Tony Vingerhoets

  • De snelst veranderende stad ter wereld geplaatst op woensdag 25 mei 2011 07:31:46 door pjcdhaeze

    In mijn laatste posting heb ik opgemerkt dat er veel gebeurt in China. Dat is een understatement, want het is nauwelijks te bevatten welke constante gedaantewisseling China ondergaat als gevolg van z'n economische groei.

    Beijing wordt vaak ‘de snelst veranderende stad ter wereld' genoemd. Kolossale bouwprojecten schieten uit de grond met een snelheid die z'n weerga niet kent. Chinese metropolen zijn het laatste decennium een speeltuin geworden voor westerse architecten.

    Een van mijn opdrachtgevers is SOHO China, de nummer 1 projectontwikkelaar, dat het landschap van Beijing voorgoed heeft veranderd. SOHO werkt met interna-tionaal gelouwerde architecten. Hun innovatieve ontwerpen resulteren vaak in spectaculaire bouwwerken; iconen die regelmatig worden bekroond. Het hoeft dan ook geen betoog dat het een feest is voor deze mensen te werken. Elk project is uniek en heeft z'n eigen karakter dat ik met m'n camera probeer vast te leggen.

    Dan heb je met onderwerpen te maken die gigantisch van afmetingen zijn. Het vergt daarom even tijd en research (Google maps) voordat je weet wat het licht met een gebouw doet; op welk tijdstip van de dag je het beste kunt fotograferen. Dat betekent vaak lang wachten op het juiste moment. Het spreekt voor zich dat nacht-fotografie ook regelmatig op de agenda staat. Door de verlichting oogt een gebouw al snel spectaculairder dan bij daglicht. Kijk maar naar de foto van de wolkenkrabber.

    Dit gebouw heb ik in Shanghai gefotografeerd op het dak een buur-wolkenkrabber. Er stond op dat moment een flinke wind wat me aardig parten speelde. Om zulke architectuurfoto's te maken moet je soms halsbrekende toeren uithalen; ook dat hoort bij het vak fotografie. Overigens maak ik ‘s nachts altijd een serie met verschillende belichtingen (van onder- naar overbelicht) die ik later samenvoeg tot een HDR. Met deze techniek kun je overstraling van hinderlijke lichtbronnen voorkomen.
    Enfin, het zijn zo maar enkele foto's uit m'n architectuurportfolio die een glimp geven van de rappe verwestering van de Chinese steden. China is vooral een land van contrasten en daarom heb ik bewust voor dit onderwerp gekozen omdat het zo afsteekt tegen m'n laatste posting. De dynamiek van de Chinese samenleving is ongekend. Na 6 jaar in Beijing ben ik eraan gewend maar ik blijf me toch verbazen.

     

    Maar die vooruitgang heeft z'n nadeel: veel authentieke, fotogenieke volksbuurten maken plaats voor moderne hoogbouw. Ook de kenmerkende hutongs (eeuwenoude steegjes) in het hart van Beijing zijn langzaam maar zeker aan het verdwijnen. Vandaar dat ik ze al jarenlang fotografeer; maar daarover meer in mijn volgende posting.

    Tony Vingerhoets
    Beijing, 22 mei 2011


    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.