Sommige instellingen op je EOS zul je waarschijnlijk nog niet eerder echt bewust gezien hebben, laat staan gebruikt. Twee daarvan zijn Auto optimalisatie helderheid (AOH) en Lichte tonen prioriteit (LTP). Een korte uitleg.
Auto optimalisatie helderheid (AOH)
Auto optimalisatie helderheid zorgt ervoor dat foto’s met een laag contrast, zoals op een grauwe, bewolkte dag of bij weinig, homogeen verdeeld licht, iets meer ‘pit’ krijgen en de opname minder ‘vlak’ wordt. Ook worden schaduwpartijen iets verhelderd, zodat er meer detail zichtbaar is. Interessant voor landschap en architectuur. Het is een softwarematige verbetering, waarbij het histogram uitgerekt wordt naar zijn maximale waarden of de donkere kant van het histogram wat meer naar rechts wordt geduwd, zoals dat kan met bijvoorbeeld Schaduwen in Lightroom. Ze kan in- en uitgeschakeld worden en tevens kan de kracht van de optimalisatie worden ingesteld. Je zou deze optie altijd kunnen laten aanstaan, maar er is dan iets meer kans op ruis in de donkere delen van de foto. De optie heeft overigens alleen effect op JPEG-foto’s en beïnvloedt niet de opnamekwaliteit van RAW-opnamen als deze ontwikkeld worden met Lightroom. De instelling van AOH wordt in RAW wel gezien in DPP en daarin kun je de sterkte nog veranderen of eventueel uitzetten.
|
|
|
|
Belichtingscorrecties zoals die beschikbaar zijn op EOS-camera’s in de vorm van Lichte tonen prioriteit en Auto optimalisatie helderheid zijn misschien niet zo interessant voor de RAW-fotograaf die niet met Digital Photo Professional werkt, maar weer wel voor de videograaf, omdat die eigenlijk in JPEG filmt. Samen met de keuze van de juiste beeldstijl is het dan mogelijk om direct bruikbare videoclips met de camera te maken, die geen sterke nabewerking meer behoeven. |
Lichte tonen prioriteit (LTP)
Hoog contrast kan een ‘probleem’ zijn in de fotografie: óf er is detail in de hoge lichten en de schaduwen zijn helemaal zwart (dichtgelopen) óf er is detail in de schaduwpartijen en de hoge lichten zijn helemaal wit (uitgebeten). Dit is ook de reden waarom het soms verstandig is om een trapje te maken en deze later te monteren tot een beeld met maximaal contrast, zoals het menselijk oog het ook ziet. Om toch direct met één opname een onderwerp met een wit onderwerp met detail te kunnen vastleggen, zoals een stapelwolk of bruidsjurk, beschikken de EOS-camera’s over de optie Lichte tonen prioriteit.
Lichte tonen prioriteit en Auto optimalisatie helderheid kunnen dus een directe positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van je foto’s zonder dat dit veel ‘missers’ oplevert. Je kunt ze helaas niet gelijktijdig activeren. Wil je ze wisselend gebruiken, zet ze dan in My Menu. Dan heb je ze altijd snel bij de hand. |
Als LTP is ingeschakeld, dan zie je in het statusvenster van je camera de aanduiding D+ en zal de laagst mogelijke ISO 200 zijn. Ook ISO H1 en/of H2 zijn niet meer beschikbaar. Dankzij Lichte tonen prioriteit zal een foto van een onderwerp met een Hollandse wolkenlucht nog mooi detail bevatten in de ‘bloemkolen’ van de wolken, terwijl deze anders uitgebeten zouden zijn geweest. Net als Auto optimalisatie helderheid heeft Lichte tonen prioriteit alleen maar invloed op de kwaliteit van JPEG-foto’s. Wil je ook dat ze in RAW een bijdrage leveren aan de beeldkwaliteit, dan moeten deze bestanden ontwikkeld worden met de laatste versie van Digital Photo Professional. Dit programma is meegeleverd op een cd bij de camera of kun je downloaden van www.canon.nl/support. Lightroom ‘ziet’ de instelling van LTP niet.
|
|
|
Alternatieve instellingen
Voor camera’s die niet over Lichte tonen prioriteit en Auto optimalisatie helderheid beschikken, kan het effect van verhelderen van de schaduw en het behouden van detail in de hooglichten ook gerealiseerd worden met de optie Schaduw/Hooglichten in Photoshop. Zorg dan wel dat de foto nergens is overbelicht, want uit 100% witte pixels is in JPEG geen informatie meer te halen.
Een ander alternatief om grote verschillen tussen licht en donker in een onderwerp te overbruggen is om een eigen beeldstijl te maken op je EOS, waarbij je de instellingen van contrast en verzadiging verlaagt. Dit maakt de foto vlakker, maar je kunt dat achteraf in Photoshop naar eigen smaak aanpassen.
Tot slot geeft het fotograferen in RAW je een groter dynamische bereik (8-bits versus 14-bits), waardoor je in DPP of Lightroom nog veel meer controle krijgt over de balans tussen hooglichten en schaduwen in je foto’s. Wil je alles weten over hoog contrast, lees dan dit artikel (klik hier).
Samenvatting
Auto optimalisatie helderheid (AOH) en Lichte tonen prioriteit (LTP) zijn opties, waarmee je niet elke dag mee aan de slag gaat, maar ze kunnen toch een rol spelen in de kwaliteit van je JPEG-foto’s als er veel contrast zit in het onderwerp of er veel witte voorwerpen zijn . De RAW-fotograaf kan contrast en hooglichten nog aanpassen in DPP of Lightroom, maar als je video opneemt, dan zijn AOH en LTP wel heel belangrijk en beeldbepalend. Experimenteer er maar eens mee.