Review RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS

Pieter Dhaeze vrijdag 17 november 2023

Bij de EOS R8 wordt de RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS als kitlens verkocht, maar je kunt hem ook los kopen voor je full-frame camera in het EOS R-systeem. Ik heb het ‘lensje’ een weekje op bezoek gehad. Mijn ervaringen.

Kitlens
Met een camera zonder lens kun je moeilijk foto’s maken. Dus als je overstapt naar een nieuw camerasysteem en je hebt nog geen compatibele lenzen, dan is het handig dat je bij de nieuwe body ook meteen een passende lens aanschaft. Fabrikanten spelen hierop in door een camera plús lens in één doos aan te bieden. De lens in zo’n doos wordt de ‘kitlens’ genoemd.

EOS R6 - RF 24-50mm RF24-50mm standen

De kitlens is dus bedoeld voor een eerste kennismaking met je nieuwe camera. Hij is vaak van gemiddelde kwaliteit, zodat de totale ‘kit’ niet te duur wordt. Waarschijnlijk zul je deze ‘standaard’-lens daarom binnen een jaar vervangen door een lens met betere specificaties.

Kit of los?
Als je de EOS R8 als losse body koopt, dan kost ie ongeveer 1900 euro. Schaf je deze camera met de RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS als kit aan, dan is deze set maar 200 euro duurder cq.  de prijs van de lens. Als je de RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS echter los koopt, dan kost ie ruim 400 euro. ‘Kitlenzen’ worden dan ook zelden apart verkocht.

Algemene indruk
Als de lens in de ‘OFF’-stand staat dan is het een kleine en compacte lens, die je niet voelt in je fototas en ook weinig gewicht toevoegt aan de body van je camera. Ideaal om mee rond te lopen en letterlijk je eerste stappen te maken met je nieuwe camera. Bij 24mm ‘schiet’ je een landschap, bij 35mm een onderwerp met context en bij 50mm een halfbody portret. Dus heel flexibel in te zetten.

portfolio rf 24-50mm

De RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS is bedoeld voor een camera met een full-frame sensor en is vervaardigd van kunststof. Ze voelt toch redelijk degelijk aan. Dat de vatting niet van metaal is, zal de beginnende fotograaf niet opvallen. Als je de lens op de camera zet en je zet deze aan, dan zie je op het lcd-scherm het verzoek om de lens in de opname-positie te zetten door aan de zoomring te draaien. De lens wordt dan bij 24mm 2x zo lang en trekt zich weer iets in als gezoomd wordt naar 50mm. De eerste keer doet dit wat vreemd aan, maar dat went snel. Wat een langere gewenning vraagt is dat de zoomring en de controlring smal zijn en dicht tegen elkaar aan zitten. Als je een functie toegekend hebt aan de controlring, dan kan het zijn dat je bij het draaien ervan ook de zoomring meedraait. Omgekeerd hetzelfde: als je wilt zoomen kun je abusievelijk ook de controlring verdraaien. De controlring maakt geen klik-geluid, dus ongemerkt een instelling veranderen is niet denkbeeldig. Met enige moeite kun je wel de overgang tussen de twee ringen voelen, maar dat vraagt aandacht. Behalve de twee ringen bevat de lens ook nog twee schakelaars. Een voor het aan/uit-zetten van de beeldstabilisatie en een voor de keuze AF/Controlring/MF. Als beginnende fotograaf zou ik die op AF laten staan. De controlring heeft dan geen functie en je kunt zoomen zonder dat toevallig een instelling verandert.

De lichtsterkte is niet geweldig groot: f/4.5 bij 24mm naar f/6.3 bij 50mm. Bij 35mm zit het maximaal diafragma al op f/5.6. Als je buiten op reportage bent, op vakantie of dagje uit, dan is dat geen probleem, maar als je binnen bij minder licht gaat fotograferen, dan kan de ISO snel oplopen.

Prestaties
De RF 24-50mm stelt redelijk vlot scherp zonder storend geluid. De kortste scherpstelafstand bij f=50mm is ongeveer 35 cm en je hebt dan een vergroting van 1:5. Een onderwerp van ca. 16cm is dan beeldvullend. Niet geschikt voor trouwringen of insecten, maar wel prima voor food of bloemen.

Omdat de EOS R8 niet over interne beeldstabilisatie (IBIS) beschikt, is de beeldstabilisatie van de RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS een zeer welkome optie. Bij 50mm kan ik vanuit een stabiele houding bij 1/10s met 90% zekerheid een scherpe foto maken van een stilstaand voorwerp. Dat is ruim drie stops langer dan de t=1/(2*f) voorschrijft. Dus prima resultaat.

testcase

De beeldkwaliteit leunt behoorlijk op digitale beeldcorrecties, maar dat is gezien het resultaat daarvan, helemaal niet slecht. De centrumscherpte is prima bij maximale lensopening en wordt iets beter als je het diafragma een stopje knijpt. De hoeken zijn iets minder scherp.

RAW zonder beeldcorrectie in Lightroom. Links bij 24mm en rechts bij 50mm.
RF24-50mm@24mm zonder profiel-klein RF24-50mm@50mm zonder profiel-klein

Omdat het beeld digitaal gecorrigeerd is, is de vervorming nihil en is ook vignettering minimaal. Chromatische aberratie is nagenoeg afwezig. Qua bokeh is de lens zoals verwacht geen hoogvlieger (veel 'cat's eyes'), maar kom je van een telefoon met ‘portretmodus’, dan zal de onscherpte van voor- en achtergrond in positieve zin je aandacht vragen.

bokeh-sterstralen

De RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS zal de gevorderde fotograaf misschien de wenkbrauwen doen fronsen, maar kijk je puur naar de foto’s die je met dit kitlensje kunt maken, dan is er niet zo veel mis mee.

Samenvatting
Als je ooit gefotografeerd hebt met EF-S 18-55mm van de eerste generatie (2003), dan leek het alsof er een ‘speelgoed’-lensje op je camera zat. Het kitlensje ‘rammelde’ een beetje, knopjes en ringen hadden speling en de autofocus ratelde als een mitrailleur. En de beeldkwaliteit had ook de nodige ‘verbeterpuntjes’.

kitlens-2003-2023

Anno 2023 is dat letterlijk – verleden tijd – en de RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS is daar het bewijs van. Gewoon een prima kitlens om kennis te maken met je nieuwe spiegelloze full-frame camera: compact, prima beeldkwaliteit, stil en kleine meerprijs met de body. Maar dan wel op de EOS R8 of RP. Op modellen hoger in het segment zoals de EOS R6 (II) of EOS R en natuurlijk de EOS R5 kies je voor een andere standaardzoomlens, zoals de RF 24-105mm f/4L IS (review).

Zou ik de RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS los kopen voor ruim 400 euro? Dat betwijfel ik, want als budget een beperkende factor is, dan vind ik persoonlijk de RF 24-105mm f/4-7.1 IS (ca. 450 euro) een veel interessantere keuze (review). Je kunt er ruim 2x zo ver mee inzoomen en je kunt tevens meer close-up werken. Wat mij betreft zou dat ook een goede kitlens kunnen zijn bij de EOS R8.

Meer info en specificaties: klik hier.

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.