EOS Extra | Bestandsnaam wijzigen

Pieter Dhaeze dinsdag 13 augustus 2024

Als je op je computer in Verkenner of Finder naar de bestandsnaam kijkt van de foto’s gemaakt met je EOS-camera, dan is de kans groot dat het bestandsnummer voorafgegaan wordt door IMG_. De drie letters staan voor IMaGe en het liggend streepje scheidt deze letters van het viercijferige bestandsnummer, dus IMG_1234.

Bij de meeste EOS-modellen is die IMG een vast gegeven, maar in het hogere camerasegment kun je de eerste vier karakters van je foto’s aanpassen met de menu-optie Bestandsnaam. Zo kun je meteen aan de bestandsnaam zien met welke camera de foto gemaakt is of wie de fotograaf is. In dit artikel een korte uitleg.

img-bestand YT

Modellen met de menu-optie Bestandnaam
EOS 7D mark II, EOS 5D mark III, EOS 5D mark IV, EOS 1DX-serie, EOS R, EOS R1, EOS R3, EOS R5, EOS R5 mark II, EOS R6, EOS R6 mark II, EOS R7. Weet jij nog een model waarop de menu-optie beschikbaar is, laat het me dan weten, dan vul ik dit lijstje aan (klik
hier). Om te kijken of jouw EOS over de menu-optie Bestandsnaam beschikt, is het handig op dat via Ctrl/Cmd-F te doen in de PDF-handleiding (klik hier).

Bestandsnaam
De optie Bestandsnaam vind je op je EOS in het gele hoofdmenu Camera-instellingen, waarschijnlijk onder de eerste tab. De werking is redelijk eenvoudig. Als je de optie Bestandsnaam gekozen hebt en ke drukt op SET, dan zie je de actuele bestandsnaam. Druk je dan weer op SET, dan zie je dat je drie keuzes hebt:
1. Vooringestelde code
2. Vier karakters naar keuze (hoofdletters, cijfers en liggend streepje)
3. Drie karakters + het vierde karakter is de ingestelde Beeldkwaliteit

1. De vooringestelde code kun je niet veranderen en is door Canon gekoppeld aan jouw camera. Gebruik je deze code als bestandsnaam, dan kun je jouw foto’s redelijk goed terugvinden bij massaopslag met andere fotografen en camera’s.

bestandsnaam01

2. De vrije keuze van vier karakters kun je op veel manieren voor jezelf definiëren. Ik gebruik hiervoor het cameramodel gevolgd door mijn voorletter en liggend streepje. Zo zie ik in Verkenner heel snel het verschil tussen de foto’s gemaakt met mijn EOS R6 (R6P_1234) en mijn EOS R7 (R7P_1234). Ik zou ook R6PD hebben kunnen gebruiken, maar persoonlijk vind ik een liggend streepje tussen de bestandsnaam en de bestandsnummering handig om 0001 tot 9999 snel te kunnen onderscheiden, zijnde R6P_1234 vs R6PD1234. Als je maar één camera gebruikt zou je ook alleen je initialen kunnen gebruiken als persoonlijke bestandsnaam, in mijn geval PDH_1234. Genoeg mogelijkheden dus.

bestandsnaam02

3. De derde optie verbindt een zelf te kiezen bestandsnaam van drie karakters met het vierde karakter, zijnde de Beeldkwaliteit zoals je die instelt op je camera:
L: Large JPG, RAW en HEIF
M: Medium JPG, M-RAW
S: Small JPG, S-RAW
T: Small2 JPG
C: CRAW
Dus dat kan zoiets worden als PDHL1234 (hoogste kwaliteit RAW of JPEG) of PDHC1234 (CRAW). Persoonlijk vind ik het nogal verwarrend, waarbij opgemerkt moet worden dat mijn camera’s áltijd in de hoogste kwaliteit (RAW/JPEG) ingesteld staan, dus de bestandsnaam altijd op een L zou eindigen.

Optie 2 en 3 kun je dus zelf definiëren en dat doe je via de menu-opties Wijzig gebruikersinstelling 1 en Wijzig gebruikersinstelling 2. Nadat je een eigen gebruikersinstellingen hebt gedaan, moet je deze nog instellen via de optie Bestandsnaam om die eigen naam ook daadwerkelijk te activeren.

AdobeRGB
Als je de kleurruimte van de camera op AdobeRGB zet, dan wordt het eerste karakter van de bestandsnaam vervangen door een liggend streepje. Ook als je zelf een bestandsnaam gekozen hebt, dus _6P_1234 in plaats van R6P_1234. Als je in Verkenner of Finder op bestandsnaam sorteert, dan staat dit streepje bovenaan in een ‘A-Z’-sortering. Fotografeer je in RAW, dan kies je de kleurruimte bij exporteren en kun je kleurruimte van de camera op sRGB laten staan om zo de gehele bestandsnaam te behouden.

Samenvatting
Als je camera over de optie Bestandsnaam beschikt, dan is het misschien handig om eens na te denken over een persoonlijke code als eerste drie of vier karakters van de bestandnamen die je camera genereert. Zo kun je foto’s van verschillende camera’s op je eigen computer snel onderscheiden of je hebt bij een fotoclub snel overzicht van wie welke foto afkomstig is. Succes.

Accu-merk

Welk merk accu gebruik je in je EOS?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.