Op de Photokina van 2012 werd door Canon met een zeker elan Project 1709 aangekondigd: een eigen platform om foto’s te archiveren, te bekijken en te delen. Twee jaar later (juni 2014) kreeg dit beta project zijn definitieve naam en werd het geïntroduceerd voor het grote publiek: irista (altijd met een kleine letter).
Hernieuwde kennismaking
In de beginperiode van Project 1709 en ook nog van irista, was het duidelijk zoeken naar vorm en functionaliteit van het platform. Hoewel we in een review van irista begin 2015 (klik hier) wel de potentie zagen van deze nieuwe clouddienst, hadden we toch nog een behoorlijk wensenlijstje en zijn we het als EOSzine eerlijk gezegd enigszins uit het oog verloren.
Canon is echter onverdroten doorgegaan met de ontwikkeling en nu we in het najaar van 2017 hernieuwd kennismaken met irista, zien we dat de structuur en interface op de schop gegaan zijn en de functionaliteit en gebruikersvriendelijkheid behoorlijk verbeterd zijn, zoals:
- Aanmelden gaat goed en snel
- Gratis apps in App Store en Google Play voor smartphone en tablet
- Foto’s en video komen na upload (van computer, tablet of telefoon) direct op je tijdlijn
- Alle uploads krijgen automatisch één of meerdere tags (trefwoorden)
- Relevantie trefwoorden is 80%
- Opname-instellingen kunnen worden ingezien (geen locatie)
- Eenvoudig foto’s delen
- Eenvoudig albums maken en delen
- 15 GB gratis opslagruimte
- Plug-in voor Lightroom
- Veel ondersteunde bestandsformaten, waaronder CR2 (RAW) en MP4/MOV (video)
- Goede kleurweergave sRGB en AdobeRGB
- Ondersteuning via http://support.irista.com/
Automatische tags
Een onderscheidende functionaliteit van irista is dat als foto’s worden geüpload ze inhoudelijk vergeleken worden met de beeldenbibliotheek van irista en op basis van overeenkomsten trefwoorden (tags) toekent aan de nieuwe foto’s. Een heel handige optie, die redelijk accuraat is, maar nog steeds handmatige controle nodig heeft. Bovendien kun je dan eigen trefwoorden toevoegen, zoals persoonsnamen, want helaas kun je in irista nog geen gezichtsherkenning activeren. Ook ziet irista geen trefwoorden die je zelf aan een foto hebt toegevoegd en wel in de exif aanwezig zijn.
Het terugzoeken op tags gaat heel snel. Helaas kan dat nog niet vanuit een overzicht van alle tags, zodat bij onbekendheid van een trefwoord of een tikfout foto’s toch onvindbaar blijven. Overigens geeft irista wel een kort overzichtje van veelgebruikte zoekopdrachten en van veelvoorkomende tags.
Kennismaking met irista en automatische tagging
|
Lightroom
Canon weet dat Lightroom door veel vrijetijdsfotografen gebruikt wordt en heeft daarom een plug-in ontwikkeld, zodat je rechtstreeks van Lightroom naar irista kunt uploaden. Die plug-in kun je downloaden vanuit het knopje van je account in irista en dan de optie Lighroom plug-in. Hoe je ze moet installeren lees je hier. Als je vervolgens Lightroom opent, dan zie je in de Bibliotheek linksonder het deelvenster Services met daarin het knopje irista. Daar kun je vervolgens foto’s en video op slepen en in het volgende venster kun je ze vervolgens exporteren naar irista.
Op een telefoon en tablet werkt irista vanuit een speciaal ontworpen app, maar op een desktop wordt de interface getoond in een algemene webbrowser, zoals Chrome, Explorer, Firefox of Safari. Dit kan van invloed zijn op de weergave van de foto’s en ook kans geven op kleine compatibiliteitsproblemen. Twijfel je aan de werking van irista, schakel dan eens over op een andere browser. |
Samenvatting
Na vijf jaar begint de clouddienst irista van Canon volwassen te worden. De functionaliteit en gebruikersvriendelijkheid is anno 2017 al behoorlijk goed geworden en de komende maanden zal dat alleen nog maar beter worden. Ga irista zelf proberen (klik hier) en meld al je problemen, verbeterpunten en wensen naar het irista-team, zodat ze deze dienst nog beter kunnen maken.