De dynamiek van het fotogenieke Shanghai!

door pjcdhaeze op zondag 15 juni 2014

In Shanghai fotograferen is voor mij telkens weer een hoogtepunt! Na mijn eerste bezoek aan de stad in 2005 wilde ik eigenlijk verhuizen. Dat is er niet van gekomen omdat ik economisch vervlochten ben met Beijing dat veel moois biedt op het gebied van authentieke Chinese cultuur. Maar ondanks dat ik daar niet uitgefotogafeerd raak, vind ik Shanghai toch fotogenieker. Op de een of andere manier is dat gewoon meer mijn stad.

De afgelopen maand heb ik er vooral urban dynamiek, life-style en architectuur gefotografeerd. De binnenstad, en met name de Bund (een brede boulevard langs de Huangpu rivier), is bezaaid met weelderige westerse koloniale architectuur. Shanghai huisvest een van 's werelds grootste art deco collecties als gevolg van de koloniale bouwwoede tijdens de jaren 1920 en 1930. Maar de moderne architectuur vind je vooral op Pudong.

Lujiazui district, op het schiereiland Pudong, is China’s financieel centrum en een absoluut walhalla voor architectuurfotografie. Het staat vol met indrukwekkende gebouwen maar het meest tot de verbeelding spreekt toch wel de ‘Pudong Trinity’ ofwel de wolkenkrabbers Jin Mao Tower (421 meter), World Financial Center (492 meter) en de (bijna voltooide) Shanghai Tower (632 meter), na de Burj Khalifa in Dubai het tweede hoogste gebouw ter wereld.

De afgelopen jaren heb ik er vaak gefotografeerd, maar deze keer was het een echt feest met de Canon TS-E 24 f/3.5L mark II! Momenteel ben ik het potentieel van deze geweldige tilt-shift lens aan het uitdiepen zoals perspectiefcorrectie, scherptedieptebeheersing en panoramafotografie. Dat laatste is vooral het samenvoegen van enkele horizontale shift-beelden, maar evengoed kan dat met verticaal gemaakte foto’s. Creatieve mogelijkheden te over!

Zoals ik in vorige artikelen (Soho Galaxy en CCTV gebouw) schreef heb ik de afgelopen tijd veel ervaring opgedaan met Dynamic Range Increasement (DRI) editing die ik nu wilde combineren met tilt-shift technieken. Dat betekent dat je er tijdens de shoot je hoofd goed bij moet houden, maar ook met de complexe nabewerking! Maar het resultaat is een Shanghai skyscraper-serie zoals ik ‘m nog niet heb geschoten. En dat geeft altijd weer een goed gevoel!

Enfin, voor degene die zich afvragen wat nou het verschil is tussen China’s hoofdstad Beijing en financieel centrum Shanghai het volgende Engelse motto: “Shanghai is where the West seduces China, Beijing is where China seduces the West”. Dit artikel is helaas te beperkt om er verder op in te gaan maar Shanghai en Beijing zijn beiden indrukwekkende metropolen waar je de dynamiek van het moderne China kunt ervaren en natuurlijk fotograferen!

Overigens voorspelt het gezaghebbende McKinsey dat er in China de komende 20 jaar 50.000 nieuwe wolkenkrabbers worden gebouwd, waarmee je tien steden zoals New York vol kunt zetten. We blijven voorlopig dus nog wel even bezig…

Tony Vingerhoets
Beijing, 12 juni, 2014.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.