Canon EOS 250D

Pieter Dhaeze zaterdag 04 mei 2019

In augustus 2017 waren we al erg enthousiast over de EOS 200D (review) en dat is met de komst van de EOS 250D twee jaar later niet minder geworden. Wat ons betreft is het APS-C spiegelreflexsysteem nog lang niet ‘dood’ (klik hier) en de nieuwe EOS 250D is daar wat ons betreft het bewijs van. Een korte beschouwing over ‘what’s new’ bij de EOS 250D.

EOS250D_visual

Wat is er nieuw?
Als je iets wilt weten over het compacte ontwerp van de EOS 250D, over zijn beeldkwaliteit en autofocus en over 90% van zijn mogelijkheden, lees dan onze review van zijn voorganger, de EOS 200D (klik hier).

vergelijk-g7x-m50-250d-80d-klein

In de twee jaar die zijn gevorderd sinds de EOS 200D heeft de EOS 250D enkele nieuwe mogelijkheden. Zo kun je er mee in 4K filmen, is de processor een DIGIC 8 geworden, heeft de bedieningsinterface een eenvoudige ‘gids’-versie en is de draadloze verbinding met je telefoon dankzij Bluetooth vele malen vereenvoudigd en verbeterd. Klik hier voor een vergelijking op dpReview van de EOS 200D, EOS 250D en EOS M50.

vergelijk-m50-250d-80d-klein

youtube-250d-vergelijking

4K-video
Dankzij zijn Dual Pixel Autofocus (DPAF), zijn klapscherm en microfoonaansluiting is de compacte EOS 250D dé ideale full-HD vlogcamera in het segment APS-C DSLR. Door de toevoeging van 4K kun je dat dan ook op de hoogste kwaliteit doen, maar dan verlies je wel de DPAF-functionaliteit. En dus vloggen in 4K is eigenlijk alleen interessant bij stationaire onderwerpen, zoals in dit voorbeeld (klik hier). Dat hoeft geen dealbreaker te zijn, want vlogging op 1080p is meer dan toereikend voor weergave op beeldschermen tot 24-inch. Je moet in 4K wel rekening houden met een behoorlijke crop van de beeldhoek, zijnde 1,56x uitgaande van EF-S lenzen.

DIGIC 8
De snellere processor maakt de EOS 250D nog meer responsief dan zijn voorganger. Met de juiste geheugenkaart (SD USH-II) hoef je eigenlijk nooit te wachten op de camera. Dankzij de DIGIC 8 kun je nu in de camera ook 4K-timelapsen maken en uit een 4K-film losse frames als foto onttrekken van 3840 bij 2160 pixels (8,8 Mp).

voorbeeldfoto's

Bedieningsinterface
De EOS 250D is volgens ons hét ideale DSLR-instapmodel voor de meer eisende telefoonfotograaf. Om die overstap iets te vereenvoudigen heeft Canon een ‘beginner’-schil over zijn normale menustructuur gelegd. Als je na enige tijd meer wil weten over diafragma, sluitertijd, ISO en scherpstellen, dan kun je simpel overgaan op de standaardmenu’s, zodat ook de weg naar een doorstapcamera geen problemen zal opleveren.

Draadloze verbinding
Het opzetten van een draadloze verbinding via Bluetooth is heel eenvoudig. Installeer de Camera Connect-app van Canon op je telefoon en start deze. Zorg dat Bluetooth op je telefoon aan staat. Activeer de Bluetooth en wifi op de EOS 250D. In de Camera Connect-app zie je nu de camera om te koppelen. Tik hierop en de Bluetooth-verbinding is gemaakt en zal in de toekomst ook direct worden gemaakt als camera en telefoon aan staan. Met dit verbindingstype (weinig stroomverbruik, lage datastroom) kun je je telefoon als afstandsbediening gebruiken. Wil je foto’s van de camera terugkijken op je telefoon of downloaden van de camera, dan zal automatisch een wifi-verbinding worden opgezet (meer stroomverbruik, hoge datastroom). Dit zal ook gebeuren als je met je telefoon gebruik wilt maken van Remote Shooting met Live view.

Camera Connect-klein

Een nieuwe interessante functie is bovendien Auto Transfer (zie onderstaande clip). Foto’s die je maakt worden dan automatisch direct na het maken van de opname naar je telefoon gezonden, die je dan gewoon in je broekzak kunt houden. Wil je foto’s dus delen, dan kijk je in de fotomap van je telefoon en kun je ze meteen naar Instagram, Snapshat of Facebook sturen. Voorwaarde is wel dat je de camera niet in de ‘slaap’-modus laat gaan. De optie Auto Transfer doet dus wel een behoorlijk aanslag op de accuduur van je camera.

youtube-250d-verbinden

Samenvatting
Zoals reeds gezegd zijn we heel enthousiast over de EOS 250D. Lekker compact, veel mogelijkheden, hoge beeldkwaliteit en interessant geprijsd (body ca. 550 euro). Je kunt er zonder adapter álle EF- en EF-S lenzen van Canon op gebruiken en zodoende kan ze een instapcamera zijn, maar is ze tevens geschikt voor de doorstappende vrijetijdsfotograaf. En ook voor video is het een prima stukje gereedschap.

Op ons wensenlijstje staat een ‘slimmere’ Auto ISO, zoals bij de EOS 80D én wat ons betreft zou Canon meer ‘intelligentie’ mogen toevoegen aan de Automaat, dus meer Ai. Telefoonfotografen zijn dat gewend en voor hen wordt de overstap dan nog eenvoudiger.

Meer informatie over de EOS 250D vind je op Canon NL: klik hier.

Vakantiecamera

Welke camera neem jij mee op vakantie?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.