Hoewel steeds meer fotografen overstappen op een spiegelloze camera in het EOS R-systeem, zijn nog veel fotografen dik tevreden met hun digitale spiegelreflexcamera van Canon (EOS D-systeem). Deze groep krijgt nu de gelegenheid om voor aantrekkelijke prijzen te upgraden naar ‘betere’ DSLR-camera’s, -lenzen en -accessoires die in grote getalen door overstappers ingeruild worden. Een kort overzicht.
Tweedehands
Het kopen van tweedehands fotoapparatuur stelt je in staat om voor minder geld toch duurdere camera’s en lenzen in bezit te krijgen. Bij normaal gebruik is een camera van vier of vijf jaar oud, nog in prima conditie en kun je er nog met veel plezier jaren mee fotograferen. Zeker voor lenzen is dat het geval. Je kunt helaas aan de buitenkant van een camera of lens niet zien hoe de staat van de binnenkant is en daarom zijn veel aspirant-kopers toch huiverig om tweedehands aan te schaffen.
Jouw ervaringen Heb jij goede ervaringen met het kopen van tweedehands fotoapparatuur en heb jij nog tips waar je op moet letten, laat het dan weten. Stuur een mailtje (klik hier) en ik deel het via dit artikel. |
Met garantie
De terughoudendheid om een tweedehands camera of lens te kopen, wordt minder als je de fotoapparatuur bij een aanbieder koopt die garantie geeft. Vaak betaal je daarom iets meer dan direct van een particulier, maar de fotoapparatuur is vaak nagekeken en je kunt garantie krijgen tot wel 12 maanden. Je kunt dergelijke apparatuur kopen bij speciale occasion-sites of bij de bekende retailers in de sectie Tweedehands. Hieronder een paar voorbeelden.
Andere aanbieders Weet jij nog andere betrouwbare site om tweedehands fotoapparatuur te kopen, laat het dan even weten (klik hier). Dan vul ik bovenstaand overzichtje daarmee aan. |
Particulier
Vind je vooral de prijs belangrijk en durf je een ‘gokje te wagen’, dan kun je terecht op openbare koop/verkoop-sites. Marktplaats en Facebook zijn natuurlijk bekende platformen, maar je kunt bijvoorbeeld ook eens kijken op Fotoapparatuur.nl.
Voorbeeld camera
Stel dat je nu met een EOS 6D (2012) fotografeert, maar je wilt een beter AF-systeem voor actie en sport, kijk dan eens naar een EOS 5D mark III. Bij een retailer betaal je dan tussen de 600 en 700 euro. Of je wilt gewoon upgraden naar de EOS 6D mark II, dan vind je dit model voor tussen de 700 en 900 euro.
En als je bijvoorbeeld al jaren met een EOS 70D of EOS 80D fotografeert, dan kun je voor deze prijzen dus ook overstappen van APS-C naar de genoemde full-frame camera’s. Let wel dat je dan je EF-S lenzen niet meer kunt gebruiken. Een EF 24-105mm f/4L IS kun je tweedehands voor rond de 400 euro vinden.
Zelf beoordelen Als je een tweedehands camera of lens aanschaft, dan is het raadzaam om vooraf het betreffende product in de hand te hebben gehad en zelf in werking te hebben gezien. Koop je online, zorg dan dat je retourgarantie hebt. |
Voorbeeld lenzen
Ben je helemaal tevreden met je camera, dan zou je ook eens kunnen gaan kijken naar de kwaliteit van L-lenzen (EF). Voor portretten een EF 85mm f/1.2L II voor rond de 800 euro. Voor wildlife- of vogelfotografie een EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS voor diezelfde prijs. En voor minder dan die 800 euro zet je een EF 16-35mm f/2.8L II op je full-frame EOS voor wijdse landschappen.
Voorbeeld accessoires
Met camera’s en lenzen uit het EOS D-systeem komen ook veel accessoires terug op de markt. Wil je een batterijgrip (BG-E20) op je EOS 5D mark IV, dan koop je die al voor minder dan 100 euro. Of een EF 2x II extender voor rond de 200 euro.
Topmodel EOS 5D mark IV of EOS 1DX mark II Als je het beste van het beste zoekt in het EOS D-systeem, dan is de EOS 5D mark IV nog steeds een voortreffelijke keuze. Voor tussen de 800 en 1200 euro koop je een tweedehands exemplaar met garantie. Nieuw heeft deze camera destijds meer dan 4000 euro gekost! Of je wilt echt een snelle topcamera, dan zou je eens kunnen kijken naar een EOS 1DX mark II. Die wordt net als de EOS 5D mark IV aangeboden van 800 tot 1200 euro (ooit 6400 euro!). Let wel op dat deze modellen vaak gebruikt zijn door professionals en daardoor duidelijke gebruikssporen kunnen hebben en veel clicks. Enthousiaste vrijetijdsfotograaf kunnen er echter nog jaren plezier van hebben. |
|
Samenvatting
Als je tevreden bent met je ‘oudere’ EOS DSLR-camera en EF(s)-lenzen, dan is upgraden natuurlijk helemaal niet nodig en kun je nog jaren veel plezier hebben van je huidige fotoapparatuur. Als je echter eens een leuke financiële meevaller hebt en je wilt toch eens overstappen naar een betere camera of lens in het EOS D-systeem, ga dan eens lekker rondneuzen in de tweedehands fotoapparatuur. Nu is het de perfecte tijd. Wie weet kom je nog een leuk ‘koopje’ tegen.