Pieter Dhaeze

  • Cars & Cameras* geplaatst op maandag 8 juli 2019 11:42:07 door pjcdhaeze

    De gereedschappen van de mens zijn voortdurend in ontwikkeling. Zo hebben we een scherpe steen, via een geslepen bot en gesmeed ijzeren mes, doorontwikkeld tot een ‘laser cutter’. Ook de ontwikkeling van camera’s staat niet stil en momenteel staan we op het punt van de (mogelijke) overgang van digitale spiegelreflexcamera’s (DSLR) naar spiegelloze systeemcamera’s (MILC). Zo’n overgang zorgt voor onzekerheid bij de gebruikers en prikkelt de sentimenten bij discussie over de voors en tegens.

    Om die emotie in de ‘DLSR-MILC’-discussie enigszins te kanaliseren is het interessant om het traject van camera’s te vergelijken met de ontwikkelingen in de automobielindustrie. Daar zijn we bezig met de transitie van de 100% brandstofauto (P-car. P van Petrol/benzine) via de hybride auto (P/E. E van Elektrisch) naar de volledig elektrische auto (E-car). Die ontwikkeling is echter in tegenstelling tot cameratechniek niet vrijblijvend. De voorraad fossiele brandstof zal op een dag op zijn en ook de invloed van uitlaatgassen op het klimaat staat ter discussie. De overstap naar elektrische auto’s wordt dan ook vanuit de overheid in een zekere zin gestimuleerd. En behalve de ‘die hard petrol heads’, is voor veel mensen elektrisch rijden heel aantrekkelijk. Mochten er meer betaalbare modellen komen, dan kan de overstap snel gaan en als milieumaatregelen het rijden in brandstofauto’s gaan ontmoedigen of zelfs verbieden, dan is de transitie P-car naar E-car een vanzelfsprekendheid.

    Zo moeten we het ook zien met camera’s. De overgang analoog naar digitaal DSLR is te vergelijken met P-car naar P/E-car. Want dat laatste is een moderne DSLR: een camera met een optische zoeker en een spiegel, die in live view gebruikt wordt als een spiegelloze systeemcamera. Een soort hybride camera dus. De overstap van DSLR naar MILC is dus als van P/E-car naar E-car. De overgang bij auto’s is voor veel mensen een vanzelfsprekendheid, maar van DLSR naar MILC is nog vaak een onderwerp van discussie met de nodige drempels.

    Of E-cars en MILC’s blijvertjes zijn, valt echter nog te bezien, want de markt is grillig en de technologie kan soms grote sprongen maken. Wie had 15 jaar geleden kunnen denken wat we vandaag de dag allemaal met onze telefoons kunnen of hoe klein de wereld geworden is door draadloze technieken.

    De toekomst
    De overstap naar elektrische auto’s heeft voordelen, maar zal zeker niet het probleem van onze mobiliteit oplossen. Het idee achter een elektrische auto ten opzichte van een brandstofauto is niet wezenlijk verschillend, alleen de aandrijving is anders. Als er teveel auto’s op de weg zijn (P, P/E of E), dan staan we allemaal stil. Toch? Of het nu brandstofauto’s zijn of elektrische. Willen we ons in de toekomst ongehinderd van A naar B kunnen blijven verplaatsen, dan zullen we ‘dat stuk blik op vier wielen’ definitief vaarwel moeten zeggen.

    Dat is eigenlijk ook het geval met camera’s. Een spiegelloze camera (MILC) is net als een DSLR een systeem van een (grote) lens en een lichtgevoelige sensor. Er zijn kleine nuances in bediening en mogelijkheden, maar uiteindelijk moet je toch een groot apparaat meenemen als je beeld op hoge kwaliteit wilt registreren. Ook een de camera van een smartphone gaat uit van het principe lens/sensor.
    Fotografie zal dus pas echt veranderen als de techniek van beeldregistratie totaal anders zal worden. Tien jaar geleden heb ik al eens gedagdroomd van een systeem waarbij de oogzenuw wordt afgetakt met een ingebouwde module (bionisch oog) die permanent alles wat we zien, direct opslaat ‘in de cloud’ op hoge kwaliteit en onbeperkt inzoombaar. Dan pas gaat fotografie naar ‘the next level’. Niet door het verwijderen van een spiegel uit een DSLR.

    Tot slot
    Elektrische auto’s en spiegelloze systemcamera’s zijn mijns inziens slechts ‘tussenpauzen’ naar nieuwe vormen van mobiliteit en fotografie en de ontwikkeling van beiden verloopt in een zekere zin parallel. Hoe lang die overgang gaat duren, kan ik in mijn glazen bol niet zien, maar ondertussen hoeven we wat mij betreft geen energie meer te stoppen in de discussie DSLR-MILC. Met beide systemen kun je nog jarenlang de mooiste foto’s maken.

    Zolang we geen bionische ogen hebben, moeten we dus gewoon onze camera’s pakken (DLSR of MILC, maakt niet uit) en lekker het veld in gaan om van al het moois te genieten wat de wereld ons (nu nog) te bieden heeft.

    Wat vind jij van de vergelijking van auto's en camera's?

    *Titel in Engels vanwege de alliteratie ;-)


    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.