Canon EOS R6 mark II

vrijdag 30 december 2022

Eind oktober 2022 kondigde Canon de EOS R6 mark II aan als opvolger van de populaire EOS R6. Twee maanden later hebben we de EOS R6 mark II op de redactie om nader aan de tand te voelen. Is deze camera een ‘must have’ of een ‘nice to have’.

EOS R6 mark II 24-105mm product

Note
De EOS R6 (review) heeft in de afgelopen twee jaar in de praktijk bewezen dat het een erg goede camera is: veelzijdig, snel, intuïtieve bediening, geweldige autofocus en uitstekende beeldkwaliteit in alle lichtomstandigheden. Zijn opvolger doet er bij al deze aspecten een ‘schepje bovenop’ en is dus een nog completere camera, die menig fotograaf blij zal maken. Een review is dus eigenlijk overbodig en dit korte artikel is daarom meer een bespiegeling van onze ervaringen, dan dat we elk facet van de EOS R6 mark II bespreken. Heb je nog vragen, laat het dan weten in de reacties onder dit artikel.

Ontwerp en uitvoering
De EOS R6 mark II erft voor 95% de body van de EOS R6. Hij ligt zodoende prima in de hand en is duurzaam uitgevoerd. Het verschil tussen de camera’s zie je aan de bovenzijde van de body’s. De ON/OFF-knop van de EOS R6 is op de mark II een aparte FOTO/VIDEO-knop geworden en bij het tweede instelwiel is nu de ON/OF-knop geplaatst. Dat is even wennen, vooral omdat deze schakelaar achter het wiel zit en een tussenstand heeft voor de LOCK-stand. De camera is dan wel aan, maar verschillende instelwielen zijn (naar keuze) gedeactiveerd (zie video), zodat je niet abusievelijk instellingen kunt veranderen. Handig? Wat ons betreft had Canon beter het Programmakeuzewiel kunnen voorzien van een vergrendelknopje, zodat het programma (P, A, T, M) niet per abuis verspringt. Dat Programmakeuzewiel is overigens wel uitgebreid met Filters en Scenes, zodat je nu ook automatisch in-camera een panorama kunt JPEG-‘pannen’ of eenvoudig JPEG-HDR’s kunt maken.

EOS R6II-R6

Mogelijkheden
Camera’s anno 2022 staan bol van de mogelijkheden en functionaliteit. De EOS R6 mark II is daar een extreem voorbeeld van. Neem namelijk de mogelijkheden van de EOS R6 (klik hier)en tel die van de EOS R7 (klik hier) erbij op en je hebt 95% van de functionaliteit van de EOS R6 mark II. Zo kun je met die camera automatisch een focus stack (klik hier) maken in JPEG, krijg je RAW Pre-burst (klik hier) ter beschikking en is de bediening (klik hier) en autofocus (klik hier) nog gebruiksvriendelijker en flexibeler gemaakt dan op de EOS R6 al het geval was. Geheel nieuw voor EOS zijn onder andere de Digitale Teleconverter (2x, 4x, JPEG, klik hier) en de Voorgeregistreerde ISO’s (klik hier). Ook op het punt van video is de EOS R6 mark II een behoorlijke stap vooruit. Wil je daar alles over weten, kijk dan deze video van Gerald Undone (Engels, klik hier).

dtc-visual-yt

yt R62 Register ISO

Opvallend
Omdat we zowel met de EOS R6 als de EOS R7 bekend zijn, kent de EOS R6 mark II niet veel verrassingen voor ons. Wat wel opviel is dat de camera langzaam opstart. Het duurt twee keer zo lang als bij de EOS R6 en soms moet je bewust wachten. Niet zo handig als je haast hebt. De accu daarentegen gaat veel langer mee dan bij de EOS R6 (CIPA: 360 vs. 580). De DIGIC X processor in de EOS R6 mark II is dus aanzienlijk energievriendelijker. Dat merk je ook als je filmt in 4K en 60fps. De temperatuur van de camera blijft dan binnen de perken.

Knoppen EOS R6 vs R6 II

Prestaties
• Beeldkwaliteit
Een full-frame camera met 24 Mp? Je zou dan wetenschap kunnen bedrijven op de beeldkwaliteit van de EOS R6 mark II, maar je hoeft bij de huidige generatie camera’s geen deskundige te zijn om te weten dat dan de ruis bij hoge ISO zeer gematigd is en het dynamisch bereik hoog. We maken in deze review dan ook niet veel woorden vuil aan de beeldkwaliteit, want van de foto’s uit de EOS R6 mark II word je als fotograaf gewoon heel blij. Pixelpeepers zullen ongetwijfeld een korreltje of ander deficit bespeuren op 100% in RAW, maar je kunt foto’s, mits goed genomen natuurlijk, zonder problemen op 4K- of zelfs 8K-beeldschermen presenteren. En ook een print op 90 bij 60 cm zal er superstrak uitzien. Download hieronder desgewenst de RAW-bestanden van de EOS R6 en EOS R6 mark II in het ISO-bereik van 100 tot 12.800.

testcase-iso

• Autofocus
Het autofocussysteem van de EOS R6 (en EOS R5) was baanbrekend voor het EOS R-systeem en is in staat dankzij uitstekende onderwerpherkenning, Volgen en Servo snel bewegende voorwerpen scherp in beeld te houden. Enige minpunt was dat Gezichtsherkenning en Volgen samen als één AF-methode gekozen moesten worden over het hele kader (Grote Zone). Alleen met behulp van het Initiële AF-punt voor Servo kon het te volgen onderwerp zelf gekozen worden. Je kon dus geen Volgen toekennen aan een van de andere AF-methodes, zoals Spot-AF of Uitgebreid punt. Sinds de EOS R3 is dat nu wel mogelijk en kun je dus ook op de EOS R6 mark II (en EOS R7 en EOS R10) elke AF-methode koppelen aan Volgen en daarbij Onderwerpherkenning gebruiken. Het AF-systeem van de EOS R6 mark II laat zich zo – mede dankzij nieuwe personaliseeropties – sneller en eenvoudiger instellen (klik hier).

voorbeeldfoto's

• Rolling shutter
De EOS R6 mark II kan 40 foto’s per seconde maken met een behoorlijke buffer. In RAW en/of JPEG. Dat lukt echter alleen als de elektronische sluiter is geactiveerd. Dit heeft echter wel een beperking en dat is dat er kans is op zogeheten ‘rolling shutter’. Een fenomeen waarbij onderwerpen vervormen en rechte lijnen scheef worden ten gevolge van de ‘langzame’ uitlezing van de sensor. In een artikel op EOSzine hebben we dit effect nader toegelicht (klik hier). Als je dus bijvoorbeeld een vogel in vlucht volgt en er staan bomen op de achtergrond, dan zullen die bomen scheef staan. Of wanneer een bal snel door het kader vliegt, dan zal de bal eivormig zijn.

De mate van ‘rolling shutter’ is van diverse zaken afhankelijk:
- uitleessnelheid van de sensor (read out speed)
- snelheid van volgen met camera of van onderwerp
- afstand tot de camera
- mate van inzoomen

Het eerste aspect zal duidelijk zijn. Hoe sneller de sensor uitgelezen wordt, des te kleiner de vervorming. De volgende drie punten zijn terug te brengen tot de zogeheten ‘zoekerverblijftijd’ (klik hier). Hoe korter de tijd dat een onderwerp zich tijdens het fotograferen in de zoeker bevindt, des te sterker het ‘rolling shutter’-effect. Hoewel de uitleessnelheid van de EOS R6 mark II volgens Canon hoger is dan van de EOS R6, zie je bij de EOS R6 mark II in sommige gevallen toch een behoorlijke vervorming en is het verschil met de EOS R6 klein. Gebruik van de hoge opnamesnelheid (20 of 40 fps) met de elektronische sluiter kent dus praktische beperkingen en er zal dan dus overgeschakeld moeten worden op de mechanische sluiter (12 fps).

EOS R6 mark II R6 en R7 fps e-shutter

brandpunt-rollingshutter

Alleen bij camera’s met een snelle zogeheten ‘stacked sensor’ of met een ‘global shutter’ is vervorming respectievelijk verwaarloosbaar of geheel afwezig. Deze types sensor worden momenteel echter alleen nog maar in high-end camera’s gebruikt, zoals de EOS R3 (stacked).

Koopwijzer
Direct na de presentatie van de EOS R6 mark II eind oktober 2022 hebben we een koopwijzer gepubliceerd, die ook na onze praktische ervaringen met deze camera twee maanden later nog steeds valide is. Dus twijfel je nog, lees dan onze koopwijzer (klik
hier).

Samenvatting
De EOS R6 mark II is op het moment van schrijven de meest veelzijdige spiegelloze full-frame camera van Canon met de beste prijs/prestatie-verhouding. Punt.

Als je in 2023 vanuit het EOS DSLR in het EOS R-systeem wilt stappen én je hebt het budget én je wil ‘future proof’ de nieuwste technologie en hoogste snelheid beschikbaar hebben, dan is de EOS R6 mark II dé ‘must have’ camera om al je wensen in vervulling te laten gaan. Het is een uiterst veelzijdig gereedschap dat op elk niveau voor elk onderwerp (van landschap en portret tot sport en actie) vol vertrouwen in te zetten is. Ook wanneer je wilt upgraden van de EOS R of EOS RP, dan is de EOS R6 mark II ons inziens een logische keuze.

Heb je al een EOS R6, dan heeft zijn opvolger als ‘nice to have’ natuurlijk een paar leuke extra’s, zoals hogere snelheid, beter instelbare autofocus en meer videofunctionaliteit, maar je moet je afvragen of dat de investering van inruilen waard is (ca. 1500 euro). Voor dat bedrag zou je namelijk ook een EOS R7 kunnen aanschaffen, waardoor je in het bezit komt van een camera die 90% van snelheid en mogelijkheden heeft van de EOS R6 mark II en die dankzij zijn 1,6x crop en 32 Mp relevante voordelen heeft voor bijvoorbeeld macro- en vogelfotografie. Bovendien kan de EOS R7 dan naast de EOS R6 als tweede camera dienen of als back-up fungeren.

En ben je nog steeds tevreden met je huidige camera, dan is de komst van de EOS R6 mark II een interessante indicatie dat fotografietechniek nog lang ‘niet dood’ is en dat je met je hobby - en eventueel nieuwe camera - in de toekomst nog alle kanten op kunt.

Informatie en specificaties: klik hier.
Review The Digital Picture: klik
hier.

Voordeel spiegelloze camera

Wat vind jij het grootste voordeel van een spiegelloze systeemcamera?

Tevredenheid DSLR Canon

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.