Afgelopen maand juli heb ik dik twee weken doorgebracht in Kunming, de hoofdstad van de zuidelijke Chinese provincie Yunnan. Ondanks dat ik voortdurend door China reis was het alweer acht jaar geleden dat ik er te gast was. Dat was een vluchtig bezoek met een reisgezelschap. Ik kan me nog herinneren dat we de Boeddhistische Yuantong tempel en het Stenen Woud bezochten, iconen van Kunming. Natuurlijk heeft de stad meer te bieden, maar de toeristenindustrie houdt vooral van clichés.
Gelegen op een hoogte van bijna 1900 meter staat het subtropische Kunming bekend als ‘Stad van de eeuwige lente’ vanwege het aangename lenteweer gedurende het hele jaar. Door dat ideale klimaat is de stad bedekt met bloemen en een weelderige vegetatie. Van mei tot oktober is het regenseizoen en de rest van het jaar is het droog. Dat was merkbaar want de dag begon meestal met bewolking en een regenbui, waarna het in de middag opklaarde met een blauwe hemel en witte wolken.
Kunming is sowieso een levendige stad, waar ik naar hartenlust heb gefotografeerd. In twee weken heb ik er 3500 RAW’s geschoten, waarvan het leeuwendeel nog bewerkt moet worden. Tijdens de Kunming rondgang met het reisgezelschap acht jaar geleden heb ik de Yuantong tempel gefotografeerd. Ik was onder de indruk van de bijzondere architectuur maar mijn foto’s waren toen niet erg geslaagd. Daarom nam ik me voor om nu met een unieke serie van deze schitterende tempel thuis te komen.
Een aantal dagen heb ik zitten wachten op het ultieme weer: een blauwe hemel met dramatische witte wolkenpartijen wat de foto’s een extra dimensie geeft. Alle shots zijn gemaakt met de superieure Canon TS-E 24mm f/3.5L mark II. Daarmee kun je niet alleen de perspectivische vertekening corrigeren maar in dit geval belangrijker: horizontale en verticale panoramafoto’s, waarmee je de beeldhoek dramatisch kunt vergroten zonder kwaliteitverlies. Want veel ruimte heb je niet in de Yuantong tempel!
Maar even iets over deze tempel: het complex is gebouwd in Tang Dynastie, in mijn optiek het absolute hoogtepunt van de oude Chinese cultuur. Het 1400 jaar oude complex staat bekend om zijn bijzondere structuur en een boeddhistisch paviljoen omringd door water dat in China uniek is. De weerspiegeling van de gebouwen in de felgroene vijver vind ik een van de attracties van de Yuantong tempel. Ik heb er door de jaren heel wat in China gezien maar Yuantong is voor mij toch echt de topper!
Tijdens mijn twee shootingdagen heb ik er alle tijd genomen om de beste invalshoeken te vinden. Want voor fotografie op een statief met een handmatige tilt-shift lens (zonder autofocus) moet je echt de tijd nemen. Het resultaat is er dan ook naar: een ongeevenaarde scherpte (van hoek tot hoek), definitie en kleurweergave. Met geen enkele conventionele groothoek was dit resultaat haalbaar geweest vanwege de geringe ruimte en extreem perspectivische vertekening die bijna niet te corrigeren is.
Tijdens het schrijven zit ik weer naar mijn Kunmingfoto’s te kijken en geniet nog na van het moois dat ik er in twee weken heb gezien! Enfin, ik hoop dat jullie ook genieten van deze Yuantong tempelfoto’s. Het is terecht een van Kunming’s iconen en misschien wel de meest fotogenieke Boeddhistische tempel die ik tot nu toe in China heb gefotografeerd. Ik kijk met een tevreden gevoel terug op de Yuantongshooting en heb nu de foto’s waar ik acht jaar geleden alleen maar van kon dromen...
Tony Vingerhoets
Beijing, 22 september, 2014.