Evaluatie enquête EOS-systeem

door Pieter Dhaeze op maandag 02 maart 2015

Eind januari zijn we gestart met een enquête over de tevredenheid van onze lezers over hun EOS-systeem (klik hier), waarvoor we eerst alle deelnemers (1/3/2015: bijna 500!) hartelijk willen bedanken.
Doel van de enquête was om de tevredenheid én wensen van EOS-fotografen te peilen in deze tijd waarin de camerawereld sterk in beweging is (of lijkt) met ‘nieuwe’ technologieën, zoals ‘compact systeem’ en ‘large sensor compact’. In deze evaluatie koppelen we de resultaten terug naar onze lezers, zodat ze hun eigen bevindingen kunnen relateren aan die van hun mede-fotografen én aan de nieuwslawine die over hen uitgestort wordt door de media (internet en tijdschriften).

Wie is de EOS-fotograaf?
canon enquete 2015Laten we met de laatste vragen beginnen. Daarin vroegen we vrijblijvend om geslacht en leeftijd. Leuk is dat 97% van de 471 deelnemers daar niet moeilijk over doet.
Zo weten we dat 90% man is en 10% vrouw. Dat is een bevestiging van de M/V-verhouding in onze database.
Ook op het punt van de leeftijd zien we eigenlijk geen verrassing. De gemiddelde leeftijd is 58 jaar (1957), waarbij 78% ouder is dan 50. Die leeftijdsgroep zien we ook terug op beurzen, lezingen en workshops. De echte hobbyfotograaf. Leuk weetje is dat de jongste respondent 22 jaar is en onze ‘éminence grise’ geboren is in 1931.

Gereedschap
Als je aan EOSziners vraagt met welke camera ze fotograferen, dan is het niet vreemd dat slechts 4% (ook nog) een camera heeft van een ander merk. Bijna 30% fotografeert met een EOS-camera met volbeeldsensor en daarvan heeft éénderde ook nog een EOS met APS-C sensor. Voor 70% van alle deelnemers is een dergelijke EOS (EOS 100D t/m EOS 7D mark II) de hoofdcamera. Interessant is om te zien dat ruim 13% ook nog een PowerShot in de fototas heeft zitten en dat de EOS M nog niet ingeburgerd is. Hopelijk wordt dat met de nieuwe EOS M3 anders.

Enquete2015_EOS-systeem

Op het punt van camera’s dus niet zoveel ‘schokkends’. In positieve zin is dat wel het geval met lenzen. Het gemiddeld aantal lenzen in bezit van de EOS-fotograaf is vier. We schatten in dat dit een groothoekzoom, standaardzoom, telezoom en een macrolens zullen zijn. Daarmee ben je elk onderwerp de baas. Wij vonden het verrassend dat 83% van die lenzen van Canon afkomstig zijn (EF/EF-S). Dat is toch een teken dat er veel vertrouwen is in de optiek van Canon, zowel door kwalitateit als door het uitgebreide assortiment. Canon heeft voor elk onderwerp in verschillende prijsklassen een passende lens en de combinatie met een EOS-body levert al ruim 25 jaar geen compatibiliteitsproblemen op. Een EF 50mm 1.4 (juni 1993) presteert nog elke dag perfect op onze EOS 5D mark III. Bij veel andere merken is de combinatie van een ‘oude’ lens met een nieuwe body (zonder adapters) niet meer mogelijk.

Het hoge percentage van ‘dedicated’ Canon-lenzen zien we ook terug bij de flitsers. Van alle fotografen die een opzetflitser hebben (83%) heeft 88% een Speedlite van Canon. Ook hier zijn de kwaliteit van de flitsers en de compatibiliteit waarschijnlijk de voornaamste criteria voor aanschaf en gebruik.

Video
Het filmen met een EOS blijft een bijzondere bezigheid voor een fotograaf, want slechts 30% zegt soms of regelmatig een video op te nemen met zijn EOS. Enerzijds is dat begrijpelijk, want het filmen van een onderwerp vraagt een andere benadering dan er foto’s van maken, maar toch wordt de scheidslijn steeds vager. Ben je macrofotograaf, druk dan tijdens het fotograferen van een lieveheersbeestje (klik hier) of van een bij (klik hier) eens op de startknop voor video. Met kleine scherptedieptes maak je dan prachtige macro-video’s. En met behulp van videomontage in Lightroom kun je zelfs korte films in elkaar zetten (klik hier).

Tevredenheid
De EOS-fotograaf is dus gezien het hoge percentage Canon-lenzen en -flitsers een behoorlijk trouwe gebruiker. En ze zijn ook heel erg tevreden. Bijna 60% is zeer tevreden en 36% tevreden. Dat is samen 96%. Dat is ook het percentage dat we gezien hebben in een eerder geplaatste poll. En voor ons is dat getal vooral veelzeggend, omdat de EOS-fotograaf volgens deze enquête sterk betrokken is bij de ontwikkelingen op cameragebied (75%). Ze zijn dus goed op de hoogte wat er speelt in de camerawereld en laten zich - net als wij (klik hier) - ondanks alle deining, niet gek maken.
Die nuchterheid wordt bevestigd door het antwoord op de vraag wat de volgende camera zal worden. Slechts 4% zegt over te gaan stappen naar een ander merk, terwijl het overgrote deel dus weer voor Canon kiest: vertrouwd en goede kwaliteit. Hierbij is wel een verschuiving te zien van APS-C naar volbeeld als hoofdcamera. Een logische stap, die we zelf jaren geleden ook al genomen hebben.

Opmerkingen en wensen
Natuurlijk hebben de deelnemers opmerkingen over hun gereedschap en ook wensen. In het kader van dit artikel voert het te ver om hierop afzonderlijk in te gaan, maar we willen straks toch wel de belangrijkste noemen. We moeten echter beginnen met een opmerking van de nestor van deze enquête, die in al zijn wijsheid ware woorden spreekt met hoe langer je fotografeert, hoe minder belangrijk de verschillen in camera’s zijn”. Deze opmerking relativeert alle heisa over toekomstige specificaties en mogelijkheden en in alle bescheidenheid voegen wij daar nog aan toe: “niet de camera maakt de foto, maar de fotograaf”. Het is natuurlijk wel zo dat goed gereedschap het halve werk is, maar EOS bewijst al meer dan 25 jaar met miljoenen adembenemende foto’s, dat het met dat gereedschap van Canon wel goed zit.

Dat het altijd beter kan of anders, blijkt uit de volgende highlights uit de lange lijst van opmerkingen:

  • Graag op elke EOS een kantel-draai touchscreen, wifi en GPS.
  • Minder 'toeters en bellen', meer fotocamera.
  • Sensor met groter dynamisch bereik en betere ruisprestaties.
  • Stevig prijskaartje van L-lenzen en van accessoires.

In de blog 'Cars & Camera's' kun je onze bespiegeling lezen over deze opmerkingen, die dus vooral specs en prijs betreffen (klik hier).

Overzicht
Wil je alle resultaten van de enquête eens op je gemak bekijken, download dan hier het pdf-overzicht (klik hier). We hebben bovendien alle opmerkingen en wensen integraal verzameld in een pdf en ook die kun je hier downloaden (klik hier).

Samenvatting
We zijn blij met de uitslag van onze enquête. Als ‘de hele wereld’ roept dat spiegelreflex ‘verouderd’ is, dan is het goed om te horen dat de echte EOS-vrijetijdsfotograaf daar wat genuanceerder over denkt.
Voor veel merken zijn camera’s en lenzen losse producten en gunnen zij zich - en hun gebruikers - niet de tijd om een nieuw systeem uit te laten kristalliseren en de kinderziekten te laten ontgroeien. Canon houdt al ruim 25 jaar een vaste koers aan met zijn EOS-systeem en waait niet met alle winden mee. Dat is in deze dynamische tijden misschien minder ‘hip’, maar het geeft de Canon-fotograaf wel veel vertrouwen en gemoedsrust, zodat hij al zijn energie en aandacht kan besteden aan waar het uiteindelijk allemaal om draait: het maken van mooie foto’s onder alle omstandigheden. En dat kun je met een EOS.
Op basis van de resultaten van dit beknopte lezersonderzoek gaan we de komende tijd meer praktische aandacht geven aan flitsen en video, twee onderwerpen die voor fotografen wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Gezien de geuite interesse voor een volgende camera, beginnen we ook met een serie over de EOS 6D, een prachtige camera met een volbeeldsensor.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.