Op de redactie staat een prachtig boek: Lens Works III, The Eyes Of EOS. Daarin staan alle actuele lenzen die Canon tot en met 2011 heeft uitgebracht. Niet alleen productfoto’s, doorsnedes, specificaties, voorbeeldfoto’s, en MTF-diagrammen, maar ook allerlei achtergrondinformatie over materialen, coatings, lenstechnieken. Heerlijk om op een regenachtige zondagmiddag in te verdwalen. Zo’n middag was ook het moment dat onze aandacht getrokken werd door een bijzonder accessoire, de Life-Size Converter EF. Wat het is en wat het doet hebben we kort voor je uitgezocht.
Life-Size Converter EF
De Life-Size Converter EF is een soort extender (tubus met lens-element), die speciaal ontworpen is voor de EF 50mm f/2.5 Compact Macrolens. Het verhoogt de vergroting van deze lens van 1:4 naar 1:1 (life-size) met verlies van één stopje licht, terwijl de autofocus supersnel blijft. Dit in tegenstelling tot echte macrolenzen, waarvan de automatische scherpstelling minder snel kan zijn. Dat maakt de combi EF 50mm f/2.5 Compact macro met Life-Size Converter EF ideaal voor snelle close-upfotografie uit de hand.
Alternatief gebruik
Helaas hebben we de EF 50mm f/2.5 Compact macro niet voorhanden en dus hebben we de Life-Size Converter EF uitgeprobeerd op andere lenzen en tevens vergeleken met het vergrotingseffect van een tussenring van 25mm.
- EF 50mm 1.8 STM
- EF 24-70mm 4L IS
- EF 100mm 2.8L IS
In dit rijtje ontbreken EF-S, EF-M en RF-lenzen, omdat deze niet compatibel zijn met de vatting op de converter. De converter zelf past op alle type camera’s van Canon (FF/APS-C, DSLR/MILC), waarbij je voor de spiegelloze modellen wel een adapter nodig hebt (EOS-R EF, EOS-M EF).
Onderstaand tref je een overzicht van de vergroting bij het kortste scherpstelafstand (en langste brandpunt) van de genoemde lenzen:
1. zonder accessoire
2. met Life-Size Converter
3. met tussenring 25mm
Uit dit overzicht worden een paar zaken duidelijk.
- Een gewone (holle) tussenring bereikt zijn vergrotingseffect door kortere werkafstanden. Dat is bij insecten soms niet wenselijk. Omdat de converter een lenselement bevat, is er wel vergroting, maar geen verkorting van de voorwerpsafstand. De Life-Size Converter EF is dan dus in het voordeel.
- De vergroting van een 25mm tussenring is bij de EF 50mm en EF 24-70mm sterker dan van de converter. Je levert bij deze lenzen werkafstand in, maar krijgt er vergroting voor terug. Dus een tussenring kan dan de betere keuze zijn. Bij de EF 100mm is dat anders. Daar zorgt de Life-Size converter én voor de sterkste toename van de vergroting én wordt tevens de afstand niet kleiner. Normaal gesproken vult een voorwerp van 22,5 x 15mm de hele sensor, maar zet je er de converter tussen, dan is dat beeldvullende voorwerp slechts 16 bij 9 mm groot (1:1,5). Dat oppervlak is haast te klein om een gewone bij passend in te krijgen.
Oneindig Zowel bij de toepassing van de Life-Size Converter EF als bij een tussenring, ontbreekt de mogelijkheid om nog op oneindig scherp te stellen. Dit in tegenstelling tot een extender. Wil je meer weten over tussenringen, lees dan ons artikel (klik hier). |
Samenvatting
De Life-Size Converter EF. Een uniek accessoire voor de close-up en macrofotograaf. Zeker op een echte macrolens als de EF 100mm 2.8L IS kan het een toegevoegde waarde hebben om meer vergroting te krijgen zonder werkafstand in te hoeven leveren. Interesse, maar niet direct verkrijgbaar? Kijk dan eens in de store van Canon (klik hier).