Er is mij gevraagd om een gastblog te schrijven voor EOSzine. Voor mij is dat een hele uitdaging, ik ben fotograaf en geen schrijver, maar ik heb besloten om het toch te doen.
Een gastblog schrijven zonder introductie vind ik niet echt beleefd, vandaar een korte introductie van wie ik ben. Mijn naam is Arjen Noord, geboren in 1976 en mijn hele leven al woonachtig in Zaandam. Ik ben begonnen met 'serieus' fotograferen in 2013. Vanaf dat moment is alles in sneltreinvaart gekomen en heb ik mezelf gespecialiseerd in landschapsfotografie.
Nu zullen jullie je afvragen, wat bedoelt hij met de titel ochtendfotograaf? Eigenlijk is het heel simpel. Ik ben een fotograaf die 's ochtends aan het werk is. Voor dag en dauw sta ik op om op de vooraf bepaalde locatie aanwezig te zijn en alle mogelijkheden van die locatie in me op te nemen. Op het moment dat het mooiste licht daar is, wil ik klaar zijn om me volledig te kunnen focussen op de belichtingen die ik maak.
Gaat dit een blog worden over technieken die ik gebruik om tot die ene foto te komen? Nee, absoluut niet. Techniek beheersing en camera beheersing is belangrijk, maar wat voor mij misschien nog wel belangrijker is, is dat ik de sfeer die ik ervaar en voel wil overbrengen in mijn foto's. Er is niets fijner dan het gevoel te hebben dat je alleen op de wereld bent om de zonsopkomst mee te maken in al zijn facetten.
Is er een specifieke reden dat ik in principe alleen 's ochtends fotografeer? Die is er zeker. Mensen zijn van nature middag en avondmensen. 's Ochtends zal je niet zoveel menselijke activiteit waarnemen die een compositie kunnen verstoren. Dat is een reden. Een andere reden is dat aan het begin van de ochtend meestal de mooiste omstandigheden daar zijn.
De dagelijkse gang in temperatuur, verschil tussen dag en nacht, bewolking en windsnelheid zijn meestal ideaal rond zonsopkomst. Een warme dag gevolgd door een koude heldere nacht met genoeg vocht in de lucht geeft een sprookjesachtige wereld. Dat zijn voor mij de momenten die ik wil hebben voor het maken van een foto.
Een voorbeeld hiervan is Nieuwjaarsochtend jongstleden. Na om 3.00 uur 's nachts thuis te zijn gekomen van Oud en nieuw is Nieuwjaarsochtend een ochtend dat je het rustig aan doet. Maar als de vooruitzichten rond zonsopkomst dan zo ideaal zijn, dan moet de wekker worden gezet om die omstandigheden te benutten. Dat het dan een nachtje is geworden van 3 ½ uur is alleen maar erg als het op een grote teleurstelling uitdraait.
Om 7.00 uur 's ochtends zat ik dus in de auto richting Edam. Als je dan door de polder rijdt met de mist om je heen en al wat kleur in de lucht ziet, dan word ik lichtelijk nerveus. Om 8.45 uur komt de zon op en ruim daarvoor was ik al bezig om de belichting te krijgen zoals ik hem graag zou willen. Als je dan thuiskomt en de foto's gaat ontwikkelen in Lightroom dan komt dat tevreden gevoel om de hoek kijken. Het was het waard!
Het weer is voor mij dus heel erg belangrijk om een foto ochtend te plannen. Zijn de weersvooruitzichten geschikt voor het idee dat ik in mijn hoofd heb? Welke sfeer wil ik in mijn foto hebben? Is dat sprookjesachtig, wil ik sereniteit in mijn foto of wil ik juist een warmer sfeergevoel hebben? Alles hangt samen met de weersomstandigheden van die ene ochtend dat je op stap gaat. Ik zou zeggen, zet de wekker en ervaar het zelf.
Arjen Noord
www.arjennoord.nl