Het grootste deel van onze lezers fotografeert met APS-C DSLR, dus alles in het segment van de EOS 80D (2/2016) of de 7D mark II (9/2104) en ‘daaronder’. Het is dan ook geen verrassing dat na al die jaren de verwachtingen hooggespannen zijn met de komst van de EOS 90D in september 2019.
In dit artikel kijken we kort naar de prestaties van dit vlaggenschip onder de APS-C DSLR’s en bekijken we voor de verschillende segmenten of een overstap naar de EOS 90D interessant is.
Algemeen
De succesvolle EOS 80D is anno 2019 nog steeds een heel capabele camera. Dat is dus een goede basis voor de EOS 90D, die bijna alle ‘genen’ van zijn oudere broer overgenomen heeft en bovendien op veel punten is 'bijgeschaafd'.
Zo is het ontwerp verbeterd met een net iets diepere handgrip én een joystick (top!) en is de vertrouwde bediening van de EOS 80D zo nog intuïtiever en sneller geworden. Het is fijn werken met zo’n DSLR-body, waarbij alle knopjes en wieltjes op de juiste plaats zitten en ook de menu’s weinig aan duidelijkheid te wensen overlaten. In combinatie met de mogelijke personalisatie van de bediening is de bediening van de EOS 90D een voorbeeld voor veel andere systeemcamera’s.
Wil je alle specificaties en functies van de EOS 90D op een rijtje, kijk dan eens op de productpagina van Canon (klik hier). Daarin zal onder andere opvallen dat behalve de extra megapixels (32,2 Mp, hoogste ooit op een APS-C van elk merk), de camera een snellere motordrive gekregen heeft, beter kan volgen in live view en dat de videospecificaties zijn aangescherpt naar 4K 30fps of zelfs 1080p 120fps.
Prestaties
De EOS 90D is een snelle en responsieve camera. De foto- en videobestanden zijn groot en er wordt door de DIGIC 8-processor flink gerekend met al die pixels en toch laat de EOS 90D je zelden wachten. Vereiste is wel dat je een snelle SD-kaart gebruikt (>95 MB/s, Class 10, USH II).
• Scherpte
De 32,3 miljoen pixels van de EOS 90D kunnen voor een hoge detailregistratie zorgen, maar dan moet de lens wel van bovengemiddelde kwaliteit zijn. Met bijvoorbeeld een EF 100mm 2.8L IS laat de camera zien hoe ‘scherp’ opnamen kunnen zijn en dat zal veel macro- en productfotografen als ‘muziek in de oren’ klinken. Nauwkeurig scherpstellen en bewegingsonscherpte voorkomen, worden bij zo’n hoge pixeldichtheid (96.000 px/mm2) echter nog belangrijker dan bij eerdere APS-C DSLR’s. Dus werk zorgvuldig.
Regel van 1/4 Overigens moeten we als fotografen met sensors met 24 megapixels of meer ‘scherpte’ relativeren naar de vorm van publicatie. Bij printjes tot A4 en vertoning op een beeldscherm tot 4K (beide ca. 8Mp) zullen kwaliteitsverschillen tussen 24 en 32,2 Mp van kijkafstand niet altijd evident zijn. Lees in dat kader ook ons artikel over de ‘Regel van 1/4’ (klik hier). |
• Hoge ISO’s
De beeldkwaliteit wordt vaak afgemeten aan de hoeveelheid ruis bij hoge ISO’s. Ondanks dat de EOS 90D ongeveer 25% meer pixels heeft dan bijvoorbeeld de EOS 80D, is Canon erin geslaagd om het absolute ruisniveau gelijk te houden. Dat is goed nieuws, want verklein je een 32,3 MP-opname dan naar bijvoorbeeld de 24 Mp van veel andere EOS APS-C camera’s, dan zal er visueel minder ruis aanwezig zijn en tevens een hogere detaillering. Dus bij gelijke publicatieformaten zijn de foto’s van de EOS 90D bij hoge ISO’s schoner en scherper dan van al zijn APS-C broertjes. Daarbij blijft de beeldkwaliteit van de EOS 90D bij hoge ISO’s nog wel iets achter (stopje verschil) bij full-frame camera’s.
Wil je zelf eens pixelpeepen hoe de ruis bij hoge ISO's van de EOS 90D zich verhoudt tot de EOS 80D, EOS 70D en EOS 5D mark IV, download dan DNG's van onze testcase (klik hier, 140MB) of de testbestanden van dpReview (klik hier, 65MB)
Automatische witbalans Een aspect wat tegenwoordig eigenlijk nooit ter sprake komt in reviews, is de kwaliteit van de automatische witbalans (AWB). Wij hebben gemerkt dat deze de afgelopen jaren sterk verbeterd is en dat ook de EOS 90D in zijn AWB-stand bijna altijd de juiste kleurtemperatuur weet te vinden. Dat scheelt veel werk en tijd in de nabewerking. |
• Dynamisch bereik
Bij de introductie van de EOS 80D zagen we dat het dynamisch bereik van diens sensor behoorlijk was verbeterd ten opzichte van zijn voorgangers. Donkere schaduwen kunnen bij deze camera zonder veel problemen met 3 of 4 stops worden verhelderd (klik hier). Er wordt dan weinig kleurruis zichtbaar en er is ook geen ‘banding’ te zien. Het goede nieuws voor landschaps-, architectuur- en interieurfotografen is dat de EOS 90D het op dat punt weer net even iets beter doet. Niet veel, maar het geeft je met één RAW-opname weer net iets meer belichtingsruimte in contrastrijke situaties.
Stille e-sluiter Een spiegelreflexcamera staat bekend om zijn ‘klik-klak’-geluid van de opklappende spiegel en open/dichtgaande sluiter. Heel vertrouwd en nostalgisch, maar tijdens een ceremonie of een candid-reportage niet echt gewenst. In live view kun je nu met de EOS 90D - net als bij spiegelloze camera - een elektronische sluiter activeren, zodat je alleen nog een heel zacht klikje hoort van het diafragma in de lens. Bij maximaal diafragma hoor je zelfs helemaal niets. Wil je alles weten over camerageluiden, lees dan dit artikel (klik hier). |
• AF en tracking
Bij het autofocussysteem van de EOS 90D moet onderscheid gemaakt worden tussen twee afzonderlijke systemen. Werk je met de oogzoeker (OVF), dan wordt met 45 AF-punten een aparte AF-sensor (fasedetectie, TTL-CT-SIR) gebruikt en in live view (met LCD) dient de beeldsensor zelf met Dual Pixel AF als scherpstelsensor. Beide methoden zijn even snel, maar in live view kan met veel meer AF-punten (ca. 5950?) een onderwerp worden gevolgd, wat zelfs oog-AF en -tracking mogelijk maakt. Tracking met 45 AF-punten met de OVF is bij de juiste instellingen (Custom settings AF) prima in orde en vergelijkbaar met de EOS 80D. In live view is het volgen van een bewegend voorwerp sterk verbeterd ten opzichte van eerdere APS-C DSLR-modellen en vergelijkbaar met die van de nieuwe spiegelloze camera’s. Als een persoon naar de camera toegelopen komt, is het aantal scherpe foto’s bij 10 fps zowel met de OVF als in live view ongeveer 80%.
Binnenkort zullen we in een apart artikel het gebruik van de autofocussystemen van deze camera nader toelichten.
Nauwkeurigheid DPAF in live view Dankzij DPAF kan de nauwkeurigheid van scherpstellen in live view hoger zijn dan bij scherpstellen met de aparte AF-sensor door de OVF. De autofocus in live view heeft namelijk geen last van eventuele back- of frontfocussing. |
Draadloze verbinding
Hoog op de affiche van de EOS 90D staan zijn ‘draadloze kwaliteiten’, die vergelijkbaar zijn met die van de EOS RP (klik hier). Met de ingebouwde bluetooth kun je nu via de Camera Connect app altijd verbonden zijn met je telefoon (als afstandsbediening), eenvoudig een wifi-verbinding opzetten (voor remote shooting) en zelfs automatisch tijdens een sessie foto’s overzetten naar je telefoon, terwijl die in je broekzak zit (Auto transfer). Het opzetten van de verbindingen vraagt de eerste keer wel even aandacht. Begin met het downloaden op je telefoon (Android/iOS) van de nieuwste versie van de gratis app Camera Connect van Canon en start het opzetten van de bluetooth vanuit deze app met de optie Easy Connection Guide. Zorg dat je de EOS 90D bij de hand hebt en volg de instructie zoals aangegeven in de app en op de camera.
• Video
Naast de 32,3 Mp fotoresolutie is de uitbreiding van de video-mogelijkheden misschien wel hét hoogtepunt van de EOS 90D is. Hogere video-resolutie (4K, zonder crop), hogere framerates (1080p tot 120 fps = 4x slowmotion), DPAF met oog-AF, goede digitale videostabilisatie, focus peaking en 4:2:2 8-bits HDMI-output. Tevens kun je met de EOS 90D heel eenvoudig timelapse movies maken in 4K. Zebra-streping (=clipping alarm) en C-log (=contrastarm profiel) ontbreken echter.
In de beperkte videopraktijk van EOSzine (1080p productfilmpjes voor YouTube) is de EOS 90D een prima filmcamera. Voor vlogging is de EOS 90D wel wat groot, maar dankzij het variangle lcd-scherm, DPAF met oog-AF, goede videostabilisatie en 4K zonder crop kun je de camera daar wel prima voor gebruiken.
Binnenkort zullen we voor de geïnteresseerden een speciaal artikel wijden aan de video-kwaliteiten van de EOS 90D.
Hybride camera "Spiegelloos fotograferen is de toekomst". Interessant is dan om te zien dat een DSLR anno 2019 in live view eigenlijk ook alle voordelen van een spiegelloze systeemcamera heeft. De EOS 90D is dus een soort hybride camera met lange accuduur, waarbij alleen de elektronische zoeker ontbreekt. Zou je de losse EVF van de EOS M6 mark II op de EOS 90D kunnen zetten, dan zou je in live view zelfs ook nog een oogzoeker hebben! |
Overstappen
De EOS 90D is zonder twijfel de beste en meest complete APS-C DSLR EOS die Canon ooit gemaakt heeft en gezien het grote percentage fotografen in dat segment is dat dus goed nieuws. Is het echter ook een reden om van je ‘oude’ EOS over te stappen naar dit ‘vlaggenschip’. Een korte beschouwing.
• EOS 60D/EOS 760D of ouder
Fotografeer je momenteel met een EOS 60D/EOS 760D of ouder en je wilt je fotografie naar een hoger niveau brengen, dan zul je met de EOS 90D een reuzensprong vooruit maken in beeldkwaliteit, mogelijkheden, snelheid en DPAF (in live view/video). Deze camera is echter wel ‘veeleisender’ dan je ‘oude’ camera in de vorm van veel grotere bestanden (meer opslag), snellere en grotere geheugenkaarten en ‘betere’ lenzen. Misschien moet je zelfs een nieuwe computer of nieuwe software (CR3-RAW) aanschaffen. Vind je dat allemaal teveel van het goede en is misschien ook je budget een beperkende factor, kijk dan eens naar de EOS 80D (review). Dat is nog steeds een topcamera en is maar liefst 400 tot 450 euro voordeliger dan zijn grote broer (1300 vs 840 euro).
• EOS 70D/EOS 77D
Fotografen met een EOS 70D of EOS 77D die op zoek zijn naar een stapje hoger, is misschien wel dé doelgroep voor een overstap naar de EOS 90D. Konden zij destijds een upgrade naar een EOS 80D misschien niet 100% rechtvaardigen, dan is de EOS 90D echter een ‘no brainer’, aangezien het verschil tussen ‘oud en nieuw’ nu wel op alle fronten significant is. Toch kan ook deze overstap gepaard gaan met een aanzienlijke aanpassing van je bekende workflow. Zo kan het CR3-bestandstype al een drempel zijn. Je kunt hiervan geen voorbeelden zien in Verkenner of Finder (klik hier) en ontwikkel je met Adobe-software (Photoshop/Lightroom), dan zul je óf met de laatste versies moeten werken óf de DNG-converter moeten gebruiken.
CR3-RAW ontwikkelen of zien Merk je dat je RAW-converter niet compatibel is met de CR3-bestanden van de EOS 90D, dan is er natuurlijk altijd nog het gratis Digital Photo Professional van Canon, waarmee je RAW’s op het hoogste niveau kunt omzetten (klik hier). Wil je voorbeelden van de CR3-bestanden zien voordat je bijvorbeeld gaat selecteren of importeren in Lightroom, dan kan dat niet met Verkenner/Finder. Doe dat dan met XnView (klik hier), waarin dat wel snel en eenvoudig kan. |
• EOS 7D mark II
Een buitenbeentje in de APS-C DSLR EOS-serie is de EOS 7D mark II en een advies over de overstap naar de EOS 90D is niet eenvoudig.
Laten we simpel beginnen. Ben je tevreden over jouw fotografie met de EOS 7D mark II, blijf dan gewoon lekker vertrouwd met deze camera fotograferen. De camera is snel, heeft een prima AF-systeem (OVF) en is dankzij zijn 1,6x crop gecombineerd met een lichtsterke telelens, ideaal voor wildlife en vogels bij voldoende licht. Ook bij fotografie van buitensporten zal de EOS 7D mark II nog heel goede diensten bewijzen. En met zijn 20 Mp kun je elk beeldscherm of A3-print haarscherp vullen. De EOS 90D kan genoemde onderwerpen ook prima registreren, maar zijn 45-punts OVF AF-systeem is niet zo uitgebreid als het 61-punts AF- en trackingsysteem van de EOS 7D mark II, zoals dat ook in vergelijkbare opzet aanwezig is in de EOS 5D mark IV/EOS 1DX mark II.
Fotografeer je echter een breed scala van algemene onderwerpen en heb je per se niet die AF- en trackingsnelheid nodig, dan wordt de keuze van de EOS 90D veel eenvoudiger en vergelijkbaar met die van de overstap vanuit de 70D. Je gaat een behoorlijk stap vooruit in resolutie (20 Mp naar 32,3 Mp), krijgt meer mogelijkheden (ook in video) en levert geen snelheid in. Alleen al door het aanraakgevoelige variangle lcd-scherm (dus touch-AF) van de EOS 90D kun je als EOS 7D mark II-fotograaf heel blij worden 😉. Let wel weer op de mogelijke veranderingen in je workflow.
Macro en product Twee onderwerpen waarbij je ongeacht je huidige camera niet om de EOS 90D heen kunt, zijn macro- en productfotografie. De hoge pixeldichtheid en de cropfactor zijn dan in combinatie met een haarscherpe vastbrandpuntlens, zoals de EF 100mm 2.8L IS 1:1 Macro een onverslaanbaar duo. |
• EOS 80D
Voor fotografen met een EOS 80D is de nieuwe EOS 90D natuurlijk een heel verleidelijke opvolger. De EOS 90D is op bijna alle fronten net iets beter dan zijn oudere broer en hij zal ook meteen heel vertrouwd aanvoelen. Maar hoewel een nieuwe camera kopen altijd leuk is, is een ‘nachtje erover slapen’ misschien toch niet onverstandig. Want staan video, betere AF en tracking in live view en draadloze koppeling niet hoog op je prioriteitenlijst, dan blijft alleen de sprong in resolutie als ‘selling point’ over. En het effect van die extra pixels zul je in de meeste gevallen alleen maar op 100% in Photoshop zien en zelden in foto’s in een fotoboek of op de social media. De EOS 80D is nog steeds een prima all-round APS-C DSLR, die voor fotografen van relatief ‘statische’ onderwerpen alles in huis heeft.
Flitsportret Speedlite 600EX RT met EF 100mm 2.8L met EOS 80D (l) en met EOS 90D (r)
|
|
|
|
Full-frame EOS Wil je als EOS 80D-fotograaf echt vooruit in beeldkwaliteit, overweeg dan eens de overstap naar een full-frame EOS, mét of zonder spiegel. Je moet dat dan wel vergezeld laten gaan met goede EF- of RF-lenzen om echt alle kwaliteit uit die grote pixels persen. Lees in dat kader deze artikelen op EOSzine: deel 1 en deel 2. |
Samenvatting
We zeggen het nog maar eens een keer: de EOS 90D is de beste en meest complete APS-C DSLR EOS die Canon ooit gemaakt heeft. Met recht het ‘vlaggenschip’ van dit camerasegment. Canon heeft alle registers opengetrokken om de enthousiaste vrijetijdsfotograaf (en ook pro’s) te voorzien van een welhaast perfect stukje gereedschap. Veel beter gaat het niet worden (voor dat geld).
Het is mooi om te zien dat de EOS 90D eigenlijk de ultieme hybride systeemcamera is: een OVF voor de klassieke beleving met vertrouwde mogelijkheden en in live view een bijna volwaardige spiegelloze camera met oog-AF, sublieme tracking en zeer goede videospecificaties. ‘The best of both worlds’!
Informatie en specificaties: klik hier.
Vergelijking EOS 70D/80D/90D/M6II/6DII/RP op dpReview: klik hier.
Review op The Digital Picture: klik hier.