Filmen | Digitale beeldstabilisatie

door Pieter Dhaeze op woensdag 28 februari 2024

Als je een camera in het EOS R-systeem hebt, dan kun je daar ook prima mee filmen. Een belangrijk aspect bij video is dat het beeld niet trilt of schokt. Om dat te voorkomen kun je natuurlijk een statief of gimbal stabilisator gebruiken, maar dat is niet altijd even handig. Een videograaf kan daarom een beroep doen op Digitale beeldstabilisatie, DIS. In dit artikel kort wat dat betekent als je filmt met je EOS.

Digitale beeldstabilisatie
Bij beeldstabilisatie voor een foto, registreren de camera en de lens beweging van de fotograaf en compenseren dat met een tegenbeweging van respectievelijk sensor en/of lensgroepen. Dit wordt sensorstabilisatie (IBIS) en optische beeldstabilisatie (IS) genoemd.

Als je echter videobeeld (een opeenvolgende reeks van JPEG-foto’s) wil stabiliseren komt er nog een andere methode beschikbaar en dat is digitale beeldstabilisatie (Digitale IS, DIS), of beter videostabilisatie. Die werkt als volgt. De software analyseert het eerste en tweede frame. Zijn de kaders iets verschoven (trilling, beweging), dan worden de frames dienovereenkomstig verschoven. Vervolgens wordt het volgende frame vergeleken met het vorige frame en wordt weer dezelfde methode toegepast. Je kunt het een beetje vergelijken met het uitlijnen van lagen bij het monteren van een focus stack.

Voorbeeldfoto-4K-DIS

Omdat kaders van opeenvolgende frames steeds iets verschoven zijn, zal de software het venster waarin de frames staan iets verkleinen, maar de resolutie (4K of 1080p) hetzelfde laten. Als je de digitale beeldstabilisatie activeert, zul je zien dat het beeldkader krapper is alsof je bent ingezoomd.

Menu Digitale IS

Op de meeste EOS R-modellen kun je de menu-optie Digitale IS instellen als de camera in de videomodus staat. Digitale beeldstabilisatie heeft geen effect als je fotografeert. Er zijn drie standen: Uit, Aan en Vergroot. Bij de stand Aan zie je inderdaad een iets krapper kader. Bij de IS-modus Vergroot wordt het kader flink kleiner. Digitale beeldstabilisatie werkt het beste bij kortere brandpunten (<50mm). Dus prima als je rondloopt op reportage en zeer geschikt voor vloggen. Bij langere brandpunten is Digitale IS minder effectief en kan het beeld ook verspringen. Dan is een gimbal of statief een betere vorm van stabilisatie (DIS: Uit). Ook kan de beeldscherpte iets afnemen bij gebruik van Digitale IS.

Samenvatting
Dankzij Digitale beeldstabilisatie ca. videostabilisatie kun je uit de hand vloeiende beelden filmen zonder storende schokken en trilling. Minderpuntjes daarbij zijn een krapper beeldkader en iets afnemende scherpte.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.