In de snelle opeenvolging van camera’s wordt in de media in veel gevallen volstaan met een algemene review op basis van de prestaties en bevindingen met die camera gedurende de testperiode van hooguit twee weken.
Een dergelijke camerabespreking is voor aspirant kopers meestal voldoende voor een weloverwogen aankoopbeslissing. Helaas blijven dan wel veel ‘verborgen’ mogelijkheden ongenoemd en daarmee onbekend. Omdat we verschillende ‘unique selling points’ van de Canon EOS 70D niet ongemerkt voorbij willen laten gaan, behandelen we in een serie artikelen enkele bijzondere aspecten van deze prachtige camera. We zijn begonnen met het koppelen via wi-fi met tablet en smartphone (klik hier) en het werken met meervoudige belichting (klik hier). Deze keer gaan we de werking en het praktisch nut bekijken van ‘Digitale zoom’ bij video.
Foto en video
Tegenwoordig vinden we het vanzelfsprekend dat je in full-HD kunt filmen met een systeemcamera. We snappen dat dan bij een spiegelreflexcamera de spiegel omhoog moet en ook de sluiter open moet staan, zodat het beeld van de lens direct op de sensor valt, maar iets minder eenvoudig is het begrip hoe het volle kader van een sensor met 22 miljoen pixels (5472 x 3648) onveranderd blijft als wordt gefilmd met slechts 2 miljoen pixels (1920 x 1080). Worden slechts een gedeelte van de pixels gebruikt voor het filmen of wordt het beeld van 22 Mp voor elke frame verkleind tot 2 Mp?
We gaan hier verder niet op in, maar gezien het grote overschot aan pixels op een fotosensor als hiermee gefilmd wordt, is het eigenlijk niet verrassend dat we tijdens het filmen een kleinere uitsnede van het volledige kader kunnen kiezen en dus zonder het brandpunt van de lens te veranderen, kunnen inzoomen.
Digitale zoom
Deze optie was vroeger al bij de EOS 60D aanwezig, maar dan slechts op 640 x 480 (VGA). Bij de EOS 70D kan nu echter op full-HD (1920 x 1080) worden ingezoomd tot maximaal 10x het brandpunt van de lens. Deze optie wordt Digitale zoom genoemd en is in de tweede tab van het video-menu te vinden. Als deze digitale zoom wordt geactiveerd, dan begint het zoombereik bij 3x en eindigt bij 10x. Het in- en uitzoomen gebeurt met de multi-controller door deze naar boven of beneden te duwen.
Hoewel het digitale zoom wordt genoemd, blijft de beeldkwaliteit redelijk op peil. Het lijkt of het een combinatie is van een digitale en optische uitsnede, maar daarover hebben we geen details. Feit is dat het wel een waardevolle toevoeging kan zijn aan je video-creativiteit en zeker leuk om verre onderwerpen, kleine vogeltjes of zelfs supermacro mee te filmen.
Het is logisch dat beeldstabilisatie en een heel stabiel statief nodig zijn om een rustig filmbeeld te krijgen en dat het raadzaam is om belichting en scherpstelpunt vooraf handmatig in te stellen, maar als je daar allemaal op gelet hebt, dan kun je prachtige en onderscheidende clipjes maken.
.
Foto uit video Met Lightroom 4/5 van Adobe en Movie Edit van Canon (op cd bij EOS-camera) kun je losse frames uit video halen met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Als je daarvan een afdruk maakt van 27 bij 15 cm, dan wordt deze 180 dpi en zal bij kijkafstand nog voldoende scherp zijn. Zelfs een A4-tje zou nog kunnen. Gebruik bij het filmen dan wel kortere sluitertijden (maximal 1/100s). |
Praktijk
We kunnen hier natuurlijk wel een heel lang verhaal schrijven over hoe eenvoudig en geweldig leuk digitale zoom tijdens video kan zijn, maar een video zegt meer dan 1000 woorden, dus volgen hieronder enkele simpele voorbeelden. Allemaal gemaakt zonder exotische accessoires en gemonteerd in Lightroom 5.
|
|
Video-Zoom instellen en gebruiken |
Met f=135mm 10x inzoomen op vogeltje |
|
|
Met f=320mm 10x inzoomen op de maan |
Video-zoom met een macrolens |
Samenvatting
Filmen met een EOS is voor veel gebruikers helaas nog een vergeten optie, maar als fotograaf kan het toch een toevoeging zijn aan het verhaal dat je wilt vertellen. Met de EOS 70D wordt filmen al veel toegankelijker dan bij vorige modellen dankzij zijn snelle autofocus en met een optie als Digitale zoom tijdens video wordt het zelfs nog meer bijzonder.