Review | Canon EOS 2000D

door Pieter Dhaeze op dinsdag 14 augustus 2018

De specificaties van nieuwe camera’s worden steeds verder opgeschroefd en daarmee ook de prijs. Maar op al die technologische hoogstandjes en een prijskaartje van meer dan 1000 euro zit iemand die over wil stappen van zijn telefooncamera naar een systeemcamera vaak helemaal niet te wachten. Hij/zij wil gewoon een simpele camera voor een leuke prijs.

Canon komt die overstappende fotograaf tegemoet met de introductie van de EOS 2000D (en EOS 4000D). Een eenvoudige systeemcamera (DSLR) met de basismogelijkheden om betere foto’s te maken dan met je telefoon. Ze is tevens een eerste stap in het uitgebreide EOS-systeem met een bewezen kwaliteit van camera’s, lenzen en accessoires voor consument én pro. En dat slechts voor net iets meer dan 400 euro (body + lens).

EOS-2000D-4000D-klein

Systeemcamera DSLR
Waarom zou je eigenlijk overstappen van een telefooncamera naar een camera als de EOS 2000D? We noemen hier een paar redenen:

  • Betere grip: scherpere foto’s, nauwkeuriger kader.
  • Verwisselbare lenzen: heel weids voor landschap, dichtbij halen voor vogel en wildlife, marco voor food en insecten.
  • Hogere beeldkwaliteit bij minder licht.
  • Snellere scherpstelling en onderwerp volgen. Handmatig scherpstellen.
  • Optische onscherpte van achtergrond zoals bij portretten. Mooier dan digitale onscherpte van telefoon.
  • Beter flitsen.
  • Fotograferen in RAW: groter dynamisch bereik en betere kleuren.
  • Uitneembaar SD-kaartje: nooit meer opslagruimte tekort.
  • Losse accu: nooit meer een ‘dode’ camera.
  • Meer accessoires.

Minpuntje van elke ‘echte’ camera is dat je hem waarschijnlijk niet altijd bij je zult hebben en je telefoon wel.

EOS 2000D
Zoals gezegd is de EOS 2000D een instapmodel in het EOS-systeem. Zonder veel toeters en bellen maak je foto’s met een goede helderheid, kleuren en scherpte. Opnamen blinken uit in kwaliteit ook al zoom je ver in of wordt het licht iets minder. Puntjes waarbij een telefoon het toch vaak laat afweten. Ook is de autofocus bij gebruik van de optische oogzoeker veel sneller dan bij een telefoon en zo kun je bewegende voorwerpen, zoals spelende kinderen of sporters, beter volgen.

IMG_7085-klein IMG_7090-klein IMG_7093-stack-klein
IMG_7096-klein IMG_7102-klein IMG_7109-klein

Met de EOS 2000D kun je ook filmpjes opnemen in 1080p en als je de camera verbindt met je telefoon dankzij wifi en de gratis Camera Connect-app, dan kun je je foto’s ook snel delen via de social media.

Bediening
In het begin zal de bediening van een systeemcamera zoals de EOS 2000D enige verdieping in de handleiding vereisen, maar als je in de ‘Slimme Automaat’ werkt, dan blijft het draaien aan wieltjes en het instellen van menu’s tot een minimum beperkt. Wil je echt alles uit deze camera halen, dan is misschien het Handboek Canon EOS (klik hier) een interessant allesomvattend naslagwerk.

Samenvatting
De EOS 2000D loopt als nieuwe DSLR op geen enkel technologisch vlak voorop. Je zou hem op specificaties kunnen vergelijken met een camera als de EOS 550D uit 2010, maar dan voor de helft van de prijs (ca. 400 euro vs. 800 euro). Met die EOS 550D kon je echter destijds - en ook nu nog - prachtige foto’s maken en had je alle controle over je camera (zie review). En omdat een beginnende DSLR-systeemfotograaf anno 2018 niet meer nodig heeft dan wat de EOS 550 te bieden had, is de EOS 2000D dus een perfecte instapcamera met een prima prijs voor iedereen die betere foto’s wil gaan maken dan met een telefoon, maar geen budget heeft van boven de 500 euro. Moet je eerste ‘echte’ camera nog voordeliger zijn dan de EOS 2000D, overweeg dan eens de EOS 4000D. Nog meer basic, maar nog steeds een prima gereedschap om de fotokwaliteit van je telefoon op vele fronten te overtreffen.

Overpeinzing
We hebben zelf al eens gebrainstormd hoe de ideale instapcamera er uit zou moeten zien (blog) en een eenduidig antwoord is niet eenvoudig. Ons inziens is de EOS 2000D lekker simpel, maar had de camera een aanraakscherm mogen hebben en had het LCD-scherm beter de werkelijke belichting hebben mogen weergeven, zoals met je telefoon wel het geval is. Foto’s die er op de EOS 2000D goed uitzien, zijn op je computer vaak iets donkerder.

Productinformatie EOS 2000D: klik hier 
Productinformatie EOS 4000D: klik hier 
Vergelijking EOS 2000D/1300D/550D/100D/200D: klik hier (dpReview)

side-by-side-2000D-1300D-550D-100D-200D

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.