Je ziet een vogel op een tak in een boom en wilt het moment fotograferen dat hij wegvliegt. In veel gevallen ben je te laat en is de vogel – letterlijk – al gevlogen. Of je wilt precies het moment vastleggen dat je kleindochter de kaarsjes op haar verjaardagstaart uitblaast. Ook elk jaar net te laat. Die ‘missers’ behoren nu tot het verleden dankzij de optie Vooropname tijdens RAW-burst. Voor het eerst beschikbaar op een Canon-camera bij de EOS R7. In dit artikel hoe het werkt en wat de aandachtspunten zijn.
RAW-burst met Vooropname
Met het toenemen van de opnamesnelheid van camera’s en het gebruik van een elektronische sluiter is het op spiegelloze camera’s mogelijk om met hoge resoluties en hoge framesnelheid te filmen, zoals op de EOS R7 in 4K (3840x2160p, 8,3 Mp) en 60 fps. En dit is ook het principe achter RAW-burst: een kort RAW-‘filmpje’ met één druk op de ontspanner. De camera maakt dan in 1 seconde 30 RAW-foto’s met behoud van belichting en autofocus.
|
|
Dat is echter nog geen garantie dat je het juiste moment hebt vastgelegd, maar die zekerheid krijg je wel als je bij RAW-burst de optie Vooropname activeert. Zodra je nu de ontspanner half indrukt en scherpstelt op het gewenste onderwerp, gaat de camera met de elektronische sluiter in de hoogste opnamesnelheid (30 fps) RAW-foto’s maken. Daar merk je in de praktijk niets van, omdat de camera volledig stil werkt. Je ziet alleen een balkje in de zoeker. De RAW-foto’s worden daarbij niet naar de geheugenkaart geschreven, maar dynamisch opgeslagen in de buffer van de camera. Dat wil zeggen dat wanneer de buffer vol is, de eerste foto’s worden verwijderd als de er nieuwe foto’s bijkomen. Pas op het moment dat je de ontspanner doordrukt, worden alle foto’s in de buffer als één RAW-bestand weggeschreven naar de geheugenkaart en bevat die serie ook foto’s van vóór dat je ontspanner hebt doorgedrukt. Dus het moment dat de vogel afzet vanaf de tak of dat het vlammetje van het kaarsje wappert voor het uitgaan.
Het resulterende Burst-bestand is dus één cr3-bestand en bij de EOS R7 is dat bestand ongeveer 30x zo groot dan een enkel RAW-bestand, dus circa 550 MB. Je kunt het Burst-bestand op de camera als reeksopname van de losse opnamen terugzien en op die manier ook het ‘beslissende moment’ er als losse RAW-foto uithalen. Dit is ook mogelijk in Digital Photo Professional (DPP 4.16), maar echter niet in Lightroom Classic. Het enkele RAW-bestand kun je dan vervolgens verder bewerken in DPP of Lightroom Classic en omzetten naar JPEG/TIFF.
Aandachtspunten
De momenten die in aanmerking komen voor nuttig gebruik van RAW-burst en Vooropname spelen zich af in een fractie van een seconde. Vaak gaat dat gepaard met grote snelheid. Een kleine vogel die wegvliegt of een vlinder, doen dat niet op hun gemakje. Om scherpe foto’s te maken, zul je dus korte sluitertijden moeten gebruiken van 1/500s of korter. Is het licht dan minder, dan moet je met lichtsterke lenzen werken (kleine scherptediepte) of bij hogere ISO’s (ruis). Tevens moet je in Servo AF fotograferen, om beweging van of naar de lens te kunnen volgen. Maar de grootste kanttekening is misschien wel het ‘rolling shutter’-effect van de elektronische sluiter. Hierdoor kan een bewegend voorwerp – ongeacht de sluitertijd – ongewenste vervormingen krijgen. Het hoe en wat van dit effect lees je in dit artikel (klik hier).
Alternatief Heeft jouw camera geen RAW-burst met Vooropname of wil je 60 beelden in 1 seconde vastleggen met een soort van ‘vooropname’, dan kun je ook in 4K gaan filmen met 30 of 60 fps. Als je dan kleine clipjes filmt met korte sluitertijden (<1/500s) en Servo AF, dan kun je uit het filmpje wat je maakt ook het beslissende frame als JPEG-foto (16:9, 8,3 Mp) halen. Hoe je dit doet, zie je in deze clip (klik hier). |
Samenvatting
RAW-burst met Vooropname bestaat al enige tijd en dan vooral in de videowereld. De EOS R7 is de eerste camera van Canon die over deze optie beschikt en ondanks dat de functie enkele beperkingen kent, zul je nu foto’s kunnen maken, die voorheen voor onmogelijk geacht werden gehouden.