Je wilt met je telefoon snel een foto maken van de eerste stapjes van je (klein-)zoon of -dochter, maar je mist dit unieke moment, omdat de telefoon uit je handen valt (scherm gebarsten) of omdat je abusievelijk de camera- app sluit. Jammer, maar helaas. Die kans krijg je geen tweede keer. Dat mag je met je nieuwe systeemcamera natuurlijk niet meer gebeuren.
Voorbereidingen
Voordat je echter voor de eerste keer de ontspankmop indrukt, is het zinvol om een paar kleine voorbereidingen te treffen. Dus:
1. Bevestig de meegeleverde polsriem of halsriem aan de camera en gebruik die ook!
2. Laad de accu geheel op en zorg dat er altijd een - volle! - reserveaccu binnen handbereik is. Lees hier hoe je eventueel stroom kunt besparen.
3. Plaats met beleid een geschikt geheugenkaartje (64 tot 256 GB, >90 MB/s, >class 6). Koopwijzer.
4. Formatteer een nieuw kaartje desgewenst. Hoe je dat doet, lees je hier.
5. Bevestig de lens met aandacht en kijk of de voorzijde van de lens niet vuil is. Heb altijd een schoon brillendoekje bij de hand. Heb je een zonnekap, zet die er dan op.
6. Zorg dat het beeld in de oogzoeker scherp is. Hoe je dat doet, zie je in deze video.
7. Registreer je nieuwe camera bij Canon en meld je aan bij EOSzine voor de maandelijke nieuwsbrief.
8. Zet alvast de handleiding van je camera als PDF op je telefoon. Hoe? Bekijk dan deze video.
Met een halsriem, volle accu (+ reserve) en leeg geheugenkaartje (+ reserve) is de kans op een misser dus al een stuk kleiner. Als je dit nog aanvult met een goede cameratas, dan bescherm je tevens je kostbare apparatuur tegen stoten, vuil en vocht en heb je er langer ongestoord plezier van. Heb je toch een mankement aan je camera of lens, kijk dan of dit onder de garantie valt. Zorg in dat verband dat je altijd de originele rekening en de complete verpakking netjes bewaard hebt. Heel belangrijk, ook voor inruil en verkoop!! Wil je ondanks zorgvuldig gebruik van je fotospullen ook het risico van verlies of diefstal vermijden, sluit dan bij aanschaf meteen een dekkende verzekering af.
Bovenstaande punten lijken allemaal vanzelfsprekend, maar worden door het enthousiasme van een nieuwe camera toch gemakkelijk uitgesteld en uiteindelijk vergeten. Dus even tijd voor maken.
Reserve Een reserveaccu en een extra geheugenkaartje zijn vaak een sluitpost bij de aankoop van een nieuwe camera en de neiging bestaat om ze van een goedkoper B-merk aan te schaffen. Besef dan wel dat de garantie vervalt als je een elektrische storing krijgt met een ander merk accu dan het cameramerk. Realiseer je tevens dat bij goedkope geheugenkaartjes de kans op schrijf- en leesfouten groter is dan bij merken als Sandisk of Lexar en je zo dus foto’s kwijt kunt raken. Van zowel goede kwaliteit accu’s als geheugenkaartjes kun je jaren plezier hebben, dus is het een grotere investering zeker waard. |
Foto-opslag en -beheer
Met je telefoon ben je waarschijnlijk gewend om de foto’s op de telefoon te laten staan, om van daaruit af en toe een foto te mailen, Facebooken, Instagrammen of Whatsappen. Een foto van drie maanden geleden terugzoeken is niet eenvoudig en als je na twee jaar overstapt op een nieuwe telefoon en je let niet goed op, dan ben je een groot deel van de foto’s kwijt, zo niet alle.
Wil je met je systeemcamera je foto’s gemakkelijker terug kunnen vinden of herbeleven en tevens voor allerlei doeleinden (fotoboek, webgalerie, muurdeco) op de optimale kwaliteit kunnen gebruiken - nu en over tien jaar - dan is het raadzaam om zelf een gestructureerd fotoarchief te maken. Gebruik daarvoor een interne of externe harde schijf van 2 tot 6 TB en zorg ook voor back-up in de cloud (Dropbox, OneDrive, Drive, iCloud). In ieder geval van de belangrijkste foto’s.
Cloudopslag Voordeel van cloudopslag van een selectie van je foto is tevens dat je ze overal met een internetverbinding op telefoon of tablet kunt benaderen en laten zien. Je hebt je portfolio of fotoboekje van de kinderen dan altijd binnen handbereik in je broekzak of handtas! |
Het opzetten en werken met een fotoarchief is heel simpel, als je er maar steeds consequent in bent. Dat bespaart je later veel tijd, moeite en ergernis:
1. Maak op een harde schijf met Verkenner (Windows) of Finder (Mac) een map met de naam Fotoarchief.
2. Maak hierin per jaar submappen, dus 2023, 2024, 2025, 2026 etc.
3. Als je een fotosessie achter de rug hebt, maak dan in de map 2025 een lege map met de datum van de sessie en een trefwoord, bijvoorbeeld 20250718-Vakantie-Spanje of 20251024-Paddenstoelen.
4. Met deze naamgeving worden de mappen ook netjes chronologisch onder elkaar gezet en dat zoekt later wel zo prettig.
5. Kopieer tenslotte de fotobestanden (JPEG en/of RAW) met een kaartlezer van het geheugenkaartje naar de zojuist gemaakte map.
Kaartlezer Ben je gewend om de foto’s naar je computer over te zetten door de gehele camera via zijn usb-uitgang aan te sluiten aan de computer, dan heeft dit enkele nadelen. Is de camera namelijk geheel nieuw, dan bestaat de kans dat je eerst een driver moet installeren. Verder is de usb-aansluiting op de camera redelijk fragiel en kan daardoor storing optreden. En tenslotte zijn veel camera’s slechts USB2-compatibel en gaat het kopiëren via een USB3-kaartlezer 3 tot 6x sneller (15 MB/s versus 45 tot 90 MB/s), afhankelijk van de snelheid van het geheugenkaartje. De aanschaf van een kaartlezer is daarom interessant. Aan het einde van een sessie haal je het geheugenkaartje uit je camera en doet die in de kaartlezer die aangesloten is met je computer. Veel laptops hebben ook vaak een intern kaartslot voor een SD-kaartje. |
Computer
Als je met een telefoon foto’s maakt, dan zul je zelden de tussenkomst van een computer nodig hebben. Als je met een systeemcamera fotografeert, is het werken op een computer bijna onvermijdelijk. Je bekijkt er je foto’s op, plaats ze in mapjes, bewerkt ze en deelt en print ze vanaf die computer. De keuze in computers is groot. PC of Mac? Laptop of desktop? Welke processor? Hoeveel intern geheugen en welke losse videokaart? Welke aansluitingen? Welk monitor en eventueel printer? En welk budget heb je te besteden?
Het is onmogelijk om al die vragen hier te beantwoorden, maar misschien helpt deze koopwijzer over laptops (klik hier) je al een eindje op weg. Kijk verder op wat voor computers je fotovrienden werken of laat je adviseren in een fysieke winkel.
Laptopreview In 2024 heb ik twee laptops getest van ASUS. De Zenbook 14 OLED (klik hier) en de Vivobook Pro 15 OLED (klik hier). Twee heel capabele laptops met de energiezuinige Ultra-chips van Intel. Beide zijn prima geschikt voor redelijk intensief werken met Photoshop en Lightroom Classic. Ook andere merken hebben soortgelijke laptops die uitstekend een desktop zouden kunnen vervangen. Kijk voor reviews van laptops ook eens op YouTube bij Dave Lee (klik hier). |
Samenvatting
Je hebt nog geen foto gemaakt en nu al loopt je hoofd over van alles wat je al moet doen en waar je op moet letten. Geen paniek. Komt allemaal goed, als je maar blijft focussen op dat je met een systeemcamera betere foto’s wil gaan maken dan met je telefoon.