Tony Vingerhoets

  • A good photograph is knowing where to stand! geplaatst op zondag 12 januari 2020 08:24:46 door pjcdhaeze

    “Enthousiasme moet je niet remmen”, is een van m’n geliefde quotes. Daarom gaat dit blog toch ook weer deels over mijn stokpaardje Photo Tour Antwerpse Havens. Het succes kwam onverwacht want een jaar of twee geleden begon ik er te fotograferen, nadat ik was aangestoken door indrukwekkende nachtfoto’s. Een half jaar terug kwam ik op het idee er een Photo Tour van te maken door de stroom enthousiaste reacties op mijn havenfoto’s op social media.

    Het heeft me enorm veel tijd gekost om er zes top fotolocaties te vinden die allemaal vrij zicht geven op olieraffinaderijen en containerterminals. Maar hoe fraai een locatie ook is, je moet natuurlijk wel weten waar je moet gaan staan met je camera en statief om onderscheidende foto’s te schieten. En laat ik het dan maar niet hebben over de valkuilen van nachtfotografie. Het vraagt opperste concentratie, want er kan van alles mis gaan als je even je hoofd er niet bij hebt.

    Ik ben dan ook voortdurend in de weer om de deelnemers bij te staan qua instellingen en invalshoeken. Ze beginnen vaak wat nerveus en ongemakkelijk, maar naarmate de avond vordert zie je ze in de juiste flow komen en prachtige foto’s schieten. Ze hebben er zonder uitzondering enorm veel plezier in! Het gemiddeld niveau en ervaring maakt mij niet zoveel uit, want het is voor iedereen een leerproces. Nachtfotografie is voor vrijwel elke fotograaf gewoon pittige kost!

    Regelmatig ga ik alleen door het havengebied om op de bekende locaties weer nieuwe invalshoeken te vinden die verrassende foto’s opleveren. En dan merk je dus hoe belangrijk het is goed te observeren. Want je kunt nog zo’n geweldige camera en lenzen hebben, maar als je niet goed kijkt, dan maak je gewoon doorsnee foto’s. De beroemde landschapsfotograaf Ansel Adams (1902-1984) had een statement dat ik heb geadopteerd: “A good Photograph is knowing where to stand!”.

    Niet alleen in een industriegebied, maar ook ingeval van landschaps- of architectuurfotografie is gedegen locatiescouting waar het mee begint. Zo vaak heb ik de fout gemaakt om wild enthousiast de camera uit de fototas te trekken en aan de slag te gaan. Prima, maar daardoor loop je wel kans dat je de allerbeste standpunten en invalshoeken over het hoofd ziet. Dan zag ik erna foto’s van andere fotografen en vroeg me af waarom ik nou die fantastische plek gewoon niet had gezien!

    Momenteel ben ik ook bezig met de voorbereiding van een Architecture Photo Tour Rotterdam. Dat ga ik in samenwerking doen met Kamera-Express wat de marketing zeker een boost zal geven. Afgelopen twee jaar heb ik vaak gefotografeerd op de Kop van Zuid wat kan worden gezien als een van de top-architectuurlocaties in Nederland. En ook daar geldt hetzelfde: Hoe vind ik er de beste invalshoeken voor wow-architectuurfoto’s!? Ik kan je zeggen dat dat niet simpel is!

    Het startpunt voor deze Photo Tour is het Wilheminaplein waar je sowieso al uren kunt doorbrengen, omdat er zoveel stedelijke dynamiek is. Bij schemer of donker kun je gebruik maken van lichtsporen van trams of verkeer wat vaak kleurrijke, dynamische effecten geeft in stadsbeelden. Op de bijgaande foto is de achterzijde van het nieuwe Luxortheater te zien dat ik een spannender foto vind dan het gebouw aan de voorzijde waar de trambedrading een rusteloze indruk geeft.

    Sowieso heb ik er best veel geschoten met de Canon TS-E 17mm f/4L. De extreme beeldhoek voegt vaak een aangename overdrijving toe aan een architectonisch lijnenspel, waardoor je foto’s dramatischer worden. Maar oh zo vaak komt ook de ‘King of Architecture’ ofwel de Canon TS-E 24mm f/3.5L II, in actie. Oh ja, ik neem voortaan ook een flashlight mee, want als je in het donker staat te werken zie je gewoon niks met de nodige risico’s. Zeker met lenzen verwisselen is dat erg tricky!

    Rotterdam is een van mijn favoriete steden! Als Brabants jongetje van 14 jaar maakte de stad op mij een onuitwisbare indruk toen mijn ouders er een klantenkring opbouwde. Zo nu en dan mocht ik mee om er bestellingen af te leveren. Sowieso heb ik nog steeds de verwondering van dat kleine ventje en dat wil ik ook nooit verliezen. Want als je verwonderd raakt, zie je visuele elementen in een andere context. En als je dat kunt vastleggen met je camera, vertelt het beeld een verhaal.

    En natuurlijk hoop ik dat dit verhaal ook weer een plezier is om te lezen. Ja, waarom ga je niet een keer mee met een van mijn Photo Tours!? Wil je meer weten? Mail me even tony@tonyvingerhoets.com.

    Tony Vingerhoets

    Weelde, België 11 januari 2020.


    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.