Paardenfotografie

Lisa en Marlinda vrijdag 24 februari 2017

Paardenfotografie is een groeiende tak binnen de fotografie. Iedereen kent wel iemand met liefde voor paarden of misschien heb je ze zelf wel! Het kan knap lastig zijn om deze edele dieren goed op de foto te krijgen. Ze hebben nu eenmaal een eigen wil en glimlachen niet zomaar naar het vogeltje. Juist daar ligt de uitdaging en dat is eigenlijk een van de leukste dingen aan het fotograferen van paarden, de verschillende karakters, het niet altijd even goed meewerken of stilstaan, waardoor je als fotograaf alles uit de kast moet halen om toch dé foto te maken.
.

Workshops
Naast dat paarden er allemaal hun eigen karakter op nahouden, zijn ze natuurlijk ook prachtig om te zien. Hoe leg je deze beauty’s nu mooi vast? Lisa Dijk en Marlinda van der Spek organiseren workshops en fotoreizen op het gebied van paardenfotografie onder de naam Horse Photo Experience. Klik hier.

IMG_0318

Apparatuur
De camera maakt natuurlijk niet de fotograaf, maar goed gereedschap kan wel een hoop bijdragen bij het fotograferen van paarden. Bij deze snelle dieren heb je veel profijt aan een snelle camera, de EOS 7D Mark II is hier bij uitstek geschikt voor. De EOS 5D-serie is ook een populaire camera onder de paardenfotografen en natuurlijk is het beroemde vlaggenschip, de EOS 1DX Mark II dé droomcamera om te hebben.

Ook het objectief dat je gebruikt speelt een grote rol. Je kunt natuurlijk met elk objectief een foto van een paard maken, maar maak je een foto met een groothoek dan zal het paard erg uit verhouding worden getrokken. Wij raden daarom altijd aan om met een minimale brandpuntsafstand van 200mm te fotograferen, het paard komt dan het best tot zijn recht! De EF 70-200mm f/2.8L IS II USM of de EF 200mm f/2L IS USM zijn dan ook populaire objectieven.

2470200_1800

Locaties
Of je nu de paardensport fotografeert of een paard in de wei. Bij beiden is het belangrijk om goed op de achtergrond te letten. Je kunt nog zo’n mooi moment vastleggen, als de mesthoop op de achtergrond staat, doet dat toch afbreuk aan je foto. Kies daarom voor een zo rustig mogelijke achtergrond zoals de blauwe lucht, een rij bomen of tijdens een wedstrijd een punt met zo min mogelijk reclameborden. Op die manier vestig je alle aandacht op het paard. Als je de mogelijkheid hebt om een paard ergens op locatie te fotograferen, dan zijn plekken als het strand, de duinen, het bos, een zandverstuiving prachtige gebieden voor een fotosessie. Let er wel op dat je hier mag komen met paarden, het strand is vaak maar in bepaalde maanden of om bepaalde tijden toegankelijk. Ook mogen paarden niet in elk gebied van het ruiterpad af.

LDP_4443

Snelheid
Paarden zijn snelle dieren en om alle bewegingen te bevriezen is er een snelle sluitertijd nodig. Bij paarden in actie raden wij aan om minimaal een sluitertijd van 1/1000s aan te houden. Maak je alleen portretten dan is 1/500s voldoende. Paarden fotografeer je voornamelijk buiten en daarom kun je in de meeste gevallen makkelijk voor een korte sluitertijd kiezen, zonder een al te hoge ISO in te hoeven stellen. In de winterperiode worden er echter ook veel indoorwedstrijden gehouden en dat is vaak een stuk lastiger vanwege de donkere omstandigheden waarin je moet fotograferen. Als je dan niet met heel lichtsterke lenzen werkt (f/2.8 of groter), dan zul je niet ontkomen aan ruis in je foto. Maar bedenk dat je ruis achteraf nog enigszins kunt corrigeren en bewegingsonscherpte niet.

Scherptediepte
Bij het fotograferen van paarden maken wij maar al te graag gebruik van een groot diafragma (f/2.8 - f/4). Niet alleen zorg je dan dat je camera genoeg licht vangt om de benodigde sluitertijd in te kunnen stellen, ook creëer je zo weinig scherptediepte in de foto. Zeker als je een laag standpunt aanneemt, door bijvoorbeeld te liggen tijdens het fotograferen, zorg je ervoor dat zowel de voor als achtergrond een mooie onscherpte krijgt. Op deze manier springt het paard van de foto en dat geeft een mooi effect.

LDP_0804

Aandacht
IMG_4273Het ene paard is een geboren fotomodel en het andere paard moet niets van de camera weten. Paarden wil je graag alert op de foto krijgen, met de oren naar voren! Echter is dit vaak nog een hele kunst. Sommige paarden kijken van niets of niemand op en hoe zorg je er dan voor dat ze een beetje leuk kijken? Een gadget die je tegenwoordig altijd bij je hebt is je mobiele telefoon. Er zijn veel apps met hinnik geluiden die je kunt downloaden en het werkt echt! Veel paarden kijken waar de hinnik vandaan komt, of hinniken zelfs terug, wat ook erg leuke plaatjes oplevert. Soms werkt dit maar tijdelijk en zul je daarnaast ook naar andere manieren moeten kijken om de aandacht van een paard te trekken. Schudden met een bak voer, het open en dichtklappen of ronddraaien van een paraplu, rammelen met je sleutels, het kan soms niet gek genoeg om een paard leuk te laten kijken. Let er wel op dat paarden natuurlijk dieren blijven en ze soms ook erg kunnen schrikken. Daarom is het altijd goed om ze rustig te benaderen en te overleggen met de eigenaar wat wel en niet kan.

Het juiste moment
Paarden zien we graag met de oren naar voren, maar ook de rest van de houding van het paard en de beenzetting die je vastlegt op de foto zijn erg belangrijk. Neem nu een galop moment. Tijdens de galop kun je een foto maken waarbij het paard lijkt te struikelen of je pakt juist een opwaartse beweging en zet het paard vol kracht op de foto. Hetzelfde heb je ook met de andere gangen. Bij het maken van rijfoto’s komt daar ook nog bij kijken dat de ruiter er ook goed op moet staan. Veel ruiters hebben een geconcentreerde blik, maar een glimlach staat natuurlijk veel leuker!

goedfout

Het juiste moment vastleggen kan zeker in het begin erg lastig zijn. Heb je een snelle camera dan kun je gebruikmaken van continue opnamen, echter zit je buffer op een gegeven moment vol en is er de kans dat je nét mis schiet en je aan de hele reeks foto’s niets hebt. Het is dus goed om te leren timen, dat houd in dat je precies weet wat de reactietijd van je camera is op het moment dat jij op de sluiterknop drukt en er daadwerkelijk een foto wordt gemaakt. Als je dit doorhebt dan kun je nét voordat het paard de beenzetting heeft die je zo mooi vindt de foto maken en heb je met veel oefenen zo steeds het goede moment te pakken.

Veel succes met het fotograferen van paarden!

Lisa en Marlinda
http://www.horsephotoexperience.com/

Hoeveel lenzen?

Hoeveel lenzen bezit jij voor je EOS?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.