Een smartphone (kleine sensor) heb je altijd op zak om snel leuke kiekjes mee te maken. Je hebt echter altijd een grote scherptediepte en bij weinig licht wordt de beeldkwaliteit zeer bedenkelijk. Met een spiegelreflex (grote sensor) kun je spelen met een kleine scherptediepte en blijven de foto’s tot hoge ISO’s goed bruikbaar, maar dan heb je wel iets mee te sjouwen. De PowerShot G-serie is altijd een mooi compromis tussen draagbaarheid en beeldkwaliteit, zeker nu Canon de PowerShot G7 X geïntroduceerd heeft: een compactcamera (met vaste lichtsterke lens) met een relatief grote 1”-sensor, RAW en 1080p 60fps.Sensorformaat
Voordat de specifieke kwaliteiten van de PowerShot G7 X aan de orde komen, staan we eerst even stil bij het fenomeen ‘large sensor compact’. Want dit is de categorie waar deze camera toe behoort. Bij een ‘gewone’ compactcamera zoals de PowerShot G16 is de sensor ongeveer 8 bij 6 mm groot (type 1/1.7”). Dit kleine formaat zorgt voor een grote scherptediepte en voor meer ruis bij hoge ISO’s. Een EOS 70D heeft een grote APS- C sensor van 22 bij 15 mm en dat geeft een hogere beeldkwaliteit bij weinig licht en de mogelijkheid om met kleine scherptedieptes te werken. Nu bestaat al langer het idee om het kleine ontwerp van een compactcamera te combineren met een grote sensor, maar daarbij stuit je op het fysieke probleem dat een grote sensor om een grote lens vraagt en dat doet dus direct afbreuk aan de doelstelling van de compactheid. Bij de ontwikkeling van de PowerShot G7 X is Canon daarom op zoek gegaan naar een evenwicht tussen compactheid en sensorformaat en is daarbij uitgekomen op de zogeheten 1-inch sensor van ongeveer 13 bij 9 mm. Dat is maar 35% van het oppervlak van een APS-C sensor, maar wel 2 ½ keer zo groot als de sensor van een PowerShot G16. Dus een camera die in je jaszak of handtasje past, die bij weinig licht toch ruisvrije foto’s maakt en waarbij je tevens kunt spelen met de scherptediepte.
Wat de beeldkarakteristieken (bokeh, scherptediepte, ruis en dynamisch bereik) zijn van de verschillende sensorformaten, zullen we binnenkort behandelen in een apart artikel.
Ontwerp en bediening
De PowerShot G7 X is als ‘large sensor compact’ dus een bijzondere camera, gericht op de serieuze vrijetijdsfotograaf en zelfs de professional om zonder grote fototas in veel (licht) situaties toch tot een onderscheidende beeldkwaliteit (ruis en scherptediepte) te komen. Die ‘pro’-aspiraties zie je ook terug in de lens van deze camera, die met een zoombereik van 24 tot 100mm een maximale lichtsterkte heeft van f/1.8 naar f/2.8. Zo’n lens past niet volledig in de kleine behuizing van de G7 X, maar steekt in de OFF-stand niet ver uit. Ze zorgt wel voor wat extra gewicht, want ondanks dat de body behoorlijk kleiner is dan van de PowerShot G16, verschilt het gewicht van deze twee camera’s niet echt veel (G7 X: 100x63x40mm en 302g. G16: 105x75x40mm en 354g). Met de afmetingen en de lens heb je het ontwerp van de PowerShot G7 X eigenlijk al getypeerd, want zo op het eerste gezicht is het een standaard compactcamera met een prachtig afgewerkte en duurzame behuizing. Het is even wennen aan de grip, maar het duimhoudertje zorgt samen met de middelvinger voor voldoende houvast. Enige aandachtspunt bij het vastpakken van de camera is dat je niet toevallig het lcd-scherm raakt en daarmee onbewust een instelling of AF-punt wijzigt.
Aan de achterzijde valt wel het lcd-scherm op dat kantelbaar is naar boven, zodat je vanaf heuphoogte video kunt opnemen en eenvoudig kikkerperspectief kunt toepassen. Hoewel het scherm alleen naar boven kantelt is vogelperspectief geen probleem. Je moet dan alleen de camera even omdraaien. De eerste keer is dat vreemd, maar het werkt prima. Het lcd-scherm is prima leesbaar - ook bij veel licht - dankzij de hoge helderheid en resolutie en de grote kijkhoek. Tevens is het scherm voorzien van een aanraakfunctionaliteit en dat is handig bij het instellen van menu’s, het terugkijken van foto’s en het flexibel kiezen van het scherpstelpunt.
De bediening is redelijk ‘straightforward’ met een programmakeuzewiel voor P, A, T, M, C (en enkele creatieve programma’s) en met een wiel voor de belichtingscompensatie. Met de ring rond de lens en met de multicontroller kun je vervolgens snel diafragma en sluitertijd instellen en alle menu’s benaderen. Hoewel de beeldkwaliteit het gebruik van Auto ISO toelaat, vinden we het toch een gemis dat er geen aparte ISO-knop aanwezig is op de PowerShot G7 X, zoals dat bij de G16 wel het geval is. Je zou deze ISO-functie toe kunnen kennen aan de lensring van de G7 X, maar dan moet je met het kleine instelwieltje achterop de camera gebruiken voor diafragma en sluitertijd en dat is een beetje ‘priegelig’.
Zoeker en flitsschoen Op de PowerShot G7 X ontbreken een oogzoeker en een flitsschoen. Dat lijkt een gemis, maar hoewel beide wel aanwezig zijn op onze PowerShot G16, hebben we deze in de praktijk nooit echt gebruikt. Een Speedlite op een compactcamera is namelijk ietwat grotesk en het lcd-scherm is zo goed dat je praktisch geen oogzoeker nodig hebt om te kaderen. |
Mogelijkheden
Tegenwoordig hebben digitale camera’s een ‘waslijst’ van mogelijkheden, maar voor de doelgroep van de PowerShot G7 X is het waarschijnlijk alleen maar belangrijk dat je een Av-, Tv- en M-stand hebt, een knop voor belichtingscompensatie, een flexibel scherpstelpunt en RAW. Daarmee heb je belichting, scherpte/scherptediepte, witbalans/kleuren, dynamisch bereik en ruisonderdrukking/verscherping volledig in eigen hand. Hierbij mogen we niet vergeten dat tegenwoordig ook video deel uitmaakt van het creatieve proces en dus Full HD 1080p/60 fps met handmatige belichting, focus peaking en touch focus pulling (zie clip) vermeldenswaard is. Natuurlijk beschikt de PowerShot G7 X over Wifi (clip PS SX60), NFC, HDR en veel in-camera Photoshop-filters, maar naast het nodige (deel)gemak en verhoging van het fun-gehalte, maak je daar in beginsel geen betere foto’s mee. Als serieuze foto- en video-optie moeten we hier wel nog het ingebouwde (drie stops) ND-filter vermelden, want met een kortste sluitertijd van ‘slechts’ 1/2000s en f/11 als kleinste diafragma is er soms teveel licht om een bepaalde opname te maken en kan het ND-filter uitkomst brengen.
Ben je geïnteresseerd in alle mogelijkheden van deze compacte alleskunner, kijk dan op de site van Canon (klik hier).
Prestaties
Hoewel de PowerShot G7 X zich met zijn 1”-sensor onderscheidt, is het zijn Digic6 processor die de prestaties van de camera bepaalt. Aanzetten, lichtmeten en scherpstellen gaat net zo snel als bij een EOS en met het wegschrijven van veel data naar een snelle geheugenkaart heeft dit rekenmonster geen enkel probleem. Dankzij die rekensnelheid is hij ook nog in staat om complexe ruisonderdrukking toe te passen en allerlei beeldoptimalisaties uit te voeren, zoals correctie van het dynamische bereik en van de schaduwen. Vooral die laatste geeft in JPEG een meer natuurlijke contrastverdeling bij landschapsopnamen met heldere luchten.
We merkten bij de grotere sensors van bijvoorbeeld de PowerShot G1 X mark II dat de snelheid van de contrastdetectie-AF niet vergelijkbaar was met die van de fasedetectie-AF bij een EOS. Bij de PowerShot G7 X is dat gelukkig een stuk beter en merk je nauwelijks iets van vertraging bij het scherpstellen. Ook niet in donkere omstandigheden, hoewel de autofocus dan wel de hulp inroept van een AF-hulplicht. Het volgen van bewegende voorwerpen lukt aardig en een reeksopname (4,4 fps met AF) van een naderende auto is in 80% tot 90% van de gevallen scherp. Enige punt van aandacht is de kortste scherpstelafstand van 40 cm als volledig ingezoomd is. We stonden voor close-ups van bloemen en insecten vaak net iets dichterbij en dan weigert de camera scherp te stellen. Ook de macro-stand verandert daar niet veel aan, tenzij je uitzoomt en dichterbij kunt komen. De vergroting is dan toereikend, maar niet heel indrukwekkend. Wil je dichtbij met deze camera, zet de camera op handmatig scherpstellen met uitvergroting van het AF-punt en met Focus peaking actief.
Over de beeldkwaliteit kunnen we kort zijn. Die is op 100% in Photoshop in JPEG bij hogere ISO’s (>400) volgens verwachting beter dan van de PowerShot G16 en kan tot ISO 3200 wedijveren met die van de EOS 70D. Opvallend is dat kleuren en contrastbereik bij het oplopen van de ISO vrijwel onveranderd blijven en dat het bij verkleinde weergave bij ISO 1600 haast niet mogelijk is verschil te zien tussen de beeldkwaliteit van de PowerShot G16, PowerShot G7 X en EOS 70D. Publiceer je maximaal op A4 of Full HD, dan is ruis bij hoge ISO's bij deze camera’s praktisch gesproken zelden storend aanwezig en alleen maar ‘interessant’ voor de pixelpeepers onder ons.
|
|
|
PowerShot G16 - verkleind naar 1800x1200 - ISO 1600 |
PowerShot G7X - verkleind naar 1800x1200 - ISO 1600 |
EOS 70D - verkleind naar 1800x1200 - ISO 1600 |
Die pixelpeepers kunnen ook blij zijn met de lens, die nauwelijks vervorming vertoont en over het hele zoomgebied een scherp beeld genereert, ook in de hoeken. Vignettering treedt niet op. Bij sommige groothoekopnamen met veel contrast is langs de rand van het kader wel enige chromatische aberratie te zien, echter meestal niet storend.
Accu In het overzicht van de prestaties hoort ook het uithoudingsvermogen van de accu. In de kleine behuizing van de PowerShot G7 X past maar een kleine accu, maar de capaciteit is voldoende om een hele dag ongestoord foto’s te maken. Veel filmen en flitsen verkort de bedrijfsduur en het is sowieso altijd verstandig om een extra accu (vol) bij de hand te hebben. |
Samenvatting
Als je op zoek bent naar een échte alles-in-een oplossing voor reportage- en documentairefotografie, dan is de PowerShot G7 X jouw camera! Hij past echt in je jaszak (of grote broekzak), is echt snel, maakt echt geen geluid, heeft echt goede beeldkwaliteit (bij hoge ISO) en je hebt echt geen fototasje, losse lensjes of andere accessoires meer nodig, zoals bij spiegelloze systeemcamera’s. Alleen met de PowerShot G7 X op zak kun je elk onderwerp de baas.
Zijn er nog verbeterpunten? Het lcd-scherm zou vari-angle mogen zijn, we zouden graag GPS met kompas ingebouwd zien (dus niet via smartphone) en een klein instelwiel op de voorzijde met een iets betere grip zouden ergonomie en bediening ten goede komen. Maar al die wensen zijn ‘nice to have’ en zeker geen dealbreakers voor deze prachtige reportagecamera.