Drie dagen Casablanca. Kort maar krachtig moet het worden. Maar dit is een lastige. Casablanca is een mooie stad, maar om nou te zeggen dat het een fotografische topper is…..Fez, Marrakech en Ouarzazate zijn steden in Marokko die de fotograaf denk ik heel wat meer te bieden hebben. Maar dat maakt het voor mij juist interessanter en vooral ook leuker. ‘Onontgonnen’ locaties ontdekken, plekken bezoeken die niet voor de hand liggen. Geen voorgekauwde locaties waar je struikelt over de fotografen. Het maakt een bezoek niet alleen ‘avontuurlijker’ en het zorgt er ook nog een voor dat de kans op verrassende foto’s groter wordt.
Toch begint het zoals altijd met een goede voorbereiding. Kaarten, Google Maps, Streetview, etcetera. Een ruwe schets is zo gemaakt van de potentieel mooie plekken. Maar in gebieden die zo weinig gefotografeerd zijn als de Marokkaanse Atlantische kust, blijft het lastig om een goed beeld te krijgen. Uiteindelijk komt het neer om ter plekke erop uit trekken en anticiperen op wat je tegenkomt. Dit zou een reis worden waar anticiperen een grote rol zou spelen.
Qua materiaal zou het een eenvoudige reis worden. Een 5Dsr, EF16-35mm f/4 L IS, EF 24-70mm f/2.8 L IS II en een EF 35mm f/2 IS was het enige dat ik meenam. Een klein Benro reisstatief en een paar Lee filters complimenteerden mijn fotorugzak. In plaats van de laptop gingen dit keer twee grote SD kaarten mee. Genoeg om 2000 foto’s mee te kunnen maken van 51mp.
Naarmate ik me meer voorbereide, realiseerde ik me meer en meer dat ik zou moeten vertrouwen op kennis van compositie, het weer en gewoon ‘mijn’ ding zou moeten doen. Mede gezien het feit dat kort voor de reis, de weersvoorspellingen er nou niet bepaald florissant uitzagen. Hopend dat ze ernaast zaten vloog ik, samen met een goede vriend naar Casablanca. Het spel zou beginnen. Samen zouden we de komende dagen aan de slag gaan, in de hoop dat we een mooie serie foto’s konden maken.
Maar al snel werd duidelijk dat we het initiële plan zouden moeten aanpassen. Helaas kwamen de weersvoorspellingen uit. Regen, regen en nog eens regen. Uitzonderlijk veel voor dit deel van Marokko. Zoveel dat goten langs de weg veranderden in rivieren en straten blank kwamen te staan. Een zuidenwind voerde vochtige lucht aan met wolken, zwaar van de regen. Eenmaal boven land gingen de luiken open en stortte alles naar beneden. Ook de temperatuur was lager dan normaal met een schamele 10 á 12ºC. Te koud voor de tijd van het jaar.
De uitzonderlijke omstandigheden zorgden er helaas voor dat de effectieve tijd dat we konden fotograferen aanzienlijk ingekort werd. En toch was ik blij met de omstandigheden. Het laatste wat ik wilde was een strak blauwe lucht en een felle zon. De standaard omstandigheden waar dit deel van Marokko veel mee te maken heeft. Wat we nu voorgeschoteld kregen was simpelweg prachtig. Gitzwarte wolken waar de zon af en toe doorheen kwam, zorgden voor prachtige lichtomstandigheden. De wolkenluchten die we tijdens de reis tegengekomen zijn, behoren tot de dramatische die ik ooit gezien heb. Met enorme contrasten, regengordijnen en af en toe een glimp van diep blauwe luchten.
Het fotograferen zelf had daarom ook een andere benadering nodig. Snel reageren, flexibel en mobiel zijn was nodig om het maximale uit de situatie te halen. En dus werd er voornamelijk uit de hand gefotografeerd, de ISO ging omhoog en de autofocus aan. Een mooie afwisseling op mijn normale, langzame manier van werken vanaf statief. Door het hoge contrast in het landschap was een beetje onderbelichting vaak voldoende om de al aanwezige dramatiek nog extra te versterken.
Terugkijkend was het een enerverende en succesvolle reis. Ondanks de uitdagende omstandigheden, de weinige kennis van het gebied en de korte duur, hebben we er aardig wat uit kunnen halen. Genoeg om de komende tijd mee aan de slag te gaan. Wat overblijft is vooral nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid naar de vele plekken die ik in het voorbijgaan van veraf heb gezien. Fotolocaties die nog verborgen voor ons liggen te wachten. De westkust van Marokko heeft een diepe indruk op mij gemaakt.