Blog | Canon EOS R50

maandag 13 maart 2023

8 Februari 2023. “Canon introduceert de nieuwe EOS R50, hét instapmodel in de EOS R-serie voor content creators die een stap verder willen gaan dan hun smartphone. Deze veelzijdige camera biedt de mogelijkheid om 4K-video met krachtige audio en haarscherpe foto’s te maken. De gebruiksvriendelijke interface, vereenvoudigde ergonomie en geavanceerde automatische modi zorgen voor resultaten met een professionele uitstraling. De EOS R50 is de perfecte camera voor creatieve content creators die een camera zoeken om hun stijl bij zowel foto’s als video-opnamen te verfijnen.”

Bovenstaande alinea is de letterlijke inleiding van het persbericht van de nieuwe EOS R50. Een intrigerende introductie, waarbij de vetgedrukte woorden mij meteen in het oog spongen en de vraag opriepen: is de EOS R50 dan ook hét overstapmodel voor de vrijetijdsfotograaf? In dit artikel probeer ik daar antwoord op te geven.

EPS R50 wit.jpeg

Content creator?
De eerste vraag die ik voor mezelf moest beantwoorden was: wat is eigenlijk een ‘content creator’? Is een vrijetijdsfotograaf dat ook?

Na even zoeken op internet blijkt een content creator iemand te zijn die zich richt op het creëren van inhoud die mensen willen lezen, bekijken, beluisteren of ervaren. Het is iemand die zijn persoonlijke creativiteit en passie combineert met het vermogen om de aandacht van het publiek te trekken en vast te houden. Een creatieveling die niet ‘of of of’ doet, maar ‘en en en’. Dus een multifunctionele beeld- en geluidmaker, die voornamelijk voor zijn werk bezig is met foto’s, video en geluid en dat combineert met personal branding. Eigenlijk een soort reclamebureau in één persoon voor één persoon. Denk daarbij aan vloggers en infuencers.

De klassieke vrijetijdsfotograaf heeft wel passie voor beeld, maar gebruikt echter zelden tot nooit video of geluid. Bovendien is het voor veel hobbyfotografen volgens mij niet de initiële opzet om hun persoonlijke foto’s te delen met een mondiaal publiek of te koppelen aan zijn/haar naam met het oogpunt om er geld mee te verdienen. De vrijetijdsfotograaf maakt de mooiste foto’s vaak met een grote mate van anonimiteit voor een relatief kleine groep intimi. Het draait om de foto en niet zozeer om de fotograaf of het aantal clicks of likes.

Op pad
Ondanks dat ik niet tot de doelgroep behoor van de EOS R50, ben ik uiteraard met deze camera op pad geweest, voornamelijk met de RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS. Dankzij de erg goede sensor van 24 Mp, RAW en een goed AF-systeem kom je dan in de M-, Tv of Av-stand toch met prima foto’s thuis van o.a. een rondje fietsen.
voorbeeldfotos EOS R50
 
HG-100TBR
Ideaal als statiefje, videogrip én afstandsbediening is de Canon-statiefgrip HG-100TBR (klik hier). Kijk ook voor de bijpassende microfoon en je hebt een perfecte vlogset.

Smartphone?
De meeste fotografen die anno 2023 voor hun hobby foto’s maken, hebben al een digitale camera. Veelal in de vorm van een spiegelrelfex in het EOS D-systeem, waarvan ze nog jaren plezier kunnen hebben. Wil die groep ‘beeldmakers’ eventueel toch overstappen naar de spiegelloze modellen van het EOS R-systeem, dan doen ze dat dus niet vanaf een smartphone. Ze zijn al bekend met de vormfactor van een ‘echte’ camera en met de bijbehorende instellingen en bediening. Er is niet direct behoefte aan een “gebruiksvriendelijke interface, vereenvoudigde ergonomie en geavanceerde automatische modi”.

Multi functie hot shoe
De nieuwste modellen in het EOS R-systeem (vanaf EOS R3) beschikken over een multi-function hot shoe. De klassieke contactpunten voor een flitser zijn daarbij uitgebreid met nog een extra serie contacten voor communicatie met en voeding van andere compatibele accessoires, zoals microfoons. Je kunt op al deze camera’s nog steeds zonder beperkingen je Speedlite uit de EX-serie gebruiken, maar bij de EOS R50 ontbreken de vijf basiscontacten. Je moet de Canon Multi-Function Shoe Adapter AD-E1 (klik hier) gebruiken om te kunnen flitsen met een Speedlite EX. Uiteraard zijn de Speedlites EL-type wel compatibel zonder adapter.
AD-E1

EOS R50 voor de vrijetijdsfotograaf?
Na het ontrafelen van de inleiding van het persbericht van de EOS R50 en een weekje op pad te zijn geweest met deze camera is wat mij betreft het antwoord op de vraag of de EOS R50 hét overstapmodel is voor de vrijetijdsfotograaf helaas ontkennend. Je zult waarschijnlijk relatief snel de beperkingen in bediening en fotomogelijkheden gaan ervaren.

Als je zelden of nooit filmt, handligging en bediening belangrijk vindt en behalve een kleinere kitlens zoals de RF-S 18-45mm, ook grotere lenzen wil gaan gebruiken, dan is de EOS R10 (review) mijns inziens een betere keuze. Die camera is wel iets duurder, maar heeft op fotogebied meer te bieden aan de overstappende vrijetijdsfotograaf die momenteel een EOS 1000D tot EOS 700D heeft en ook nog wil doorgroeien in zijn fotografie. Vanuit een EOS 40D en hoger zou ik kijken naar een EOS R7 (review) of misschien zelfs wel naar een EOS R8 (review). Twee camera’s die beide veel mogelijkheden en hoge snelheid bieden en waarvan je nog jaren plezier zult hebben.

Voordeel spiegelloze camera

Wat vind jij het grootste voordeel van een spiegelloze systeemcamera?

Tevredenheid DSLR Canon

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.