Exact drie jaar na de introductie van de EOS 5D - de eerste betaalbare digitale volbeeld spiegelreflexcamera in een compacte behuizing - kondigt Canon in september 2008 zijn opvolger aan: de EOS 5D MarkII. De specificaties en prestaties zijn overweldigend. Dat is echter ook zijn prijskaartje van ruim 2000 euro voor alleen de body en dus een camera voor de 'happy few' en de professional. Toch besteden we op EOSzine kort aandacht aan deze wondermachine, want over een jaar zullen waarschijnlijk ook goedkopere EOS-camera's over de technologieën en functionaliteit van de 5D MarkII beschikken.
Verschillen 5D en 5D MarkII
Als we alle verschilpunten tussen de 5D MarkII en zijn voorganger willen bespreken, dan kunnen we er een hele website mee volschrijven en dat is iets teveel van het goede. Wil je de verschillen toch op een rijtje hebben, kijk dan eens op dpReview (
EOS 5D |
EOS 5D MarkII) of op The Digital Picture (
EOS 5D |
EOS 5D MarkII) de moeite waard.
Highlights
In deze korte bespreking staan we stil bij twee aspecten die de EOS 5D MarkII uniek maken: de combinatie lcd-scherm, Live View en HDMI-uitgang en de DIGIC IV processor.
Lcd-scherm
Hoewel we zelf nooit gedacht hadden dat de kwaliteit van het lcd-scherm een doorslaggevend criterium zou zijn in de keuze van een camera, dan is dat bij de EOS 5D MarkII toch het geval. Met zijn VGA-resolutie (640x480x3= 912600 pixels) heeft ze een 4x zo hoge resolutie als bijvoorbeeld een 1D MarkIII of 400D en dat staat garant voor een briljante en scherpe weergave. Als je dat combineert met een zeer praktische Live View, desgewenst gekoppeld via HDMI aan een HD-tv of met Remote Capture aan een monitor, dan kun je je onderwerp tot op de pixel nauwkeurig kaderen en heel verfijnd belichting en scherpte(diepte) regelen. Je zoekerbeeld haarscherp op een 40" Full-HD lcd-televisie of 24" breedbeeldmonitor: hoe mooi kan fotografie zijn. Maar niet alleen met de genoemde opties heb je 100% grip op je onderwerp, ook de 'gewone' oogzoeker is van ongekende kwaliteit met een enorm ruim en helder kijkkader. En met een Eg-D matglas met raster (optioneel) staat de horizon van elke landschapsfoto recht en heb je bij architectuurfotografie alle lijnen onder controle.
DIGIC IV
De technische achtergrond van DIGIC IV, de nieuwe processor van de EOS 5D MarkII, laten we hier achterwege. Belangrijker is wat je er als fotograaf in de praktijk van merkt. De DIGIC IV zorgt ervoor dat de camera bijzonder alert is en je als fotograaf NOOIT hoeft te wachten. Met een motordrive van bijna 4 fps, pompt de processor RAW-bestanden van 25 MB met een snelheid van 100MB/s naar de buffer en daar heeft de 1D MarkII twee DIGIC's III voor nodig (10 fps van 10 MB). Bovendien is het dankzij de DIGIC IV mogelijk om een hoge resolutie van 21 Mp te combineren met ruisarme beelden bij ISO 6400. Een tot op het moment van introductie ongeëvenaarde prestatie. Mede door het gebruik van 14-bits RAW zijn kleurgradaties zeer genuanceerd en is het dynamisch bereik erg groot. Kortom: met de juiste lenzen, maak je met de EOS 5D MarkII vlekkeloze opnamen.
HD-film
De EOS 5D MarkII is de eerste spiegelreflexcamera waarmee je kunt filmen op High Definition 1080p en 30fps en benadert daarmee de kwaliteit van professionele filmcamera's. Meer over filmen met spiegelreflex is te lezen in de Classroom op deze site.
€ 3250,- Voor dat bedrag kun je in het hoogseizoen drie weken met je gezin op vakantie óf heb je drie jaar plezier van een 5D MarkII met een EF 24-105mm 4L IS (restwaarde nog 1000 euro). Het eeuwige dillema van 'fun or function'. |
Conclusie
De 5D MarkII maakt al zijn beloften waar. We werken er in april 2009 een paar maanden mee en onze 1D MarkIII, toch ook een briljante camera, komt alleen uit de fototas voor snelle actie. De combinatie van een hoge beeldkwaliteit én hoge resolutie aangevuld met een weergaloos lcd-scherm en vlotte en eenvoudige bediening zorgen ervoor dat je verliefd wordt op de 5D MarkII. Heb je bovendien de HD-film kwaliteiten eenmaal geproefd, dan ben je, ondanks enkele verbeterpunten op dat gebied (firmware updates), helemaal verkocht.
Om alles uit de 5D MarkII te halen moet je overigens wel investeren in je hardware. Al je lenzen moeten L-objectieven zijn, de geheugenkaartjes moeten minimaal 4GB en UDMA zijn en ook een snelle kaartlezer (FireWire 800, USB3), een stevige computer en een paar extra externe vaste schijven zijn welkome accessoires. Beschik je niet over een dergelijk ruim budget, niet getreurd, want over een paar jaar kunnen we waarschijnlijk in goedkopere EOS-modellen allemaal genieten van deze fantastische specificaties.