Ik zit nog wat na te genieten van de Canon Experience Days in Zaandam waar ik voor het eerst mijn TS-E tilt-shift Masterclass heb vertoond. Het is bepaald geen sinecure om zo’n Masterclass vanaf scratch op te zetten. En de ironie is dat wanneer het in elkaar zit, het er zo vanzelfsprekend uitziet. Je krijgt dan een beetje hetzelfde gevoel wanneer je Olympische schoonspringers bezig ziet en tegen jezelf zegt dat je het ook zo ongeveer zou doen. Laten we dat dan maar als een compliment beschouwen!
En die heb ik in Zaandam meer gehad dan ik had verwacht. Men vond de Masterclass verhelderend als het gaat om de vele creatieve mogelijkheden die TS-E tilt-shift lenzen bieden. En dat was juist een van de uitgangspunten in mijn concept. Want je doet die veelzijdige lenzen oh zo tekort wanneer je denkt dat je daar alleen perspectivische vertekening mee kunt corrigeren wat vooral in architectuurfotografie wordt gebruikt. Nee, het is zoveel meer! Teveel om dat hier allemaal te behandelen.
Wil je daar kennis van nemen dan kun je een van mijn TS-E tilt-shift lezingen of Masterclasses bezoeken die ik tijdens de Canon Experience Days op 28 en 29 oktober in Brussel geef. Maar dat gaat in november en december ook gebeuren bij een aantal Canon Pro Dealers in het land. Dat is misschien wat dichter bij huis. Enfin, een van de aspecten die in de Masterclass uiteraard breed aandacht krijgt is de werking van het tilt kantelmechanisme waar alle Canon TS-E tilt-shift lenzen over beschikken.
Even iets tussendoor: Canon beschikt momenteel maar liefst over vijf TS-E lenzen, namelijk de TS-E 17mm f/4L, TS-E 24mm f/3.5L MKII, TS-E 50mm f/2.8L Macro, TS-E 90mm f/2.8L Macro en TS-E 135mm f/4L Macro. De laatste drie zijn hagelnieuw en helaas heb ik er nog geen ervaring mee op kunnen doen maar dat gaat weldra veranderen. Ik was al danig onder de indruk van de ‘oude’ TS-E 45mm f/2.8 en TS-E 90mm f/2.8 maar volgens Canon bieden de nieuwe TS-E tilt-shift objectieven een nog betere Image Quality.
Maar even terug naar het tilt kantelmechanisme. Zelfs voor veel bezitters van Canon tilt-shift lenzen is dit nog een onbekend terrein. En juist daarom wilde ik voor m’n Masterclass de creatieve mogelijkheden ervan uitdiepen. We kennen natuurlijk allemaal het zogenaamde miniatuur- of schaalmodeleffect dat je ermee kunt creeren wat in stills maar ook in time lapses tot de verbeelding sprekende resultaten kan geven. Echter, voor de Masterclass heb ik er ook een serie portretten mee geschoten.
Daarvoor heb ik uitsluitend de ‘oude’ TS-E 45mm f/2.8 en TS-E 90mm f/2.8 gebruikt. Door middel van een up tilt verkrijg je een miniem scherptegebied terwijl de omgeving onscherp wordt dat ook bij minatuurfoto’s is te zien. Maar hier pakt het anders uit. De ogen van de modellen zijn tac sharp maar daarbuiten ontstaat een aangename graduele blur dat in mijn beleving iets subtiels aan het portret toevoegt, totaal anders dan het zeer verfijnde DOF wat je met de befaamde Canon EF 85mm f/1.2L kunt bereiken.
Eerlijk gezegd was ik was aangenaam verrast door het resultaat en heb het voornemen om tijdens de testfase met de nieuwe Canon TS-E lenzen het model, portret en fashion-gebied verder te verkennen. Het kan vooral inspirerend beeldmateriaal opleveren voor de TS-E workshops en lezingen. Een concept heb ik al in m’n hoofd maar ga dat nog niet verklappen. Eerst maar eens zien of ik dat ook in beelden kan omzetten. Want tilt-shift fotografie is vooral trial & error ofwel learning by doing.
Ook vraagt dergelijke speciale portret- of modelfotografie opperste concentratie van een model omdat Canon TS-E objectieven helaas geen autofocus hebben. Gezien de constructie van de objectieven met het ingewikkelde tilt & shift-mechanisme is dit niet mogelijk. Zodra je op de ogen hebt scherp gesteld is het zaak dat het model niet beweegt wat in de praktijk veel moeilijker is dan je denkt. In dat opzicht hebben de modellen Lieke, Sonia en David zonder meer een pluim verdient!
Ik heb het idee dat de nieuwe Canon TS-E 50 f/2.8L en TS-E 90 f/2.8L uitermate geschikt zijn voor portret en modelfotografie. Heel nieuwsgierig ben ik naar de performance van de Canon TS-E 135 f/4L. Want als dat ook maar ‘n beetje lijkt op de klassieke Canon EF 135 f/2L gaat dat spectaculaire plaatjes opleveren. Hopelijk heb ik binnenkort weer stof om daar een blog over te schrijven. Voor degene die zin hebben in de Brusselse Canon Experience Days, kijk even hier: http://dsmx1.com/Experience_Days@Welkom.html
Tony Vingerhoets
Weelde, België, 19 oktober augustus 2017