Tony Vingerhoets

  • Zomerse zwier in Amsterdam geplaatst op donderdag 15 januari 2015 18:15:13 door pjcdhaeze

    Ondanks dat ik door heel China fotografeer heeft Shanghai toch een speciale plek in m’n hart! En zo voelt ook Amsterdam als ik in Nederland ben. Doorgaans plan ik een photo walk in de zomermaanden als de stad op z’n levendigst is met de vele kleurrijke toeristen en 175 verschillende nationaliteiten die Amsterdam huisvest. Vandaar dat het ‘s werelds meest multiculturele stad is. Amsterdam heeft in de zomer een zwier die ik probeer vast te leggen met m’n camera. Dat is althans de uitdaging.

    Een portret van een stad uitdrukken in foto’s is bepaald niet eenvoudig. En uiteraard heb je daar veel meer beeldmateriaal voor nodig dan de hier afgebeelde zes foto’s. Het vraagt ook om research: wat zijn de hot spots, hang outs, landmarks enz. Daarnaast is een scenario nodig: waar leg je het accent? Wil je het multiculturele aspect in beeld brengen of leg je de nadruk op de historische grachtenpanden met hun karakteristieke trapgevels? Maar voor elke insteek is Amsterdam een prachtig gegeven!

    Omdat ik veel stockfoto’s schiet zijn, bepaalde herkenbare spots belangrijk zoals de Dam, Museumplein, Vondelpark, de Wallen enz. En natuurlijk de grachten en rondvaartboten. Bepaalde foto’s worden voor commerciële doeleinden gebruikt, echter de meeste redactioneel. Het spreekt voor zich dat je in zo’n stad met verschillende lenzen fotografeert. Bijvoorbeeld een groothoek voor grachten en bruggen en teleobjectieven voor candidfotografie op de Dam met z’n bonte verscheidenheid aan mensen.

    Veel fotografen geven voor streetfotografie de voorkeur aan een 35mm groothoek, terwijl ik vaak neig naar een 100, 135 of 200mm teleobjectief vanwege de achtergrondvervaging en beeldcompressie. Maar dat is een persoonlijk smaak. En ondanks dat zoomlenzen bijzonder handig zijn in zo’n drukke omgeving, fotografeer ik toch bij voorkeur met prime lenzen. Dat vraagt wel om een topklasse fototas met goede ergonomie, want je sjouwt behoorlijk wat mee op je urenlange wandeling door zo’n grote stad.

    Wat ik gemerkt heb, is dat je het best met de zonnestand mee kunt lopen, zodat je onderwerpen altijd optimaal belicht zijn, tenzij je bewust met tegenlicht wilt fotograferen. Dat vraagt om een nauwkeurige voorbereiding, want alle fotospots moeten in je ideale route zijn opgenomen. Want als gebouwen in de schaduw staan, heeft het weinig zin. Vanzelfsprekend kun je in de vroege ochtend of zonsondergang (blauw halfuur) ook prachtige sfeerbeelden schieten, bijvoorbeeld met spiegeling in grachten.

    Enfin, dit leek me een aangename afwisseling op de China-gerelateerde fotoblogs die hier inmiddels van mij zijn verschenen. Momenteel ben ik druk bezig een enorme hoeveelheid nieuw beeldmateriaal van afgelopen maanden te sorteren en bewerken. Er zullen dit jaar dus nog verscheidene blogs met Chinese thema’s verschijnen. To be continued!

    Tony Vingerhoets

    Beijing, 15 januari 2015


    • Bedankt Ton, geweldige mooie foto's vrijdag 30 januari 2015 05:34:24
      Geplaatst door: Danny Phefferkorn
      Bedankt Ton dit zijn nu geweldige mooie foto's.Je hebt er ook veel research voor gedaan om elk plaatje een heel verhaal erbij neer te zetten.Ik had het niet anders verwacht dat je zeer professioneel, maar ook nauwkeurig te werk gaat. Top.

    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.