Sinds ik zo’n anderhalf jaar in België woon bezoek ik regelmatig Antwerpen. Nu is dat momenteel per auto wat ongemakkelijk, want het lijkt alsof de lokale overheid plots de hele binnenstad renoveert. De infrastructuur is een ratjetoe geworden, waar zelfs m’n Tomtom geen raad mee weet. Niettemin is het in fotografisch opzicht een interessante stad met een rijke historie en tot de verbeelding sprekende (moderne) architectuur. Vergeet ook niet het uitgestrekte havengebied.
Omdat ik er sinds kort een nieuwe opdrachtgever heb, fotografeer ik er veel met Canon TS-E lenzen. Een van mijn favoriete locaties is het Willemdok met het iconische MAS museum. Op een steenworp afstand bevindt zich ook het Antwerpse Havenschap, dat door het gelauwerde architectenbureau Zaha Hadid is ontworpen. Bovenop een gerenoveerde brandweerkazerne heeft men een gigantische diamantvormige sculptuur geplaatst, wat naar mijn smaak een zeer geslaagde blend is.
Het Willemdok en omgeving behoort op dit moment tot de meest trendy locaties in Antwerpen. Vooral ’s zomers heerst er een modieus ‘zien en gezien worden’ sfeertje, maar dat maakt het des te leuker om er te fotografen. Helaas is dat met de nieuwe privacywet natuurlijk opletten geblazen, maar dat zal jullie vast en zeker niet zijn ontgaan. Als je de trotse bezitter bent van een luxueus jacht moet je zeker in de Willemdok zijn. Varen hoeft niet, lekker op het dek zonnen is de trend.
Maar dé eye-catcher van Willemdok is ongetwijfeld wel het MAS ofwel Museum Aan de Stroom. Ik heb me laten vertellen dat het niet iedere Antwerpenaar kan bekoren, maar opzienbarende gebouwen zijn meestal controversieel. Overigens biedt het vrij toegankelijke dak van het 60 meter hoge museum een riant uitzicht over de haven en binnenstad. In elke windrichting is een ronde opening aangebracht in de glazen balustrade voor enthousiaste fotografen. Daar is over nagedacht!
Maar voor architectuurliefhebbers staan er meer interessante gebouwen in de binnenstad. Het spreekt voor zich dat projectontwikkelaars niet stil hebben gezeten en zodoende is er in hartje Antwerpen een ruim aanbod van luxueuze appartementgebouwen verrezen. Een heuse archi-topper is de Parkbrug voor voetgangers en fietsers. Het ontwerp van Ney & Partners heeft een overspanning van maar liefst 67m en valt op door z’n niet alledaagse vorm en doorkijkgaten aan weerszijden.
Het ludieke concept heeft in Berlijn de Footbridge Award 2017 in de wacht gesleept. Het naar binnen vallend licht door openingen van het metalen geraamte creëert een frivool schouwspel van lichtspots en schaduwen dat onder bepaalde invalshoeken fraaie plaatjes oplevert. De bijgaande foto’s zijn overigens allemaal gemaakt met de Canon TS-E 17mm f/4L en TS-E 24mm f/3.5L Mark II, wat toch bij uitstek de architectuur-objectieven zijn in het totale Canon TS-E tilt-shift gamma.
Enkele maanden geleden heb ik veel gefotografeerd met de nieuwe Canon TS-E 50mm, 90mm en 135mm L-lenzen op de Rotterdamse Kop van Zuid, maar ook daar kon ik het best uit de voeten met groothoek TS-E lenzen aangevuld met de nieuwe TS-E 50mm f/2.8L Macro dat een echte all-rounder is. Het probleem zit ‘m in de beperkte afstand die je vaak kunt nemen tot een gebouw in een geürbaniseerde omgeving. Maar jullie zullen ongetwijfeld ook wel eens met dat bijltje hebben gekapt.
Enfin, de loftrompet hoef ik niet meer af te steken over de Canon TS-E tilt-shift lenzen en jullie weten inmiddels hoe bevlogen ik ben van deze tak van sport. Ik zou zeker eens een wandeling maken door het gebied rondom het Antwerpse Willemdok, waar veel te beleven en te zien is. En mocht je besluiten de auto te nemen dan ben je bij deze gewaarschuwd voor de geïmproviseerde bewegwijzering vanwege de omleidingen. Gewoon in de Zen-modus blijven dan komt alles goed.
Ik hoop dat het weer een waardige aflevering is in mijn reeks blogs over Canon TS-E tilt-shiftfotografie. Binnenkort ga ik overigens weer voor een maand naar China om er nieuwe architectuur te fotograferen, want wolkenkrabbers schieten daar als paddenstoelen uit grond! Je zou haast willen dat het Antwerpse bestuur daar eens stage ging lopen om te zien hoe vlot Chinezen bouwprojecten en renovaties tot stand brengen. Maar ja, die zitten dan ook minder op het terras met een biertje...
Tony Vingerhoets
12 juni 2018, Weelde, België