Ruis | Digital Photo Professional of Lightroom

Pieter Dhaeze maandag 29 juli 2024

Laatst kreeg ik een vraag van een EOSziner over ruis. Hij had een foto gemaakt bij hoge ISO en de foto zowel in Digital Photo Professional als in Lightroom Classic bekeken, waarbij hij in DPP veel minder ruis gezien had dan in LrC. Zijn vraag “Is Digital Photo Professional op het gebied van ruis een betere RAW-converter dan Lightroom Classic?”. Tijd dus voor een onderzoekje.

ruis dpp lrc yt

Testbestand
Voor deze test heb ik met mijn EOS R7 (met EF 100mm 2.8L IS) in RAW een deel van mijn testcase gefotografeerd bij ISO 12800, wat met de relatief kleine APS-C sensor een behoorlijke hoeveelheid ruis geeft. Ik heb twee foto’s gemaakt: een met de optie Hoge ISO-ruisreductie (NR) op Sterk en een op OFF. De betreffende RAW-bestanden heb ik geopend in DPP v14.18.10.0 en in Lightroom Classic v13.4.
Je kunt beide RAW-bestanden (100 MB) downloaden via de volgende link: klik hier.

EOS R7 NR

DPP
Als je de twee bestanden opent in DPP, dan zie je duidelijk verschil in ruis. Bij NR Sterk zie je op 100% minder ruis dan met NR OFF. Je ziet echter ook dat bij NR Sterk het detail meer ‘versmeerd’ is (klosje garen) en dat is het aloude dilemma bij ruisreductie: een evenwicht tussen detail behouden en ruis verwijderen. Dus tot zover geen verrassingen.

Het wordt pas interessant als je in DPP in de tab Image Detail kijkt, waar je de opties Luminance noise (helderheidsruis) en Chrominance noise (kleurruis) aantreft. Uiteraard zijn de waarden van deze twee paramaters bij de instelling NR OFF lager dan bij NR Sterk, maar….. bij NR OFF zijn de waardes in DPP niet NUL!

DPP NR

Als je dat handmatig wel doet, dan zie je pas de ‘echte’ (elektronische) ruis van de EOS R7 bij ISO 12.800. En die hoeveelheid ruis is bij NR=0 op 100% aanzienlijk en voor beide opnamen hetzelfde. Ruisonderdrukking is namelijk iets digitaals ná het nemen van de foto en bepaalt niet de elektronische basisruis van een RAW-foto.

Ruisreductie met maskers of met Ai
Op de klassieke manier ruis verwijderen door ruispixels te versmeren verlaagt áltijd de hoeveelheid detail van de foto. Ruis is vaak echter alleen storend in effen oppervlakken (onscherp achtergrond), maar niet altijd in het hoofdonderwerp (vegetatie, vogels of dieren). Door deze gebieden te maskeren kun je ruisreductie lokaal toepassen. Ook kun je Ai zijn werk laten doen (in Lightroom Classic, Topaz DeNoise, DxO Laps), waarvan de resultaten soms verrassend goed zijn. Denk bij (de mate van) ruisreductie echter altijd aan de publicatievorm van je foto’s. Lees daartoe het artikel ‘De regel van ¼’ (klik hier).
lrc ai-ruis YT

Lightroom Classic
Als je de twee RAW-bestanden (NR Sterk en NR OFF) importeert in Lightroom Classic en ze naast elkaar bekijkt in de vergelijkingsweergave (sneltoets C), dan zie je twee verrassende zaken. Ten eerste zie je geen verschil in ruis tussen de twee bestanden én de hoeveelheid ruis vertoont sterke overeenkomsten met de ruis zoals je die in DPP gezien hebt met de waarden van beide soorten ruis op NUL.

LRC NR

De reden hiervoor is simpel. Lightroom Classic is niet bekend met de instelling van Hoge ISO-ruisreductie die je gekozen hebt op je camera. Hij past standaard géén reductie van helderheidsruis toe en slechts 25% reductie van de kleurruis. Als je die ook op NUL zet, dan is er maar weinig verschil te zien met RAW-foto’s die je in DPP bij NUL bekijkt.

Adaptive ISO
In Lightroom Classic wordt dus behalve 25% kleurruisreductie niet automatisch ruisonderdrukking toegepast. Wil je dat wel, dan kun je dat doen door zelf een voorinstelling te maken. Dan wordt echter altijd eenzelfde waarde van ruisreductie toegepast, ongeacht de ISO van de foto. Met behulp van de optie Adaptive ISO kun je de mate van ruisreductie relateren aan de hoogte van de ISO. Hoe dat werkt, zie je in onderstaande video.
Adaptieve ISO

Samenvatting
‘Weet wat je ziet’ of beter ‘weet wat de software je wilt laten zien’. Met DPP zie je alles volgens de instellingen van je camera en geeft het programma je soms nog wat extra mogelijkheden. En Lightroom Classic ziet in principe ‘niets’ van de camera-instellingen en geeft je het ‘pure’ beeld.

Als je ruisreductie toe laat passen door Topaz, DxO of andere externe ruissoftware, doe dat dan op het RAW-bestand waar DPP en Lightroom Classic nog niets aan ruisreductie heeft toegepast. Bij ruisreductie op ruisreductie worden de resultaten vaak niet beter. Doe het één keer en doe het dan meteen goed!

Ruisonderdrukking

Gebruik jij ruisonderdrukking?

Verscherpen

Verscherp jij jouw foto's?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.