EOS Extra | Camera resetten

Pieter Dhaeze maandag 05 augustus 2024

Laatst kreeg ik een vraag van een lezer dat hij op een ‘regenachtige zondagmiddag’ de handleiding van zijn camera ter hand genomen had om onbekende opties te ontdekken (artikel, video), maar dat hij daarna bepaalde instellingen niet meer kon doen omdat ze grijs (niet actief) waren. Help!! In dit artikel sta ik daarom even stil bij het resetten van de camera om alle standaardinstellingen te herstellen.

Grijze menu-opties visual v2

Grijze menu-opties
Camera’s krijgen steeds meer mogelijkheden, maar worden daardoor ook steeds complexer. Bepaalde functies zijn alleen bij specifieke instellingen of bepaalde lenzen mogelijk. Hoe de samenhang tussen al die facetten is, verschilt van camera tot camera en dan ook nog verschillend in combinatie met de lens op de camera. Zelfs in het EOS R-systeem zijn er verschillen wat met wat verband heeft en ook welke RF-lens je gebruikt. Een grijze menu-optie kan dus behoorlijk onverwacht verschijnen en menu-opties kunnen zelfs zo maar ineens verdwenen zijn.

Camera resetten op een EOS R7
Camera resetten EOS R7

Camera resetten
Als je op een bepaald moment het overzicht kwijt bent van alle camera-instellingen en er zijn belangrijke menu-opties die niet meer actief, dan rest er maar één oplossing: de camera resetten. Een dergelijke herstelprocedure verschilt bij modellen in het EOS D-systeem en in het EOS R-systeem en soms zelfs nog per model. Een goed begin is daarom de PDF-handleiding (video). Ga daarin op zoek naar ‘Wis alle camera-instellingen’ of naar ‘Camera resetten’. Beperk een zoekopdracht in de PDF met Ctrl/Cmd-F tot ‘wissen’ of ‘reset’/’resetten’, zodat je alle herstelmogelijkheden van de camera terugvindt in de handleiding.

Je kunt ook de camera ter hand nemen en in het gele menu Camera-instellingen op zoek gaan naar een optie waarmee je een reset kunt uitvoeren, zijnde Wis alle camera instellingen of Camera resetten.

Niet opslaan
Behoudens bij enkele professionele EOS modellen is het helaas niet mogelijk om álle instellingen van de camera als back-up bestand op een geheugenkaart op te slaan, zodat je na een sessie met sterk afwijkende instellingen deze back-up kunt oproepen om de camera zo weer in de jouw bekende status te brengen. Je zou je instellingen dan ook kunnen delen met andere fotografen.

Basis-instellingen en Overig
Als je EOS-camera over een resetfunctie beschikt, dan kun je daarmee in ieder geval de basis-instellingen van alle menu’s herstellen, wat in veel gevallen voldoende is. Soms kun je in de betreffende menu’s ook nog apart de Communicatie-instellingen of de Persoonlijke instellingen wissen.

Bij de laatste nieuwe EOS-modellen bestaat de menu-optie Camera resetten uit twee submenu’s: Basis-instellingen en Overig. De eerste herstelt dus de menu-instellingen en onder Overig heeft Canon alle andere reset-opties van de camera verzameld, zoals (EOS R7):

  • Snel instellen weergave
  • Opname-infoscherm
  • Communicatie instellingen
  • Aangepaste opname modus
  • Copyright-informatie
  • Aangepaste bediening

Samenvatting
Je zult je camera niet elke dag hoeven resetten, maar is dat moment toch aangebroken, dan beschikken de meeste EOS-camera’s over een dergelijke functionaliteit en kun je met een ‘schone’ camera je menu-opties en andere instellingen opnieuw personaliseren. Succes!

Accu-merk

Welk merk accu gebruik je in je EOS?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.