De ‘ALTIJD-NOOIT’-fotoregels

door pjcdhaeze op vrijdag 23 maart 2018

In mijn dagelijkse praktijk heb ik redelijk veel te maken met beginnende fotografen die overstappen van hun telefoon naar een ‘echte’ camera (zie blog). Ze willen natuurlijk allemaal betere foto’s gaan maken, zowel creatief als technisch. Op dat laatste punt zie je dat er soms nogal wat onzekerheid bestaat om met enige voorspelbaarheid een goed belichte en scherpe foto te maken. De vele mogelijkheden van een camera en het ondoorzichtige jargon van instellingen vormen daarbij een behoorlijk drempel.

Het goed uitleggen van cameratechniek en -instellingen is daarom een hele uitdaging, waarbij luisteren naar de ‘klant’ en maatwerk belangrijke aspecten zijn. Bij veel beginnerscursussen is dat gezien de korte duur en de vele deelnemers niet altijd mogelijk en daarom wordt vaak gewerkt met ‘one liners’, waarbij je bepaalde dingen ALTIJD moet doen en andere zaken absoluut NOOIT mogen. Ze lijken het fotoleven eenvoudiger te maken, maar zorgen soms ook voor verwarring. Een kleine opsomming:
• Fotografeer NOOIT in de groene stand
• Een goede fotograaf fotografeert ALTIJD in de M-stand
• Gebruik NOOIT de Auto ISO
• Fotografeer NOOIT met de automatische witbalans
• Zet de camera ALTIJD op AdobeRGB
• Fotografeer ALTIJD in RAW
• Zet de horizon ALTIJD op 1/3
• Zet het hoofdonderwerp ALTIJD uit het midden
Waarschijnlijk is het rijtje nog veel langer en zijn er nog veel meer do’s-and-don’ts.

Ik wil hier verder niet ingaan op de zin of onzin van bovenstaande regeltjes, maar wel aangeven dat ALTIJD en NOOIT niet bestaan in de wereld van fotografie. Zoals in de echte wereld is alles relatief. Soms is de M-stand handig en een andere keer de A-stand. Soms gebruik je Auto ISO en soms niet. Dus laat je niet onzeker maken door ‘one liners’. Je hoeft je echt niet te schamen als je het anders doet dan de ‘ALTIJD-NOOIT’-fotoregels. Vertrouw in eerste instantie op de automatiek van steeds ‘slimmer’ wordende camera’s, want dat doe je ook als je met je telefoon fotografeert. Dan ben je ook niet voortdurend aan wieltjes aan het draaien, zie je zelden ingewikkelde getalletjes en maak je toch goede foto’s.
En mislukt een foto desondanks toch, probeer dan te achterhalen waarom dat zo is en bij te sturen met een eigen handmatige correctie van belichting (belichtingscompensatie) of scherpstelling (enkel AF-punt of continue AF). Besef daarbij dat voor een goede foto zaken zoals voorbereiding, timing, kadrering en compositie minstens zo belangrijk zijn als helderheid, kleuren en scherpte. Dus focus niet teveel op je camera en instellingen, maar vooral op je onderwerp.

Weet jij nog meer do’s-and-don’ts en wat vind jij van? Laat het ons weten.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.