Ron Baltus (website). Hij is gespecialiseerd in sport- en dierenfotografie en fotografeert deze onderwerpen al sinds augustus 2024 met o.a. de EOS R5 mark II. Hij is uitermate te spreken over de beeldkwaliteit, snelheid en autofocus van deze camera. Hij gebruikt hem naast een EOS R1 en de twee camera’s zijn nagenoeg geheel onderling uitwisselbaar, omdat snelheid, AF-systeem en knoppenfuncties bijna identiek zijn. De EOS R5 mark II met een telelens gebruikt hij voor ‘ver weg’-actie, die hij dan nog flink kan croppen. De EOS R1 is bedoeld voor het kortere werk en ook als het licht minder wordt (ISO>6400).
Hij gebruikt de EOS R5 mark II altijd met de elektronische sluiter en heeft daarvan nog geen nadelige gevolgen gezien. De hoge opnamesnelheid en ook pre-continue modus zijn daarbij ideaal om het juiste moment vast te leggen. Uiteraard heeft Ron Ooggestuurde AF, AF Geregistreerd persoon en AF Actieprioriteit al geprobeerd en de eerste bevindingen zijn dermate positief, dat hij ze op termijn nader zal onderzoeken en proberen in te passen in zijn huidige AF-workflow.
Volgens Ron verdient de stabiliteit en snelheid van de nieuwe wifi (6E) een speciale vermelding, omdat hij nu zonder extra module snel foto’s over kan sturen.
Om het grote aantal, grote bestanden vlot te verwerken gebruikt Ron een Macbook Pro M4 en dat gaat volgens zijn zeggen lekker soepel. Het zal daarmee duidelijk zijn dat zo’n snelle camera ook een snelle en krachtige computer verlangt.
|

Samenvatting
Ik heb de EOS R5 mark II met plezier gebruikt en heb er mooie foto’s mee gemaakt. Het is een camera met ongelooflijk veel mogelijkheden en ‘slimheid’, die het élke pro-fotograaf in staat stelt om bij élk onderwerp en op élk moment tot het beste resultaat te komen. Je kunt hem nu zelfs ook zonder mankeren inzetten voor snelle sport en actie, wat bij de EOS R5 soms nog wel eens een uitdaging kon zijn.
Hoewel de EOS R5 mark II een verleidelijke camera is, blijf ik bij mijn EOS R6 en R7, waarmee ik al mijn onderwerpen prima de baas kan. De EOS R6 heeft mijns inziens de beste beeldkwaliteit voor low-light van alle camera’s in het EOS R-systeem, ideaal voor reportagewerk. De EOS R7 (voor mij het kleine broertje van de EOS R5 mark II) heeft 1.6x crop, een zeer hoge opnamesnelheid (15/30fps) en de hoogste pixeldichtheid van alle EOS-modellen. Perfect voor vogels, sport en macro. De EOS R5 mark II laat ik dus graag over aan de pure professionals.
Meer infomatie op Canon NL: klik hier.