In februari 2014 heeft Canon de EOS 1200D aangekondigd, het nieuwe instapmodel-DSLR en de opvolger van de EOS 1100D. Deze laatste camera is de best verkochte systeemcamera van 2012 én 2013 en dat legt de lat voor de EOS 1200D meteen hoog. Wij bekijken deze ‘Benjamin’ met de ogen van de beginnende DSLR-fotograaf.
Overstappen
Waarom besluit je om een betere camera te kopen? Je fotografeert waarschijnlijk al een paar jaar met je mobiele telefoon of met een simpele compactcamera en je begint steeds vaker tegen de grenzen van de mogelijkheden te lopen:
- in het donker is er teveel ruis te zien om foto’s in een fotoboek te kunnen gebruiken
- je mist het beslissende moment, omdat de camera steeds net iets te laat scherpstelt
- veel foto’s zijn bewogen door een lange sluitertijd
- als je inzoomt worden foto’s erg onscherp
- de kleuren zijn vaak niet natuurlijk
- voor- én achtergrond zijn ALTIJD scherp
Al die problemen worden met de overstap naar een systeemcamera met een grotere sensor in één klap opgelost. Een camera als de EOS 1200D is snel en heeft een uitmuntende beeldkwaliteit. Je merkt ook dat zo’n camera veel stabieler in de hand ligt en dat je niet toevallig met je vingers voor de lens zit of het lcd-scherm activeert. Ook het zoomen gaat sneller en nauwkeuriger en er is dus eigenlijk niets meer wat in de weg staat om vlekkeloze foto’s te maken.
Canon EOS Companion
Dat is echter niet helemaal de realiteit, want het instellen van een systeemcamera vraagt meer kennis van de camera en van fotografie. Waar dienen bepaalde knopjes voor en wat kun je in de menu’s vinden? En wat is diafragma, scherptediepte en witbalans? Hoe stel ik de camera in om goede actiefoto’s te maken? Een studie van de handleiding zou dit gedeeltelijk op kunnen lossen, maar de inhoud is niet aansprekend en niet praktisch genoeg.
Canon heeft die ‘drempel’ gezien en een gratis app ontwikkeld (EOS Companion), zodat je als beginnende DSLR-fotograaf snel kunt opzoeken hoe je bij een portret een onscherpe achtergrond krijgt of in kunstlicht toch natuurlijke kleuren kunt vastleggen. Alle handelingen worden met duidelijke illustraties stap-voor-stap uitgelegd en er zijn zelfs video-filmpjes die je van A naar Z leiden. Heb je zo’n stappenplan op vakantie op een terrasje onder het genot van een drankje even in EOS Companion doorgelezen, dan kun je het meteen in de praktijk brengen met een geslaagde foto. Wil je meer weten over Canon EOS Companion, lees dan onze review.
Boekenkennis Hoewel je met Canon EOS Companion een prima handleiding op je telefoon of tablet hebt, is een goed en uitgebreid boek toch ook een erg goed naslagwerk om je camera nog beter te leren kennen. In dat kader kunnen we kunnen ‘Beter fotograferen met een DSLR’ adviseren (klik hier). Er komt ook een speciaal boek over de EOS 1200D (EOS 1100D voorbeeld klik hier). |
De praktijk
De EOS 1200D ligt ondanks zijn compacte afmetingen gerieflijk in de hand. Hij is lekker licht en met een EF-S 18-55mm IS STM of een EF 50mm 1.8 lens is hij keurig in balans. Persoonlijk vinden we een EF-S 18-135mm STM ietsje te ‘zwaar’. Eigenlijk zouden we - ook voor de EOS 100D, die nog iets kleiner is - graag een lichtsterk 22mm pancake-lensje beschikbaar willen hebben, bijvoorbeeld een EF-S 22mm f/2 IS. Je hebt dan een beeldhoek die prima geschikt is voor straat- en reportagefotografie en dankzij de beeldstabilisatie kun je ook zonder trilling filmen. Want ook dat kun je eenvoudig met de EOS 1200D op full-HD (1080p en 25 fps).
Als gevorderde EOS-fotograaf kent de EOS 1200D vanaf het eerste begin geen geheimen en kunnen we in de P-, Av-, Tv- en M-stand alle onderwerpen tot een goed einde brengen. De beginnende fotograaf zal echter eerst zijn toevlucht zoeken tot de ‘groene stand’ - met Auto Scene Analyse - maar ook de CA-stand en andere themaprogramma’s op het programmakeuzewiel weten te vinden. Dankzij EOS Companion zullen na enige tijd ‘uitstapjes’ naar de PATM-stand meer regel dan uitzondering worden en ben je uiteindelijk ingewijd in de wereld van systeemfotografie. Met de EOS 1200D kun je dan vervolgens simpelweg doorgroeien naar een hoger fotografieniveau met nog betere foto’s, dankzij het grote aantal Canon-accessoires (lenzen, flitsers). Uiteindelijk kun je zelfs de overstap naar RAW maken voor nog hogere beeldkwaliteit en zijn de foto’s vergelijkbaar met die van elke andere (duurdere en grotere) APS-C EOS-camera.
De EOS 1200D kent dus weinig beperkingen, maar als we ons verplaatsen in de ‘smartphone’-fotograaf hebben we toch nog wel een kort wensenlijstje.
- touchscreen lcd-scherm (en liefst ook kantelbaar)
- snellere autofocus bij kaderen met lcd-scherm (live view en video), zoals bij EOS 70D
- kleine, lichtsterke lenzen met een brandpunt van 10mm, 22mm en 35mm.
- handige en gebruiksvriendelijke wifi voor delen van foto’s op Facebook, Flickr en Twitter
Wil je toch een touchscreen en snellere AF, kijk dan eens naar de EOS 100D. Die is iets duurder, maar wel nog kleiner.
Samenvatting
De EOS 1200D is voor de fotograaf die al een tijdje met een EOS werkt geen verrassende camera en deze nieuweling is voor hen ‘slechts’ een samenbundeling van de bekende mogelijkheden, instellingen en bediening in een compacte behuizing.
Voor de ‘overstapper’ zal de EOS 1200D echter een geheel nieuwe wereld openen van snelheid en beeldkwaliteit. Als hij daarbij de app EOS Companion gebruikt, dan zal deze nieuwe ervaring geen moeizaam traject worden met vallen en opstaan, maar al snel het gewenste resultaat geven: betere foto’s van de beslissende momenten, die zelfs bruikbaar zijn als posterbehang. En dat voor een relatief lage prijs ten opzichte van de spiegelloze systeemalternatieven.
Meer info en specs: klik hier.
Vergelijk specs met EOS 100D en EOS 1100D: klik hier.