Pieter Dhaeze

  • (Bijna) bang om foto's te maken geplaatst op woensdag 24 juli 2024 13:55:36 door pjcdhaeze

    Tijdens een weekend op een familiedag.
    Opaaa, kijk eens. Ik kan een salto op de trampoline. Ratatata
    Opaaa, kijk eens. Ik kan een echte radslag. Ratatata
    Opaaa, kijk eens. Ik kan heel hoog op de schommel. Ratatata
    Opaaa, kijk eens. Ik sta onder de tuindouche. Ratatata
    Opaaa, kijk eens. Ik spuit je nat met mijn waterpistool. Ratatata
    Opaaa, kijk eens. Ik kan de bal heeeel hoog gooien. Ratatata

    En tijdens een wandeling door een stadspark.
    Opaaa, kijk eens. Een meerkoetje eet bij zijn moeder. Ratatatata
    Opaaa, kijk eens. Die vogel zit zijn haar te kammen. Ratatatata
    Opaaa, kijk eens. Een libel daar in de lucht. Ratatatata
    Opaaa, kijk eens. En nu zit ie in die struik. Ratatatata
    Opaaa, kijk eens. Een mooie vlinder op lavendel. Ratatatata
    Opaaa, kijk eens. Een mooie waterlelie. Ratatatata
    Opaaa, kijk eens. En daar een lelie met een bij erboven. Ratatatata

    Twee voorbeelden van hoe een sessie kan verlopen met onze kleinkinderen in de buurt, waarbij ik toch nog steeds mijn EOS R6 of R7 bij de hand heb. Ik fotografeer daarbij altijd in RAW, in servo en met de hoogste opnamesnelheid van 12 of 15 fps, waarbij ik steeds korte bursts maak van 4 of 5 foto’s. Ik heb namelijk ondertussen geleerd dat gezichten van kinderen in fracties van seconden van lachen naar huilen kunnen gaan en dan heb ik graag iets te kiezen. Ook van een vogel of insect is het handig korte series te maken. Je mist dan geen moment meer.

    Toevalstreffer. Vier van de vijf foto's in focus.  'Ontruist' met Topaz Denoise.
    EOS R7 met RF 100-400mm.

    Aan deze manier van fotograferen zit echter ook een keerzijde en dat is dat je na een uurtje in het stadspark met 300 foto’s thuiskomt en na de familiedag zelfs 500. En bij de beoordeling van al die foto’s heb je maar weinig ‘afvallers’, want belichting en scherpstelling zijn tegenwoordig zo goed, dat elke foto een treffer is. En wil je bovendien nog iets bewerken, dan heb je in Lightroom Classic en Photoshop ook nog eens heel veel gereedschappen om:
    - door het kader afgesneden vingers aan te zetten
    - kleine obstakels onzichtbaar te maken
    - ruis bij toverslag te laten verdwijnen
    - ontbrekende voortanden te implanteren
    - snel de achtergrond iets onscherper te maken
    - een focus stack te maken.
    Allemaal heel handig en niet moeilijk, maar als je niet meer dan 30 of 50 foto’s per sessie (10% van alle foto's) wil presenteren, dan kost het veel tijd en keuzestress. En eerlijk gezegd zit ik op een zonnige dag of zomerse avond liever buiten in de tuin, dan dat ik uren achter mijn computer door moet brengen.

    Ook vijf foto's, waarbij twee foto's gebruikt zijn voor een focus stack omdat het scherpstelpunt iets wisselde door een klein briesje. 'Ai-ontruist' en iets verscherpt met Lightroom Classic. EOS R7 met RF 100-400mm.

    Het is natuurlijk allemaal geen ‘kommer en kwel’, want ik vind het ook leuk om van (en voor) onze kinderen en kleinkinderen leuke foto’s te maken. En als ik later het fotojaarboek doorblader, ben ik ook weer heel blij en trots hoe de foto’s eruit zien. Het ‘ratatata’ zal dus voorlopig nog wel blijven klinken. Of zal ik de elektronische sluiter gaan gebruiken.....

    Hoe gaat dat bij jou? Laat het me weten onder deze blog.

    P.S.
    Aanleiding voor deze blog is niet alleen mijn manier van fotograferen, maar ook dat met de komst van de EOS R1 en EOS R5 mark II je nog sneller foto’s achter elkaar kunt maken en dat dankzij ‘deep learning’ en ‘Ai’ de trefkans om goede foto’s te maken, nog hoger zal zijn. Dus nog meer computertijd en nog meer keuzestress???


    • Dat komt me bekend voor. woensdag 24 juli 2024 15:40:37
      Geplaatst door: Piet van Schendel
      Onder tussen zijn mijn kleinkinderen alweer 17 en 18 jaar oud, maar vooral van de tijd hiervoor heb ik verschrikkelijk veel foto's en als Opa kan ik moeilijk foto's van hun weggooien. Daarbij heb ik ook nog stapels dia's van mijn eigen kinderen, die ik nu maar eens moet gaan digitaliseren een werkje voor de komende winter.
    • Welke foto bewaren en welke niet? donderdag 25 juli 2024 09:13:59
      Geplaatst door: Jan Boos
      Mijn kleinzoon is inmiddels 23 jaar. Maar vanaf zijn 6e. Voor zover het mijn werk toeliet was ik bij al zijn trainingen en wedstrijden die hij moest voetballen. Zo heb ik met de eerste DSLR 350D in één wedstrijd een hele kaart met iets meer dan 900 foto's geschoten. Dit gebeurde vele jaren daarna ook nog. Het is inderdaad een hee veel werk om de beste er uit te halen. Maar in de loop der jaren heb ik ook veel reportages gemaakt met ook enorm veel foto's van meer dan 300 tot 500 foto's gemaakt. Iedere keer was het weer een dilemma welke bewaren en welke niet? Nu zitten alle foto's in mappen en kijk je er eigenlijk niet meer naar om. Om alles in een boek per keer te laten maken gaat ook in de geldelijke papieren lopen. Dus dan komt toch af en toe de vraag; "Welke bewaar je, en welke niet?" Jan Boos
    • Algemeen bekend 'probleem' vrijdag 26 juli 2024 07:46:39
      Geplaatst door: Pieter Dhaeze
      Hallo Piet en Jan, bedankt voor jullie reactie. Foto's zijn net als spullen. Hoe ouder je wordt, hoe meer je er van hebt. Als je gaat 'opruimen', dan is inderdaad de grote vraag 'welke bewaar je, welke niet'. Én ook belangrijk 'wat gaat ons nageslacht er mee doen'. Ondertussen blijven we gewoon fotograferen en delen, want dat is leuk. Toch?!
    • Vooruitgang zondag 28 juli 2024 17:35:43
      Geplaatst door: Arie In 't Ven
      Dag Pieter, Ik heb nog een Canon AV1 als ik dat afzet tegen wat we nu hebben dan is dat de wereld op zijn kop. En de vooruitgang blijft. De vraag is alleen hoever wil je gaan. Ik heb ook een Canon 80D en een 5D mark IV. Prima apparaten. Ik heb besloten om Lightroom 6.0 te blijven gebruiken en foto's summier te bewerken. Dus wel het gemak van de digitale wereld maar niet het uiterste. En ja ik zie ook wat Lightroom 13.3 kan en wat Photoshop 25 kan. Maar soms gaan dingen mij te ver. Zeker voor het huis, TUIN en keuken gebruik,
    • Deels wissen onherstelbare herinneringen? maandag 19 augustus 2024 08:27:24
      Geplaatst door: Arian van der Pijl
      Hmja, zoveel foto's zoveel 'missers'? De meeste foto's zijn persoonlijke foto's welke allemaal wel een stukje informatie of gedeelte uit het leven laat zien wat ooit geweest is. Niet om melancholisch te doen maar met zoveel mogelijkheden om de beste foto's te taggen, raten en de wat mindere dan te laten bestaan bewaar ik het liefst alle foto's. Opslag is relatief goedkoop en misschien (kijk hoe nu de RAW-processorsoftware zich steeds ontwikkeld) kan in de toekomst nog iets gemaakt worden van de 'rejected' foto's. Vooralsnog als digitale hoarder bewaar ik vrijwel alles nog :).

    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.