Tony Vingerhoets

  • Intermezzo China | Yantai Gold Beach geplaatst op maandag 26 november 2018 09:10:01 door pjcdhaeze

    Afgelopen maand heb ik doorgebracht in Yantai, een prachtige kustplaats in het oosten van China met zo’n 7 miljoen inwoners. In 2004 werd Yantai door China Central Television (CCTV) uitgeroepen tot de meest leefbare stad van China en anno 2018 heeft het die glans in mijn optiek beslist nog niet verloren. Omgeven door golvende heuvels en meanderende rivieren is Yantal vooral bekend om z’n stranden en naburige eilanden. Het is zo’n beetje het Zandvoort van China, zeg maar.

    Mijn Chinese agent had voor mijn vrouw en mij een hotel geboekt pal aan de Gold Beach, een nieuw ontwikkeld gebied in Yantai. Je staat verbaasd van de riante infrastructuur, eigentijdse appartementen, uitgestrekte parken en kleurrijke kunstobjecten. Het stadsbestuur laat werkelijk geen kans onbenut om het etiket ‘leefbaar’ te onderstrepen. Tussen de werkdagen door hadden we alle gelegenheid om de omgeving te verkennen, uitgenodigd door een aangename najaarszon.

    Tijdens ‘n wandeling stuitte ik op het Urban Exhibition Center, opmerkelijke architectuur omringd door elegante objecten en kunstvoorwerpen. Indrukwekkend is vooral ook de dimensionering, iets dat je in Europa zelden tegen zult komen. Omdat ik niet had verwacht veel te gaan fotograferen in Yantai had ik mijn back-up camera, een Canon EOS 5D Mark II, plus de Canon EF 17-40mm f/4L en EF 50 1.4 meegenomen. En die twaalf jaar oude groothoekzoom heeft uitstekend dienst gedaan!

    Het spreekt voor zich dat ik mijn geliefde Canon TS-E 24mm f/3.5L MKII miste, maar in de beperking toont zich de meester, zeg maar. De EF 17-40 f/4L ontbeert wat randscherpte op 17mm en de EF 50mm f/1.4 is inmiddels ook voorbij gestreefd, maar er is desondanks nog uitstekend mee te werken. Het geeft aan dat je met een oudere camera en lenzen nog steeds prima foto’s kunt maken. Tijdens Masterclasses geef ik daarom steevast aan dat vaardigheden belangrijker zijn dan pro gear.

    Het enorme voordeel van een Canon tilt-shift lens is uiteraard de directe correctie van convergerende verticalen, ofwel perspectivische vertekening. RAW’s geschoten met een conventionele lens kun je ook handmatig corrigeren in de editing, maar je moet er wel rekening mee houden dat je behoorlijk veel weg snijdt van je file en bovendien kost het tijd. Voor slechts een enkele foto is dat geen heikel punt, maar voor een goed gevulde architectuur- of interieurportfolio is een ander verhaal.

    Het Urban Exhibition Center is een onderdeel van het Yantai Gold Beach Project dat is ontwikkeld door Edwin Chan, een architect van Chinese afkomst die z’n basis heeft in Canada. Het project omvat een 10 kilometer lange kuststrook met ruime wandel- en recreatiegebieden waar volgens Edwin Chan’s website natuur, stadsleven en vrijetijd samen komen. Gedurende wandelingen in het Gold Beach gebied heb ik dat gevoel ook zo beleefd en vind ik het concept daarom erg geslaagd.

    Gelukkig waren de weersomstandigheden optimaal met zonnige dagen en dramatische wolkenpartijen, iets dat je bij architectuurfotografie natuurlijk goed kunt gebruiken. Maar ik had ook een twilight shoot voor ogen en realiseerde me dat ik m’n Manfrotto statief ook had thuis gelaten. En lange sluitertijden uit de hand wordt lastig. ISO waardes omhoog schroeven wordt weer gestraft met een flinke dosis ruis in je foto’s. Tja, dan moet je vindingrijk zijn want the show must go on.

    Ik heb dat opgelost door de EOS 5D Mark II te stabiliseren op m’n fototas. Zo heb ik met f/5.6, ISO 1600 en 0,4 seconde nog messcherpe foto’s bij schemer gemaakt. Met zulke beperkingen moet je flink wat frames schieten om zeker te zijn van een treffer. Ruis blijft met ISO 1600 beheersbaar en met Topaz Denoise krijg je zo’n plaatje zo strak als een pianosnaar, zodat ik het zelfs kan uploaden naar mijn stock agency’s Shutterstock, Fotolia, Istock, Dreamstime en Alamy.

    Nu we het daarover hebben: in september heb ik mijn eerste Masterclass Stock Photography gedaan bij Cameratools in Apeldoorn. En vanwege het succes heeft zowel Foto de Vakman (Uden) als Cameratools deze Masterclass geprogrammeerd op respectievelijk 15 december en 25 januari a.s. Maar wil je eerst een indruk krijgen van de content meldt je dan aan voor de gratis toegankelijke lezing bij CameraNu in Urk. Als je plannen hebt voor stock photography is dit je kans!

    https://www.fotodevakman.nl/masterclass-stock-photography-door-tony-vingerhoets

    https://www.cameratools.nl/extra/workshops/workshop/?newsitem=2501

    https://www.cameranu.nl/nl/tony-vingerhoets-stock-photography

    https://www.iamedwin.ca/home/yantai-gold-coast-beach

     Tony Vingerhoets

    24 november 2018, Weelde, België


    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.