Tja, daar zitten we dan, als het ware opgesloten in ons eigen huis. Want zo voelt thuisisolatie wel een beetje. Uiteraard begrijpt iedereen dat het bittere noodzaak is om verdere verspreiding van het Corona virus een halt toe te roepen. Maar wat is het moeilijk als je er niet op uit kunt om te gaan fotograferen. En wat is het wereldbeeld veranderd sinds m’n laatste blog van 26 februari, ongelooflijk! Ik kan me niet herinneren dat ik eerder iets van deze aard en omvang heb meegemaakt.
En stil zitten is wel het ergste wat me kan overkomen, dus komen andere bezigheden in beeld. Zo ben ik bijvoorbeeld mijn Alamy stock-portfolio van ruim 7000 foto’s aan het optimaliseren. Want door allerlei andere beslommeringen is dat een tijd blijven liggen. En ja, ook weer dit nieuwe EOSzine blog! Ik ga het hebben over de (voorlopig) laatste architectuurshoot op de Kop van Zuid. Want voor mijn Architecture Photo Tour Rotterdam heb ik een portfolio nodig met daverende nachtfoto’s.
De eerste Architecture Photo Tour Rotterdam in samenwerking met Kamera-Express op 31 januari was echt een succes. Kamera-Express heeft daarna nog meerdere Architecture Photo Tours geprogrammeerd in Rotterdam, Turnhout, Eindhoven en Tilburg, maar Corona heeft daar voorlopig een streep door gehaald. Sowieso is het een veelbelovend concept dat we in veel steden kunnen uitrollen. Maar dat is uiteraard iets voor na het Coronatijdperk dat ons nog wel enkele maanden in de tang heeft.
De laatste night shoot op de Kop van Zuid dateert alweer van twee jaar geleden toen ik er de nieuwe Canon TS-E 50 f/2.8L Macro, TS-E 90 f/2.8L Macro en de TS-E 135 f/4L Macro heb getest. De 50 en 90 mm TS-E lenzen zijn toen in actie gekomen, maar de de TS-E 135 f/4L Macro is toch meer een objectief voor food, product en jewelry. Architectuur is en blijft gewoon het domein van de Canon TS-E 17 f/4L en TS-E 24 f/3.5L mark II, die niet voor niets de nickname ‘King of Architecture’ kreeg.
Maar goed, de recentelijke Rotterdam Kop van Zuid night shootings waren een regelrecht feest! Want zeg nu eens eerlijk: Waar in Nederland vindt je zo’n verzameling spectaculaire, iconische architectuur op een relatief compacte locatie als de Kop van Zuid!? Daarom is het zo geschikt voor een Photo Tour, want alles ligt op loopafstand van elkaar. De start was op het Wilhelminaplein waar de Maastoren (Deloitte en AKD) en de Wilhemina Tower de show stelen. Tjonge, wat gebeurt daar veel!
Verkeer en trams rijden af en aan wat je prima kunt gebruiken voor motion blur. Ook het knalrode Luxor theater is een uitdagend onderwerp voor architectuurfotografie. In eerste instantie heb ik het vanaf een hoger standpunt (loopbrug) gefotografeerd om de wirwar van elektriciteitskabels (tram) niet in beeld te krijgen. Bij een volgende shoot ben ik er toch dichterbij gaan staan wat ‘n spannender beeldhoek geeft. En warempel, de bedrading is minder storend dan ik in eerste instantie meende.
En laten we de achterkant van het Luxorgebouw niet vergeten! Op de kade van de Rijnhaven heb je niet alleen het Luxor in beeld, maar ook een riant zicht op de New Orleans en Montevideo woontorens! Bij de laatste shoot heb ik enkele horizontale shifts gemaakt met mijn Canon TS-E 24 f/3.5L mark II en die files in PS samengevoegd tot één foto. De cocktail van dramatische wolken, majestueuze view en reflectie in de Rijnhaven zorgen voor een cityscape, zoals ik ze maar weinig heb geschoten!
Vandaar ging de voettocht via de Holland Amerikakade naar de Rijnhavenbrug en Katendrecht. Op een zeker punt op de kade ben ik gestopt voor een shot van de Erasmusbrug. Eigenlijk was ik al wat verder gelopen dan bedoeld en zag ik dat de Canon TS-E 24 f/3.5L mark II ook een gedeelte van de kade in beeld bracht wat toch een geslaagde foto is geworden. Op de terugweg heb ik de Erasmusbrug zonder kade gefotografeerd, wat toch een meer voor de hand liggende compositie is.
Eenmaal de Rijnhavenbrug overgestoken heb ik vanaf de Nico Koomanskade enkele series gemaakt van de Rijnhavenbrug met de Montevideo woontoren op de achtergrond. En een paar meters naar rechts verticale shifts met de Canon TS-E 24 f/3.5L mark II wat een vierkante cityscape is geworden. Wanneer je in zo’n geweldige flow zit, vergeet je gewoon de tijd. Het laatste shot van de Erasmusbrug maakte ik (op de terugweg naar de parking) om 23.55 uur, bij elkaar een vijf-urige shoot.
Dan nog de rit terug naar Weelde (België) en na de cooling down thuis, lag ik rond 01.30 uur op mijn kussen. De dag erop de editing wat zeker bij nachtfotografie een flinke klus is. Want ik schiet voor dit soort werk consequent meerdere belichtingen (handmatig of bracketing mode). De verschillende RAW’s leg ik als lagen over elkaar waarmee alle hooglichten in tact blijven en ook tekening in donkere partijen. Het histogram van het uiteindelijke plaatje is er een om van te dromen!
Ik moet dus nog even teren op dit hoogtepunt maar zie nu al uit naar het einde van het Corona-leed en ik er weer op uit kan om de andere steden ook in beeld te brengen. Misschien heb je tegen die tijd zin om een keer mee te gaan? Kijk dan even op www.tonyvingerhoets.com/events/
Tony Vingerhoets
Weelde, 25 maart 2020