Overstappen naar mini-PC | ASUS 15 Pro+

Pieter Dhaeze vrijdag 07 maart 2025

In mijn zoektocht in 2025 naar een opvolger van mijn werkcomputer, een Windows 10 desktop-PC uit augustus 2018, heb ik al twee krachtige laptops van ASUS besproken (klik hier) en ook een Mac mini met een M4-chip van Apple (klik hier) aan de tand gevoeld. Ik werk nog elke dag met plezier op mijn ‘oude’’ computer en Lightroom Classic, Photoshop en Première Pro draaien nog als een zonnetje, maar ik hoor hem steeds vaker ‘kraken’. Derhalve in dit artikel een kijkje naar de Windows-versie van de Mac mini M4, een NUC 15 Pro Plus van ASUS (NUC: Next Unit of Computing).
.

Mijn werkcomputer
Mijn PC heb ik in 2018 samen laten stellen uit de volgende onderdelen: ASUS Prime 370M-Plus moederbord, Intel Core i7-8700K processor, Crucial 32GB DDR4 intern geheugen, ASUS GeForce GTX 1060 Dual 6GB en een Samsung 500 GB SSD M.2 970EVO. Al mijn bestanden heb ik op een extern RAID 1-systeem staan van 2x 6TB.

ASUS NUC 15 Pro+ visual

Mini-PC
Mijn ervaringen met de Mac mini M4 waren dusdanig positief, dat ik voor het volgende alternatief voor mijn desktop op zoek ben gegaan naar ook een mini-computer, maar dan onder Windows 11, met én meer I/O-poorten én met meer hardware upgrade-mogelijkheden.

ASUS heeft in dat segment in februari 2025 de NUC 15 Pro Plus geïntroduceerd (klik hier), die ik als een van de eerste mocht ontvangen voor mijn gebruikerstest met tien fotografietaken in Lightroom Classic.

  • Intel Core Ultra 9 285H met NPU
  • DDR5-6400MHz • 32GB
  • Intel Arc 140T • 16GB
  • Opslag Gen5 NVMe SSD • 1TB
  • Wifi 7 en Bluetooth 5.4
  • Veel I/O-poorten
  • Geen interne speakers, geen SD-kaartlezer en geen headphone jack

De NUC mini-PC is heel compact uitgevoerd met een aluminium behuizing, waarvan je de bodemplaat zonder gereedschap kunt verwijderen. Roosters aan de zijkanten en onderkant dienen als ventilatie van dit ‘powerhouse’.

ASUS NUC 15 Pro Plus product

Resultaten
Hoewel er allerlei heel goede benchmarks zijn voor computers, gebruik ik toch liever mijn eigen ‘testprotocol’ met tien taken in Photoshop en Lightroom Classic die onderdeel zijn van 90% van de werkzaamheden op mijn computer. De tijdwinst die ik daarmee behaal zijn direct merkbaar en of je met een computer ook goed kan gamen of 3D-renderen, is voor mij minder relevant.

Taken PS LRC

Hieronder de resultaten van prestaties van de NUC 15 Pro Plus. Hij is op veel punten behoorlijk veel sneller dan mijn grote desktop-PC en dat merk ik meteen bij het beheer van veel (grotere) bestanden in zowel Verkenner als Lightroom Classic. Foto’s downloaden via een kaartlezer naar de NUC 15 Pro Plus gaat heel vlot en de previews in Lightroom Classic zijn snel gemaakt. Dus je kunt meteen lekker aan de slag en de rekenkracht zorgt ervoor dat de meeste taken veel sneller worden uitgevoerd. Opvallend is echter dat Ai-ruisvermindering onverwacht langzaam is. Het blijkt dat de Intel Arc 140T maar beperkt wordt ondersteund door Lightroom Classic. En dat is best een tegenvaller, aangezien de resultaten van de Ai-ruisvermindering in Lightroom Classic zo goed zijn, dat ik daar nog nauwelijks andere software voor hoef te gebruiken.

Vergelijk PCi7-NUC-MMM4

Verder doet de NUC 15 Pro Plus zijn werk net zo snel als de Mac Mini M4, dus dat is indrukwekkend. Er is echter één groot verschil en dat is het geluidsniveau van beide mini-computers. De Mac mini M4 hoor je bij geen enkele taak, maar bij de NUC 15 Pro Plus is het geluid van de ventilator bij zwaardere taken wel hoorbaar. In de Fluistermodus valt het nog reuze mee, maar in de Prestatiemodus kan het zelfs storend zijn. Opvallend daarbij is dat de fotografietaken in de Fluistermodus niet minder snel gaan dan in de Prestatiemodus.

Samenvatting
Kleine computers kunnen toch heel krachtig zijn en prima zwaardere fotobewerkingstaken uitvoeren. Dat bewijst de Mac mini M4 en nu ook de NUC 15 Pro Plus van ASUS. De Mac mini M4 doet zijn werk snel en muisstil, de NUC 15 Pro Plus is ook snel, maar moet af en toe flink ‘zuchten’ in de Prestatiemodus (gebruik de Fluistermdous). Voordeel van deze mini-PC is wel dat hij flexibel te configureren en te upgraden is en dat hij veel I/O-poorten heeft. Ook de prijs is aantrekkelijk onder de 1000 euro. (exacte prijs voor de door mij gebruikte configuratie volgt).

Mac of PC

Werk jij op een Mac of PC?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.