Als je van je telefoon wil overstappen naar een ‘echte’ camera om je serieus te gaan verdiepen in fotografie, dan kun je een instapmodel overwegen, zoals de EOS 4000/2000D of de EOS M100/200. De kans bestaat echter dat je in je ontwikkeling als fotograaf al tegen enkele technische beperkingen van die camera’s aanloopt. Het is dus interessanter om naar een ‘doorstap’-camera te kijken die een paar jaar met je mee kan groeien. In dat kader vergelijken wij de EOS 250D en de EOS M50.
Vormfactor
Als je de specificaties van de EOS 250D en de EOS M50 naast elkaar zet (dpReview), dan zul je zien dat de technische verschillen tussen de camera’s minimaal zijn. Het zijn beide APS-C camera’s met hoge beeldkwaliteit, veel mogelijkheden, RAW en zelfs 4K-video.
De EOS 250D is echter een spiegelreflex (DSLR) en bij de EOS M50 ontbreekt die spiegel (MILC), waardoor de EOS M50 compacter en lichter is. Omdat verder ook de prijs van de camera’s (met EF-S 18-135mm of EF-M 18-150mm) nagenoeg gelijk is en het lenzenaanbod dankzij de EF-EOS-M adapter voor beide camera’s heel uitgebreid is, is het verschil in vormfactor ons inziens dé differentiërende factor tussen de EOS 250D en EOS M50.
De EOS 250D heeft meer grip en betere ‘knop’-bediening, terwijl de EOS M50 met de EF-M 18-150mm veel minder ‘aanwezig’ is als je op pad bent. Wat ons betreft leent de EOS 250D zich beter voor zogeheten ‘doelgerichte’ fotografie en is de EOS M50 handiger bij ‘spontane’ fotografie, waarvan hieronder een arbitraire tweedeling van onderwerpen, die je natuurlijk ook allemaal met één van de twee camera’s kunt doen. Op dat punt is de keuze nooit verkeerd, want de EOS 250D en EOS M50 zijn beide prima allrounders.
App Als je als telefoonfotograaf overstapt naar de EOS 250D en EOS M50, dan verlies je de mogelijkheid om direct foto’s vanaf je camera te delen via de social media. Geen paniek, want dankzij de eenvoudige koppeling met de app Camera Connect (Android/iOS) van Canon op je telefoon, kun je heel simpel foto’s naar je telefoon overzetten en van daar uit delen met familie, vrienden en de rest van de wereld. |
Samenvatting
Als beginnend vrijetijdsfotograaf die serieus van start wil met een camera die langere tijd met hem meegroeit is de EOS 250D of de EOS M50 een prima keuze. Qua specificaties zijn ze nagenoeg identiek en prima allrounders, maar op basis van het verschil in vormfactor kun je een (arbitraire) tweedeling maken in foto-onderwerpen waarbij de camera’s het meest tot hun recht komen. Lees ook onze reviews (EOS 250D / EOS M50) en zorg dat je vóór aankoop beide camera’s in de hand gehad hebt en ervaart wat voor jou het beste ‘aanvoelt’.