Montage ruisreductie

Pieter Dhaeze donderdag 15 december 2022

Digitale fotografie geeft de fotograaf anno 2022 steeds meer technische mogelijkheden om zijn opnamen meer onderscheidend te maken. Bijvoorbeeld met montages van meerdere opnamen. De bekendste en oudste montage is natuurlijk een panorama, op de voet gevolgd door HDR-montages (klik hier). Het is echter ook mogelijk om met een scherpsteltrapje een focus stack te monteren (klik hier), om met korte sluitertijden één lange te maken (klik hier) of om creatieve foto’s te maken door meerdere belichtingen te laten overvloeien (klik hier). Er is echter nog een – onbekende – montage die gebruik maakt van meerdere foto’s en dat is Ruisonderdrukking bij meerdere opnames. Een korte uitleg.

menu montage ruisreductie

Ruisreductie door montage van meerdere opnamen
In principe bestaat de montage om ruis te reduceren door meerdere opnamen op elkaar te leggen, al lang. Het werkt alleen met stilstaande onderwerpen gefotografeerd vanaf statief. Het idee achter de montage is dat op elke foto uit de serie de ruispixels op een andere plaats zitten en dat door de pixels van de foto’s te middelen, de ruis minder wordt. Dit kun je in Photoshop doen (klik hier), maar ook direct in je EOS-camera. De optie Ruisond. bij meerd. opn. is bij veel EOS-modellen in de D- en R-serie te vinden onderaan in het menu Hoge ISO-ruisreductie, waarin je ook de opties OFF, Zwak, Standaard en Sterk vindt. De betreffende montage-optie is alleen beschikbaar als je in JPEG fotografeert. Is de optie actief, dan neemt de camera snel achter elkaar vier exact dezelfde opnamen. Op deze deelfoto’s wordt eerst altijd de Standaard ruisreductie toegepast, alvorens de montage plaatsvindt. Het resultaat is één JPEG, waarvan de ruisreductie beter is dan van Sterke ruisreductie op een enkele opname. De deelfoto’s worden niet opgeslagen.

• Vergelijking basisruis (NR=0) met drie vormen van ruisreductie (download zip)
overzicht-NR

De praktijk
Allereerst is de praktische inzetbaarheid van de menu-optie Ruisond. bij meerd. opn. gering. Want als én het onderwerp stil staat én je vanaf statief werkt, dan kun je in plaats van Ruisond. bij meerd. opn. ook gewoon lange sluitertijden gebruiken om zo hoge ISO’s te vermijden. En ook al zou je toch Ruisond. bij meerd. opn. willen gebruiken, dan zit de Achilleshiel van de montage in het toepassen van de Standaard ruisreductie op de deelfoto’s, waarmee veel detail verloren gaat. Ook is het eindresultaat een JPEG en dat heeft toch wel de nodige nadelen ten aanzien van dynamisch bereik en kleuren.

Beter en handiger is het dan ook om de ruisreductiemontage in Photoshop te doen. Je kunt dan in RAW werken, zonder ruisonderdrukking vooraf én je kunt veel meer dan vier opnamen op elkaar leggen en dus betere resultaten behalen. Bekijk deze video hoe dat in zijn werk gaat.

Samenvatting
Onbekend maakt onbemind. In het geval van de ruisreductiemontage in de camera via de menu-optie Ruisond. bij meerd. opn. zal een hogere bekendheid deze optie volgens ons waarschijnlijk niet meer ‘geliefd’ maken. Zowel het toepassingsgebied als het resultaat voegen in de praktijk namelijk niet veel toe aan je fotografie.

Maar misschien zien wij iets over het hoofd en weet jij wél waarom elke EOS-fotograaf het moet gaan gebruiken. Laat het ons weten (klik hier).

Ruisonderdrukking

Gebruik jij ruisonderdrukking?

Verscherpen

Verscherp jij jouw foto's?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.